Suriye sınırına Lübnan usulü tampon bölge!

MGK'nın ana gündem maddesi: Suriye sınırına Lübnan usulü tampon bölge!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Haziran 2015 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriye sınırına Lübnan usulü tampon bölge!

Ankara, Suriye'ye olası operasyon seçeneklerini tartışıyor. İsrail'in, 1982 yılında Hizbullah'ın iç güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Lübnan'da ilan ettiği tampon bölgenin de bugünkü MGK'da masada olacağı konuşuluyor.

Türkiye-Suriye sınırında yaşanan 'güvenlik sorunu' Ankara'da peş peşe toplantılar yapılmasına neden oldu. Ankara kulislerine göre TSK ve hükümet, sınırdaki Cerablus bölgesinin YPG veya IŞİD kontrolüne geçmesini önlemenin yollarını arıyor. Başbakan, bakanlar, TSK ve MİT'in katıldığı 6 güvenlik toplantısında Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehlike masaya yatırıldı. Daha sonra bu tehlikelerin nasıl bertaraf edileceğine dair senaryolar hazırlandı. Hazırlanan senaryoların hayata geçirilmesi durumunda ise başta uluslararası olmak üzere karşılaşılabilecek olasılıklar üzerine çalışmalar yapıldı. Bugün yapılacak MGK toplantısının da ana gündem maddesi Suriye olacak.Ankara kulislerinde yapılacak toplantıda 'Lübnan modeli' üzerinde durulacağı konuşuluyor. Bu modelin özellikle 'Uluslararası hukuk' açısından Suriye'ye müdahalede kullanılabileceği iddia ediliyor.

İsrail 40 km girmişti

Bu modelin çıkış noktası ise 1982 yılına dayanıyor. İsrail, Hizbullah'ın ülke bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle Lübnan'ı işgal etti. Sınırdan yaklaşık 40 kilometre içeri girdi. Bu alanı tampon bölge ilan etti bölgenin kontrolü için Güney Lübnan Ordusu adında bir tampon güç oluşturdu. İsrail, iç güvenliğini tehdit gerekçesiyle Lübnan sınırları içinde 'de facto güvenlik bölgesi' oluşturması da uluslararası hukuk alanında bir model olarak biliniyor.Son yapılan güvenlik zirvesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak talimat verdiği TSK, güvenliğin sağlanması için hareket planlarını hazırladı. Gündeme yansıyan planlara göre 'Mare hattı' adı verilen ve 100 kilometrelik alanı kapsayan bölgeye müdahale edilmesi planlanıyor. 18 bin askerin katılacağı operasyonda, sınır hattına konuşlanmış 200 tank da kullanılacak. İlk etapta Suriye içine 10 kilometre ile 30 kilometre arasında güvenlik alanları oluşturulacak.

İHA ve hava desteği

Güvenlik uzmanları 10 gün içinde askeri operasyonun kaderinin belirleneceğini söylüyor. Özellikle operasyonun amacı, ne zaman çekileceği, riskleri tartışılıyor. Tampon bölgenin oluşturulması durumunda sınır güvenliğinde hava ve İHA desteğinin önemine vurgu yapılıyor. Arazinin düz olması, korunaklı bir alan oluşturulması açısından dezavantaj olarak görülüyor. Bir diğer risk ise iç güvenlik. Çünkü bölgede şu anda IŞİD başta olmak üzere 46 farklı silahlı grup var. Bu silahlı gruplarla bir çatışma yaşandığında Türkiye'deki yansımaları ne olur ve iç güvenliği tehdit eden olaylar yaşanır mı? Bu durumun 6-7 Ekim olayları örnek olarak gösterilirken sınır dışı operasyon yapılırken iç güvenliği tehdit eden durumlar için de önlem alınması gerektiğine dikkat çekildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI: 'MGK'dan sonra açıklama yaparız'

Ordu'da bir dizi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ömer Çavuşoğlu, Suriye'ye operasyon iddialarıyla ilgili bir soruya, "Yarın (bugün) Milli Güvenlik Kurulu toplantımız var ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız" cevabını verdi. Bu sözler gözlerin MGK toplantısına çevrilmesine neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber