Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi ve Eczacı Atama Usul ve Esasları

Haber Giriş : 14 Şubat 2004 21:56, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:58
Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi ve Eczacı Atama Usul ve Esasları

Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi ve Eczacı Atama Usul ve Esasları

Memurlar.Net Haber

Sözleşmeli personel alınmasını düzenleyen 10.7.2003 tarihli 4924 sayılı Kanun ile 3359 sayılı Kanuna ek madde eklenmiştir. Bu ek maddeyle; uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına kur'a ile yapılacak atamaların Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelik ile belirleneceğini hüküm altına almıştır. Ancak, yönetmelik çıkarılmadığından dolayı, Kanunun 2003 yılında Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten bu yana hiç bir kamu kurumunun uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına atama yapılamamıştır. Diğer taraftan, bu konudaki yönetmelik Sağlık Bakanlığınca, Resmi Gazetede yayımlanmak üzere 11.2.2004 tarihinde Başbakanlığa gönderilmiş olup, yönetmeliğin kısa bir süre içerisinde yayınlanması beklenmektedir. Yönetmelikle, uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına yapılacak atamalarda çok önemli değişiklikler yapılmaktadır. Buna göre, tüm kamu kurum ve kurularının uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına Sağlık Bakanlığınca merkezi olarak atama yapılacaktır. Bu konudaki, kamu kurumlarının insiyatifi ortadan kaldırılmaktadır. Ancak, SSK ve mahalli idareler bu düzenlemeden istisna tutulmaktadır.

Bilindiği üzere devlet kadrolarına ilk defa yapılan atamalar "İlk Defa Atama", daha önce memur olarak çalışmış olup da istifa eden ancak yeniden memuriyet kadrolarına dönmek isteyenlerin atamaları ise "Yeniden atama" olarak adlandırılmaktadır.

Yönetmelik ile uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına kur'a ile yapılacak atamalar için Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir Kura Komisyonu oluşturulmkatadır. Kura Komisyonu; yıllık kura takvimini belirleyecek, kura ile atama yapılacak kadro unvanlarını ve sayılarını ilan edecek, mazarete dayanan yer değişiklik taleplerini değerlendirecek ve kuraya ilişkin itirazları inceleyecektir.

Kuraya ilişkin Esas ve Usullerin Önemli Yönleri Şu Şekildedir:

1- Gerek ilk defa ve gerekse de yeniden atama olsun, uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına kur'a ile yapılacak Sağlık Bakanlığınca merkezi olarak yapılacaktır.

2- Bir yılda en fazla 6 defa merkezi kura yapılacaktır.

EŞ DURUMU ATAMALARI ÖNCELİKLE YAPILACAKTIR

3- Mazareti olanlar için ayrı bir kura yapılmayacaktır. Ancak her kura döneminde boş olarak ilan edilen kadrolara mazareti olan adaylar (eş ve sağlık durumu) öncelikli olarak yerleştirilecektir.

4- Kura için başvuru yapılacak yer ve zaman, kuranın yapılış şekli ve gerekli görülen diğer hususlar kura tarihinden en az 15 gün önce Resmi Gazete'de, ülke genelinde günlük olarak yayınlanan en az bir gazetede ve Bakanlığın www.saglik.gov.tr adresli internet sitesinden yayımlanacaktır.

5- Kuraya hem ilk defa atanmak isteyenler hem de yeniden atanmak isteyenler başvuracaktır.

6- Adaylar en çok beş tercih yapacaktır. Tercih edilen yer başka adaylar tarafından tercih edilmemiş ise aday bu tercihine doğrudan yerleştirilecektir. Tercih edilen boş yerlere birden fazla istekli olması halinde bu kişiler arasından kura çekilecektir. Tercihlerine yerleşemeyen adaylar, istekleri halinde tercih edilmeyen veya münhal kalan yerlere genel kura ile yerleştirilecektir.

7- Uzman v (T.U. T.G.) veya uzman tabip kadroları için kura işlemi her branş için, diğerlerinde ise her unvan için ayrı ayrı yapılır.

KURA NASIL YAPILACAKTIR

Kuaralar bilgisayar ortamında yapılır. Bilgisayar ortamında kura çekilmesinin mümkün olmaması halinde torba kurası da yapılabilecektir. Her kura işlemi için iki torba veya benzeri kura malzemesi hazırlanır. Torbalardan birine; atama yapılacak münhal yerlerin ait olduğu kurumun adı ve birimi pusulaya yazılarak konur. Diğer torbaya da atanacakların adları, adresleri, mezun oldukları fakülteler ile mezuniyet tarihleri bir pusulaya yazılarak konur. Torbaların ihtiva ettikleri pusula sayısı tutanakla tespit edilerek kura çekimine başlanır. Önce görev alacakların torbasından kura çekilerek, çıkan pusuladaki isim ve bu isme ait bilgiler yazılır ve sonra görev yerinin bulunduğu torbadan kura çekilerek çıkan görev yeri bu ismin karşısına yazılır. Adaylar, istedikleri taktirde kuralarını bizzat çekebilirler.

KURAYA KATILAN VE ATANAN ADAYIN GÖREVE BAŞLAMAMASI

Kura katılan ve ataması yapılan kişinin, şartlarının uymaması veya gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmemesi halinde atamaları yapılmaz, yapılanların iptal edilir. Bu kişiler bir yıl geçmedikçe yeni bir kuraya katılamazlar.

BECAYİŞ

Aynı dönemde ve aynı kurum ve kuruluşun aynı unvanlardaki münhal kadrolarına kura çekenler atamalarının gerçekleştirilmemesi koşuluyla kura sonuçlarının ilgili kuruma bildirilmesinden itibaren 3 iş günü içinde birlikte kura ile yerleştiriledikleri kurumlara müracaat ederek karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunabilirler.

KURA İLE ATANAN PERSONELİN YER DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Kura ile atananlar bir yıl çalışmadan, herhangi bir mazareti olsa dahi başka bir yere nakil talebinde bulunamaz. Ancak, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 9'uncu maddesi gereğince kamu kurumları arasında bir protokol yapılması halinde, protokol hükümleri öncelikle uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber