Yolsuzluğa dokun!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu, Türkiye'de de sık sık tartışılan 'dokunulmazlığa' İlerleme Raporu'nda yer verdi. Hükümeti eleştiren AB, milletvekili dokunulmazlığı ile 'yolsuzluğu' ilişkilendirdi

Yolsuzluk konusuna her İlerleme Raporu'nda yer veren AB Komisyonu, bu geleneğini bu yıl da bozmadı. Türkiye'de son yıllardaki çabalara karşın yolsuzluğun hâlâ yaygın olduğu değerlendirmesini yapan Komisyon'un özellikle milletvekili dokunulmazlığının boyutlarının genişliğine işaret ederek bunu "yolsuzluk alanında belirgin bir sorun" olarak nitelemesi dikkat çekti.

Milletvekili dokunulmazlığı alanında ilerleme sağlanamaması, raporun vurgu yaptığı alanlar arasında yer alıyor. Benzer bir vurgu, siyasi partilerin finansmanı konusunda da dile getiriliyor.

Yolsuzluk yaygın

Kamu sektöründe ve adli alanda yolsuzluğun yaygın olduğununun belirtildiği belgede, yolsuzluğun önlenmesi ve mücadele için hükümetin genel bir strateji ve eylem planının bulunmadığı vurgulanıyor. Yolsuzluğun yaygın olmasına karşın hükümete, Meclis'e ve diğer kurumlara bağlı olarak oluşturulan yolsuzlukla mücadele kurullarının verimliliği ile etkisinin yetersizliği, raporda vurgu yapılan unsurlar arasında yer alıyor. Bu kurullar arasındaki işbirliği ve koordinasyon düzeyi de raporda "yetersiz" olarak tanımlanıyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki karşılıklı etkileşimin iyileştirilmesi gereği üzerinde durulan raporda, yolsuzluğun ciddi bir suç olduğu konusunda bilincin yükseltilmesinin öneminin altı çiziliyor. Yolsuzlukla mücadelede en üst düzeyde siyasi desteğin sürekli kılınması da rapordaki talepler arasında yer alıyor.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na da değinilen raporda, 2004'te oluşturulan bu yapının mali kaynak ve personel eksiği nedeniyle etkili biçimde faaliyet gösteremediğinin altı çiziliyor. Raporda, etik ilkelere saygının denetlenebilmesi ve şikayetlerin soruşturulması için bu kurulun güçlendirilmesi gerektiği dile getiriliyor.

Mevcut yolsuzlukla mücadele sisteminin daha iyi koordine edilmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, bu çerçevede yeterli düzeyde bağımsızlığa sahip ve yolsuzlukla mücadele önlemlerinin oluşturulması ile uygulamanın denetlenmesinden sorumlu bir kurul oluşturulmasının katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.

Raporda, denetleme kurullarınca yapılan yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili olarak, bazı kamu görevlisi kategorilerinin soruşturulması sırasında üst makamlardan ön izin alınması gereğinin işlemi zorlaştırdığı vurgulanıyor.

İlerleme Raporu'yla birlikte yayımlanacak olan Strateji Belgesi'nde de yolsuzlukla mücadele konusunda "Yolsuzluğa karşı yasal reformlar konusunda sınırlı bir ilerleme var. Ancak yolsuzluk yaygın biçimde devam ediyor. Yolsuzluk karşıtı siyasetler zayıf. Yolsuzlukla mücadele eden yetkililerin güçlendirilmesi gerekir" ifadeleri kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber