Ecevit'in Köy-Kent hayalini TOKİ gerçeğe dönüştürüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in vefatından kısa süre önce verdiği demeçlerde 'içimde ukde olarak kaldı' diye nitelendirdiği Köy-Kent projesi yeniden gündeme geldi.

Toplu Konut İdaresi, 'Tarımköy' adını verdiği projeyle kırsal bölgeden göçü önlemek, köylerin ekonomik kaynaklarını harekete geçirmek ve nüfusu yerinde tutmak için toplu konut yapımına hız verdi. Bu çerçevede köylülerin geçimini sağlamak için ahır ve tarım arazileri ıslah çalışmalarına da katkı sağlanıyor. İlk aşamada 34 yerleşim bölgesine uygulanacak projeler; valilik, kaymakamlık, belediye veya diğer kurumların başvuruları doğrultusunda hazırlanıyor. Tarımköy ilk planda 11 köyde bin 643 konut ile başlatılırken, 4 köyde ise bin 585 konut için ihale aşamasına gelindi. Önceki gün vefat eden Bülent Ecevit Köy-Kent'i ilk olarak Ordu-Mesudiye-Çavdar'da uygulamış; ancak projenin ülke geneline yaygınlaştırılmasını sağlayamamıştı. Köy-Kent'i yeniden hayata geçiren Toplu Konut İdaresi seçim aşamasında gelişme potansiyeli yüksek köyleri tercih ediyor. İdare konutun yanı sıra üretimin teşvik edilmesi, ürünlerin değerlendirilmesi-depolanması ve kooperatifçiliğin gelişmesi gibi konularda da köylülere destek sağlıyor. TOKİ ayrıca çalışmalarında köyün arazi yapısı, su kaynakları, çayır, mera ve orman alanlarını göz önüne alarak uygulama yapıyor ve mevcut mimarinin köyün dokusu ile uyumlu olmasına özen gösteriyor. Köylere yönelik yürüttüğü projelerde Tarım Bakanlığı gibi diğer kuruluşların benzer yöndeki çalışmalarını da dikkate alan TOKİ yetkilileri, uygulama sonuçları ve halkın gösterdiği ilgiden memnun olduklarını belirtiyor.

Demokratik Sol Parti (DSP) eski genel başkanlarından ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in imzasını taşıyan Köy-Kent projesi, kırsal alanları da kalkındırarak şehirlere göçün önlenmesini amaçlıyordu. Köy-Kent DSP seçim bildirgesinde şöyle tanımlanmıştı: "Kırsal alanda bulunan yerleşim ünitelerinin ve ünitelerde yaşayanların yerlerinden ayrılmadan kalkınmalarını hedef alan, köy gruplarının güçlerini birleştirmek suretiyle işbirliğinin sağlandığı, kendilerine götürülen altyapı hizmetlerinde maksimum fayda ve minimum maliyetin gerçekleştirildiği, yöresel üretimin teşvik edildiği, bölgesel istihdamın sağlandığı, kent olanaklarının en ucuz maliyetle köy gruplarına taşındığı Köy-Kent Projesi, etkin bir kırsal kalkınma proje modelidir." 2001'de Ordu-Mesudiye'nin ardından Van-Özalp-Dorutay, Muş-Merkez-Yaygın ve Siirt-Eruh-Bağgöze Köy-Kent'e dahil edildi. Söz konusu bölgelerde inceleme yapan Dünya Bankası projenin diğer ülkelerde de kırsal kalkınmaya 'model' olarak uygulanabileceğini açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber