Danıştay'dan başörtüsü kararı konusunda ilginç çıkış

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay affetmedi

Danıştay, aldığı türban kararları nedeniyle suç duyurusunda bulunan 40 kişinin isimlerini Ankara Başsavcılığı'na göndererek yargılanmalarını istedi. Savcılık, söz konusu isimler hakkında soruşturma başlattı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, TÜRKER KARAPINAR Ankara

Danıştay'ın, üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya hedef olan 2. Daire'nin verdiği türban kararıyla ilgili suç duyurularına yanıtı sert oldu. Saldırıdan önce 2. Daire Başkanı Mustafa Birden ve üyeler hakkında türban kararı nedeniyle suç duyurusunda bulunanların isimlerini Ankara Başsavcılığı'na gönderen Danıştay, bu kişilerin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan" yargılanmasını istedi. Ankara Başsavcılığı da söz konusu isimler hakkında soruşturma başlattı.

2. Daire'nin bazı kesimlerin tepkisini çeken "türban" kararı kamuoyunun gündemine şubat ayında geldi. Danıştay, kararında, okula türbanla gidip gelen anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç'ın müdürlük yapamayacağını, bu görüntüsüyle çocuklara kötü örnek oluşturduğunu belirtti.

Kararın basına yansımasının ardından 40 kişi, Ankara Başsavcılığı'na karara imza atan başkan ve üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurularının büyük bölümünde, karara imza atan yargı mensuplarının "halkı din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işledikleri iddia edildi.

Mevzuata göre, Danıştay ve Yargıtay üyeleri hakkında işlem yapma yetkisi bulunmayan Ankara Başsavcılığı, suç duyurularını birleştirerek, üyeleri hakkındaki soruşturmaları yürütme yetkisine sahip Danıştay Başkanlığı'na gönderdi.

Suç duyuruları konusunda henüz bir işlem yapılmadan, 17 Mayıs'ta 2. Daire'ye yönelik silahlı saldırı olayı meydana geldi. Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, Başkan Mustafa Birden'le diğer daire üyelerinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren avukat Alparslan Arslan, eylemine gerekçe olarak "türban" kararını gösterdi.

'Bu kişiler tahrik ediyor'

Danıştay Başkanlığı, bu gelişmelerin ardından suç duyurusunda bulunanların başvurularını karara bağladı. Üyeleri hakkında işlem yapılmasına yer olmadığına karar veren Danıştay, suç duyurusunda bulunanların isimlerini de liste halinde Ankara Başsavcılığı'na gönderdi. İsmi geçen kişilerin ifadelerinin alınması bekleniyor. Ankara Başsavcılığı, soruşturma sonunda Danıştay'ın iddiasını yerinde görürse, söz konusu isimler hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması gündeme gelecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber