TMSF'den BMC açıklaması

TMSF, bir gazetede "BMC'nin geliri Sancak'a, borcu devlete" başlığıyla yayımlanan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2015 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TMSF'den BMC açıklaması

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bir gazetede "BMC'nin geliri Sancak'a, borcu devlete" başlığıyla yayımlanan haberde, sadece ihale bedeli ve isimlerin doğru olduğunu bildirdi.

TMSF açıklamasında, bugünkü bir gazetede yayınlanan gerçek dışı iddialar üzerin kamuoyunu bilgilendirme zarureti doğduğu belirtilerek, " 'BMC'nin geliri Sancak'a, borcu devlete' başlığıyla yayınlanan haberde, sadece ihale bedeli ve isimler doğrudur. Söz konusu haberde; BMC ihalesiyle ilgili skandalların bitmediği iddia edilmektedir. Eğer ortada bir skandal varsa, o da gazetecilik skandalıdır. Ne acıdır ki ancak stajyer muhabirlerin yapabileceği vahim yanlışlar, gazetenin manşetine taşınmıştır" denildi.

Basın Meslek İlkeleri'nin 6. maddesine aykırı haber yapıldığı ifade edilen açıklamada, araştırmadan, soruşturmadan, doğrulatmadan, karşı tarafa söz hakkı verilmeden dedikoduların haber olduğu aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"BMC ihalesini kazanan iş adamının, şirketi bir yıldır devralmadığı, satış gelirlerini kasasına aktarırken, BMC'nin 608 milyonluk borcunu TMSF'ye yıktığı iddia edilmektedir. Haber yazılırken, TMSF'nin Bankacılık Kanunu'nun hangi maddesine göre ihale yaptığı araştırılmış olsaydı, böyle skandal bir habere imza atılmazdı. TMSF, "Ticari İktisadi Bütünlük" (TİB) oluşturarak yaptığı ihalelerde, şirket satmamaktadır, bir şirketin varlıklarını paket yaparak satmaktadır. BMC ihalesinde, ortada bir şirket satışı olmadığı için, ihaleden sonra şirket devri de söz konusu değildir. Zaten söz konusu gazeteden başka kimse de şirket devri beklememektedir."

"Ticari İktisadi Bütünlük" ihalelerinden sonra, varlıkları paket yapılarak satılan şirket için tasfiye sürecinin başlatılmakta olduğu dile getirilen açıklamada, ihale gelirinin de haberde iddia edildiği gibi şirketin bütün borçlarına gitmediği, devletin kasasına girdiği ve ilgili mevzuat çerçevesinde, ödenmesi gereken, uygun görülen borçların ihale bedelinden ödenebilmekte olduğu anlatıldı.

Aynı haberde, BMC'nin sadece arsasının değerinin 1,5 milyar lira olduğunun iddia edildiği belirtilen açıklamada, ancak bunu ispat eden bir belgenin ortaya konulamadığı vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Böyle bir bilgi ve belgeye yer vermeleri mümkün değildir. Zira TMSF'nin elinde, farklı zamanlarda farklı uzmanlara yaptırılmış çok sayıda ekspertiz raporu mevcuttur. Hiçbir raporda böyle bir rakam yoktur.

Var olan ekspertiz raporları kendilerini yalanlamasına rağmen, hayali rakamlarla arsa spekülatörlüğü yapanlar ve çamur at izi kalsın gazeteciliğini tercih edenler görmezlikten gelmeye çalışsa da, gerçek ortadadır: BMC fabrikası, TMSF yönetimine geçtiği tarihte, yaklaşık bir buçuk yıldır üretim faaliyetleri aksamış, son altı ayda da üretimi fiilen durmuştu. İşçiler aylardır maaşlarını alamamıştı. BMC ile alacak ilişkisi dolayısıyla bayiiler ve tedarikçiler iflasın eşiğine gelmişti. Devlet, sipariş ettiği ve bedelinin önemli bir kısmını ödediği ürünleri alamamış ve sözleşmeleri kısmen feshetmişti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, işçiler ve aileleri, sendika yetkilileri, tedarikçiler, bayiler, ilgili kamu kurumları ve diğer bütün paydaşlar, TMSF'nin iyi niyetli çabalarına iyi niyetle karşılık vermiş, borçlar yapılandırılmış, iflaslar engellenmiş, fabrika yeniden Türkiye ekonomisine ve savunma sanayiine kazandırılmıştır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın eksik kalan Kirpi siparişlerinin teslimatı yapılmakla kalmamış, bu arada 40 adet Kirpi'nin ihracatı da gerçekleştirilmiştir.

Bu başarı hikayesini karalamaya çalışanlar hakkında gerekli bütün hukuki işlemler de yapılacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber