Devlet baba el versin, dar gelirli çocuk da özele gitsin

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Yücel, eğitimle kalkınma arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, "Fırsat eşitliği için dar gelirli çocuk da özel okula gidebilmeli. Dünyada devletler bu konuya el atıyor" diye konuştu.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Nisan 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet baba el versin, dar gelirli çocuk da özele gitsin

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Türkiye'nin Endüstri 4.0 devrimini kaçırmaması için, iyi eğitimli nesillere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bütün dünya STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics/Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimine yatırım yapıyor. Eğitimle kalkınma arasında doğru orantı var. Ancak ne yazık ki eğitim konusunda her çocuk aynı şansa sahip değil" diye konuştu. Devletin eğitimde fırsat eşitliği konusunda adımlar attığını, özel okul teşviği adı altında beli ölçüde ödeme yaptığını hatırlatan Enver Yücel, bu adımların devamının gelmesini arzu ettiklerini ifade etti.

NEW YORK'TA TEŞVİK 7.400 DOLAR

Dünyada trendin bu doğrutuda olduğunu anlatan Yücel, 'Dünyanın pek çok ülkesinde, eğitimin finansmanını devlet karşılıyor. New York'da bir bina alıp, okul yaptığınızda, sizi tercih eden her öğrenci için 7400 dolar para veriliyor. Türkiye'de de dar gelirli ailelerin çocuklarının özel okula gidebilmesi için devlet farklı bir mekanizma geliştirmeli. Parası olmayanın parasını devlet vermeli" diye devam etti.

Yabancı öğrencinin katkısı 40 bin dolar

YÜCEL'in bir diğer talebi de yabancı öğrencilerle ilgili. Okullardaki yabancı öğrenci sayısının yüzde 50 ile sınırlandığını hatırlatan Yücel, "Bunu anlamak mümkün değil. Harvard'a gittiğinizde, kimse size 'Türk öğrenci sayımızı aştık' demiyor" diye konuştu. Okullarında eğitim alan 2600 yabancı öğrenci bulunduğunu vurgulayan Yücel, "Bir yabancı öğrencinin bize ödediği yıllık para 8 bin dolar. Demek ki ülkeye 20 milyon dolardan fazla döviz getiriyoruz. Peki bu niçin ihracat sayılmıyor" dedi. Yücel, bir öğrencinin okula ödediği paranın 8 bin dolar olduğunu, ancak ülkedeki yıllık giderinin 40 bin doları bulduğunu sözlerine ekledi.

İnşaatçılara veryansın: Projelere okul yapın

İNŞAAT sektöründen bazı isimlerin üniversite kurma planları hatırlatıldığında ise Yücel, "Yapsınlar tabii ki" dedi ve ekledi: "Eğitim artık taş tuğla, demir, çimento demek değil. Okul olmadan da eğitim oluyor. Ben bundan daha büyük bina yaparım demekle olmuyor. Önemli olan insan beynine yatırım yapmak. Bilgi Google'da da var. Bize bilgiyi yorumlayabilen insanlar lazım. Google kafalı insanlar değil." "İnşaatçılara bir sözüm daha var" diyen Yücel, şöyle devam etti: "1.000 konutluk proje yapıyorlar. Ama içine kreş bile yapmıyorlar. Madem dev projeler yapıyorsunuz, içine 500 metrekare kreş, bir okul da yapın..."

Fiyatta anlaşırsak hisseleri geri alırız

BAHÇEŞEHİR Koleji'nin yüzde 41.8 hissesi 2011 yılında ABD'li yatırım fonu Carlyle Group'a satılmıştı. 5 yılını doldurmak üzere olan grup, şirketten çıkma hazırlığında. Enver Yücel, Carlyle'nin şirkete 5 yıllığına girdiğini belirterek, söz konusu yüzde 42'lik hisseyi geri almaya niyetli olduklarını ifade etti. Yücel, "Şu anda bir fiyat oluşması için bekliyoruz. Rakamda anlaştığımız takdirde hisselerimizi geri alacağız" ifadelerini kullandı.

Hedef 350 okul

2011 yılından bu yana 9'dan 32 kampusa çıktıklarını belirten Yücel, "Okullarımızı 32 ile ulaştırdık. Franchise'larla birlikte kampus sayımıs 69, okul sayımız ise 170'e ulaştı. 2023 hedefimiz ise 350 okul ve 250 bin öğrenci

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber