Asker soruşturma açtı yargı ve siyaset suspus

Haber Giriş : 29 Temmuz 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli Korgeneral Tokat'ın 'Hâkimleri hizaya getirmek amacıyla bomba attırdım' itirafına yargının zirvesi tepkisiz. Hükümet ve partiler de duymamış gibi yapıyor

Güneydoğu'da görevliyken hâkimleri hizaya sokmak amacıyla evlerinin yakınlarına bomba attırdığını itiraf eden emekli Korgeneral Altay Tokat hakkında Genelkurmay Başkanlığı soruşturma başlattı.

Yargının zirvesini oluşturan Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Yargıtay Başkanlığı'ndan herhangi açıklama gelmemesi dikkat çekti, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok da "bu şeye müdahil olmak istemiyorum" demekle yetindi.

Emekli Korgeneral Tokat'ın bomba itirafıyla ilgili dün gazetemize yaptığı açıklamalar ciddi yankı yarattı. Buna ilk tepki gösteren kurumlardan biri Genelkurmay Başkanlığı oldu. Genelkurmay Başkanlığı, Tokat'ın açıklamaları üzerine soruşturma başlatıldığını resmi web sitesine koyduğu şu açıklamayla duyurdu:" (Emekli) Korgeneral Altay TOKAT'ın önce haftalık bir dergide yayımlanan ve müteakiben diğer bazı basın yayın organlarında da yer verilen açıklamaları ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'nca soruşturma başlatılmıştır."

Ok: Beni müdahil etmeyin

Tokat'ın itiraflarına yargının zirvesini oluşturan Adalet Bakanlığı, HSYK ile Yargıtay Başkanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmedi. Siyasi partilerse tam anlamıyla sessizliğe gömülmüş durumda. Konuya ilişkin açıklama yapan MHP, Altay Tokat'ın açıklamalarının partilerini bağlamayacağını savundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır Tokat'ın MYK toplantılarına uzun süredir katılmadığı için normal şartlarda istifa etmiş sayıldığını söyledi.

Yaptığı uzun konuşmalarla tanınan ve Ferhat Sarıkaya'ya en ciddi tepki gösterenlerden biri olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'tan "hâkimin bomba ile terbiye edilip edilemeyeceği" sorusuna bu kez çok kısa bir yanıt geldi. Ok, "Ben böyle bir şeye müdahil olmak istemiyorum" dedi. Şemdinli iddianamesini hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya'ya zaman geçirmeden sert tepki gösteren ve sonuçta görevden alan HSYK da 'hiza bombaları' karşısında suskun kalan kurumların başında yer aldı.

Paşanın açıklamaları hakkında Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten veya bakanlık adına da bir açıklama gelmedi. Radikal, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a da ısrarla not bırakıp görüşünü istedi. Yargıtay Başkanı Arslan'dan da görüş alınamadı.

Şimdi ne olacak?

Altay Tokat'ın açıklamalarıyla ilgili herhangi bir dava açılıp açılmayacağına Genelkurmay Başkanlığı'nın olur vermesiyle Genelkurmay Askeri Başsavcılığı karar verecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın itirafları suç kabul etmesi sonucu dosyayı askeri başsavcılığa iletmesi gerekiyor.

Bu aşamada askeri başsavcılık, soruşturma konusunun kendi görev alanında kaldığını düşündüğünde soruşturma işlemlerini yapacak, son aşamada ya takipsizlik kararı verecek ya da dava açacak.

Askeri savcılık, yetkisizlik veya görevsizlik kararıyla dosyayı sivil adliyeye de gönderebilecek. Hakkında bazı baroların suç duyurusu yapacağı Tokat hakkında sivil başsavcılıkların soruşturma açıp açmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Açıklamalarıyla ciddi bir tartışma başlatan Tokat hakkındaki suçlamanın zamanaşımına girip girmediği de tartışılmaya başlandı. Tokat, bugüne kadar hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını, bundan sonra da 'zamanaşımı' nedeniyle soruşturma açılamayacağını öne sürmüştü.

Eski TCK'ya göre ağır hapis

Ancak hukukçular emekli korgeneral ile aynı görüşte değil. Çünkü öncelikle Altay Tokat, 'eğitim amaçlı' dese de patlattığı bombalar eski TCK'nın 264. maddesine göre suç oluşturuyor. Bu ceza maddesi, "meskûn bir yerde veya çevresinde veya özel veya resmî veya genel yapılara ya da her türlü taşıt araçlarına ya da halkın toplu olarak bulundukları diğer yerlerde bomba patlatılması" suçuyla ilgili beş yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasını öngörüyor.

Üst sınırı 20 yıla kadar hapis cezası olan bu maddeden emekli Korgeneral Altay Tokat'ın zamanaşımı nedeniyle kurtulması mümkün değil. Çünkü, bu suçta zamanaşımı Altay Tokat'ın sandığı gibi beş yıl değil 10 yıl. Emekli Korgeneral Tokat'ın bölgeden ayrılmasının üzerinden 10 yıldan daha kısa bir süre geçtiği için zamanaşımı hesabının tutması biraz zor görünüyor.

Suçu övmek de suç
Paşanın zamanaşımı savunmasını çürüten başka argümanlar da var. Tokat, zamanaşımı nedeniyle bomba atmak-attırmak suçundan kurtulsa bile, savcılar yaptığı son açıklamaları 'suçu övmek' kapsamında değerlendirebilir. Çünkü emekli Korgeneral Altay Tokat, açıkça bomba atma suçunu savunuyor. Bu tespiti gerek İstanbul Barosu Başkanı, gerek bazı Yargıtay üyeleriyle Çağdaş Hukukçular Derneği de paylaşıyor. Tokat'ın yargılanmadan kurtulamayacağını savunanların bir diğer gerekçesi de şu: "Yapılanın yasalarla açıklanması zor. Ortada görev dışına çıkılması var. Burada çeteleşme iddiası da ciddi araştırılmalıdır, bu örgütlü suç olarak da kabul edilmelidir, o zaman da zamanaşımı hesabı değişecektir."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber