'Kıdem tazminatı yeni güvencelerle geliştirilmeli'

Hak-İş Başkanlar Kurulu, geçici işçilerin sorunlarının sosyal diyalog çerçevesinde, sosyal taraflarla görüşülerek çözüme kavuşturulmasını talep eden Hak-İş Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakların korunması ve kıdem tazminatının yeni güvencelerle geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kıdem tazminatı yeni güvencelerle geliştirilmeli'

Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsüne geçirilmesiyle ilgili, "Talebimiz, tüm taşeron işçilerin sendikal haklara sahip 'kadrolu işçi' olarak çalıştırılmasıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında 4A, 4B, 4C, 657 gibi statü farklılıklarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların tartışıldığı bir dönemde, taşeron çalışanlar için kamuda yeni bir statü oluşturulması var olan sorunlara yeni sorunlar ilave edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Hak-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlar Kurulu, taşeron işçilerin kamu kurum ve kuruluşları bünyesine atanmaları, mevsimlik ve geçici işçilerin sorunları, kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalar ve esnek çalışma uygulaması konularını görüşmek üzere Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu iş birliğinde 15 Nisan'da, Bakü'de toplandı.

Taşeron işçilerinin "özel sözleşmeli personel" statüsüne geçirilmesine ilişkin itiraz ve önerilerinin dikkate alınmasını talep eden Hak-İş Başkanlar Kurulunca, şu konulara dikkat çekildi:

"Talebimiz, tüm taşeron işçilerin sendikal haklara sahip 'kadrolu işçi' olarak çalıştırılmasıdır. Ancak, Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamalardan anlaşılıyor ki, kamu kurum ve kuruluşlarında 4A, 4B, 4C, 657 gibi statü farklılıklarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların tartışıldığı bir dönemde, taşeron çalışanlar için kamuda yeni bir statü oluşturulması var olan sorunlara yeni sorunlar ilave edecektir. 'Özel Sözleşmeli Personel' statüsü ile çalışanların serbest toplu pazarlık ve işçi sendikalarına üyelik hakları ellerinden alınmaktadır. Hatta yüz binlerce taşeron işçisinin halen devam etmekte olan toplu sözleşme süreçleri, getirilmek istenen yeni statüyle tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Taşeron işçilerden özel sözleşmeli personel statüsüne geçebilmeleri için mevcut kıdem tazminatı ve diğer işçilik haklarından vazgeçmeleri istenmektedir. Açıkçası, 6552 Sayılı Kanun'la verilen haklar yeni statü ile çalışanların elinden geri alınmaktadır."

- "Taşeron işçiler, işçi olmaktan çıkarılmak istenmekte"

Hak-İş Başkanlar Kurulunca, 63. Hükümet döneminde karayollarında çalışan binlerce taşeron işçisinin Karayolları Genel Müdürlüğünde sürekli işçi kadrolarına geçirilmesine karşın, yüz binlerce taşeron işçisinin 657 Sayılı Kanun'a tabi "Özel Sözleşmeli Personel" statüsüne geçirilmek istenmesini ciddi bir çelişki olarak nitelendirildi.

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Kamu kurumlarında yıllardır taşeron şirketlerde çalışan işçiler, statü değişikliğiyle, işçi olmaktan çıkarılmak istenmektedir. Bunun sonucunda, kamuda taşeronlar yanında çalışan işçilerin, Anayasanın 53. Maddesi ile güvence altına alınan 6356 ve 6552 Sayılı Kanunlardan doğan serbest toplu pazarlık ve işçi sendikalarına üyelik haklarına son verilmek istenmektedir. Bu yönde yapılacak düzenleme, Anayasanın 53. ve 128. Maddelerine, Avrupa Sosyal Şartına, ILO'nun 98 sayılı Sözleşmesine ve 198 sayılı tavsiye kararına aykırı olacaktır. Taşeron işçilerin, kıdem tazminatı ve kazanılmış haklar gibi mevcut işçilik haklarından vazgeçmek karşılığında özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmek istenmesi anayasal güvenceler, ILO normları ve Avrupa Sosyal Şartıyla bire bir çatışmaktadır."

- "Sendikal örgütlenmenin daha da zayıflatılmasının karşısındayız"

Sosyal güvenlik ve güvence boyutunun hala tam olarak düzenlenmediği gerekçesiyle yeni esnek çalışma modellerinin uygulamaya konmak istenmesini yanlış bulan Hak-İş Başkanlar Kurulu, esnekliğin güvencesinin garanti altına alınmasını temel şart olarak koştu.

"Meşru ve masum amaçlar arkasına gizlenmiş esnek çalışma modellerinin, işçilerin mevcut kazanımlarının boşa çıkartılması, daha ucuz işgücü sağlanması, zaten zayıf olan sendikal örgütlenmenin daha da zayıflatılması, iş güvencesi veya kıdem tazminatı hükümlerinin arkasından dolanılması suretiyle işçilerin zarara uğratılması amaçları için birer araç olarak kullanılmasının, esnek çalışma modelleri ile ikincil ve ötelenmiş bir işçi sınıfının oluşturulmasının kesinlikle karşısındayız" ifadeleri yer alan açıklamada, söz konusu tehlikeleri bertaraf eden ve işçi sınıfının refahına, istihdamın artırılmasına yönelik her türlü adımın da yanında bulunulduğu vurgulandı.

- "Kıdem tazminatı yeni güvencelerle geliştirilmeli"

Geçici işçilerin sorunlarının sosyal diyalog çerçevesinde, sosyal taraflarla görüşülerek çözüme kavuşturulmasını talep eden Hak-İş Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakların korunması ve kıdem tazminatının yeni güvencelerle geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Hak-İş Başkanlar Kurulu ayrıca, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ topraklarında işgalin son bulması için uluslararası farkındalığı hedefleyen imza kampanyasına destek verildiğini bildirerek, Türkiye'nin devleti, milleti ve kurumlarıyla bir bütün halinde terörle mücadele konusunda daha aktif ve etkin çalışmaları hayata geçireceğine olan inancını ifade etti.

Özcan Yıldırım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber