Öğretmen de okumuyor

Haber Giriş : 08 Eylül 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye kitap okuma alışkanlığında sınıfta kaldı. Düzenli kitap okuma alışkanlığı binde 1. Gençlerin yüzde 70'i hiç kitap okumazken öğretmenlerin de yüzde 63'ü bazen kitap okuyor. Nüfusun yüzde 40'ı hayatı boyunca kütüphaneye gitmemiş

Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu, 'Türkiye'nin okuma alışkanlığı karnesi'ni hazırladı. Karneye yansıyan tabloda, Türkiye nüfusunun yüzde 88'i okur-yazar, düzenli kitap okuma alışkanlığı binde 1 ve gençlerin yüzde 70'i hiç kitap okumuyor.

OKS ORANI DÜŞÜRÜYOR

Okuma alışkanlığı karnesinde yer alan tespitlere göre, yetişkinlerin yüzde 95'i yalnızca televizyon seyrediyor, yüzde 5'i ise televizyon izlemenin yanı sıra kitap da okuyor. Ekonomik durumu iyi olan çocuklar roman okurken diğerleri hikaye okuyor. Üstün yetenekli çocuklar ders kitabı dışında kitap okumuyor. Kızların okullaşma oranı erkeklerin altındayken, kızlar erkeklerden daha çok kitap okuyor.

OKS DE OKUMAYI ENGELLİYOR

Öğretmenlerin yüzde 63'ü bazen kitap okurken, nüfusun yüzde 40'ı hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmemiş. İlköğretim 6. sınıfta OKS'ye hazırlık nedeniyle okuma isteği azalıyor. Eğitim süresi uzadıkça kızların okullaşma oranı düşüyor. Okul çağı erkek çocuklarda okullaşma oranı yüzde 96.6. 25 yaş ve üstündeki nüfusun yüzde 17.2'si okuma-yazma bilmiyor.

AŞK KİTAPLARI REVAÇTA

Annelerin yüzde 40'ı çocuklarına kitap alıyor ve yüzde 50'si çocuklarına kitap okuyor. Kızlar hikaye, erkekler çizgi roman seviyor. Türkiye'de en çok 8-10 yaş çocuklarını hedefleyen kitaplar yayınlanıyor. Çocuk ve gençlik yayınlarında şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı yapılırken, aşk konulu kitap sayılarında artış olduğu belirlendi. En çok basılan 5 kitabın başını Keloğlan masalları çekiyor. Yabancı yayınlarda La Fonten fablları basılırken, çocuk ve gençlik dergileri alanında Bilim ve Çocuk Dergisi en etkin yayın oldu. Çocukları en çok kitap okuyan 35 ülke arasında 28. sırada yer alan Türkiye'de kitap ihtiyacı 235. sırada kaldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber