Askeri mahkeme, gerekçesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine atıfta bulunarak karar verdi

Haber Giriş : 14 Mart 2004 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri mahkeme, gerekçesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine atıfta bulunarak karar verdi

Bir teğmenin uçucu sınıftan çıkarılmasına ilişkin davayı görüşen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, sivil mahkemelerin yapamadığını yaparak kararında Anayasa'nın yanında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine de göndermede bulundu. Mahkeme, sevgilisiyle buluşmak için izin almaksızın üssü terk eden genç subayın pilotluk kursundan çıkartılması kararını iptal etti.

30 Ağustos 2000'de Hava Harp Okulundan mezun olan davacı teğmen, sağlık muayenelerinin ardından pilot adayı sıfatıyla uçuş eğitimi görmeye hak kazandı. Hayatta kalma- kurtulma, pervaneli uçak, T-37 B/C eğitimlerini altı ayda tamamladıktan sonra jet pilotu olarak yetiştirilmek üzere seçilen teğmen, tekamül (T.38) filoda görevlendirildi. Bu uçakta yalnız uçmasına sadece dört sortisi kalan teğmen, 30 Nisan 2002 tarihinde saat 20.00'de kız arkadaşını görmek üzere izin almaksızın 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı dışına çıktı. Buluşma sonrası birliğine dönerken trafik kazası geçiren teğmene komutanları, ??emre itaatsizlik'' gerekçesiyle yedi günlük oda hapsi verdi. Üs Uçuş Kıymetlendirme Kurulu da teğmen hakkında ??uçuştan çıkarma'' cezasını uygun gördü.

AYİM'e iletilmek üzere İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne Temmuz 2002'de başvuran teğmen, iyi bir uçucu olduğunu, mükerrer disiplinsizliğinin bulunmadığını, gençliğinin verdiği heyecanla bir anlık gaflet sonucu kışlayı terk ettiği için verilen cezanın ağır olduğunu belirtti. AYİM Nöbetçi Dairesi ise 26 Temmuz 2002'de yürütmenin durdurulması talebini reddetti.

İKİ SUBAY KARŞI ÇIKTI

Konuyu görüşen AYİM 2'nci Dairesi, benzeri davalarda sivil mahkemelerin atamadığı adımı attı. 2'nci Daire, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümleri ile Anayasada yapılan uyum değişikliklerine atıfta bulunarak, genç teğmenin uçucu personellikten çıkartılmasına ilişkin işlemi iptal etti. Karar, hukukçu olmayan iki kurmay subayın karşı çıkması nedeniyle oy çokluğuyla alındı.

Mesaiye geç kalınabilir

Mesaiye beş-on dakika geç kalmanın ??hayatın genel akışı içinde her personelin başına gelebileceği''ni vurgulayan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, teğmenin aldığı yedi günlük oda hapsinin ilk olduğunu belirtti. Kararda, ??Almış olduğu oda hapsi cezası ilktir. Disiplin safahatında mükerrerlik söz konusu değildir. Buna rağmen (mükerrer disiplinsizlik) nedeniyle Üs Uçuş Kuruluna sevk edilen davacı hakkında ölçülülük ilkesine aykırı şekilde verilen uçuştan ayırma kararı her ne kadar takdir hakkı kapsamında olsa da, hukuka aykırı olduğu kanaat ve sonucuna varılmıştır'' denildi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber