Başsavcıdan ağır eleştiri: Hükümet kendini yargı yerine koydu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Şemdinli ve Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın davaları ile Danıştay soruşturmasıyla ilgili olarak hükümete sert çıktı. Ok, hükümetin kendini yargı yerine koyduğunu söyledi.

Nuri Ok, Türkiye Barolar Birliği ile ortaklaşa düzenledikleri ?Savcılık" konulu toplantının açılış konuşmasını yaptı.

Nuri Ok, ?Yargıda yaşadığımız şoke edici olaylar, savcıların adli ve idari yönden kurulmasını önerdiğimiz Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı'na bağlanması fikrine kuvvetle taraftar olmamıza neden olmuştur" dedi.

Ok, yargıda siyasallaşma iddialarını haklı kılan izlenim ve gözlemlerin savcılık sisteminin, soruşturmanın tarafsızlığı yönünden sorgulanmasını gündeme getirdiğini belirtti.

?SİSTEMİN SİYASAL ETKİYE AÇIK YÖNÜ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ"

Başsavcı Nuri Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Sadece son 1 yıl içinde ülke gündemini işgal eden sarsıcı olaylar, rektör soruşturması Şemdinli olaylarıyla bağlantılı Van İddianamesi ve son olarak da Danıştay baskını soruşturması, sistemin dıştan özellikle siyasal etkiye açık yönünü gözler önüne sermiştir.

Kamuoyunda sadece soruşturmayı yapan, iddianameyi düzenleyen savcı veya savcıların hedef alınması, etkilemeye ve müdahaleye izin veren sistemin adli kolluk ihtiyacı da dahil esaslı bir şekilde sorgulanmaması önemli bir eksiklikti. Ama bir televizyon programında tanınmış bir stratejik araştırma uzmanının Danıştay baskını soruşturmasıyla ilgili olarak sarf ettiği ?Hükümetin yargı gibi çalıştığı' sözünün her şeyi ifade ettiğini düşünüyorum. Çarpıcı ve uyarıcı mesajı hepimiz anlamalıyız, düşünmeliyiz ve önlemlere yönelmeliyiz.

Uzman, başka şeyler de söyledi, polisin özel amaçlarla haber servisi yaptığını, soruşturmanın gizliliğinin iradi olarak ihlal edildiğini, savcının aciz kaldığı gibi tamamıyla doğru gözlemlere dayanan bu sözler sistemin tarafsızlık yönünden zaafına da işaret etmektedir.

Eğer politik güç kimi olaylarda yargı gibi çalışıyorsa, yani soruşturmaları etkiliyor, yön ve yol veriyorsa nedenlerini önce sistemde, yani savcıların bağımlı ve teminatsız olmalarında, soruşturma görevi verilen kolluğun idare bünyesinde yer almasında, açıkçası adli kolluğun kurulmamasında ve sayıları az da olsa mesleki formasyon eksikliği ve kişisel tutum zaafı içerisindeki yargı mensupları da dahil olmak üzere ülkemizde hukuk bilincinin gelişmemesinde aramak gerekir. Bugün de yargıda siyasallaşma ve yargıya müdahale söylemleri devam edebiliyorsa biliniz ki bu sistemle gelecekte de aynı söylemlerle karşılaşacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber