Mali müsavirler icin özel üniversite kuracak

Türkiye'de mesleki itibar sıralamasında 34'üncü sırada yer alan mali müşavirlerin sorunlarını çözmek için yola çıkan Meslekte Birlik Grubu'ndan Adem Çalışkan, İSMMMO yönetimine adaylığını koydu. Hedef mesleğe itibarını geri kazandırmak ve mesleki bir üniversite açmak...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Mayıs 2016 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mali müsavirler icin özel üniversite kuracak

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Toplam 40 bin üyesi bulunan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) 29 Mayıs Pazar günü yeni yönetimini belirlemek için genel kurula gidiyor. 38 bin 136 mali müşavirin oy kullanacağı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki seçimli genel kurulda 26 yıldır İSMMMO'yu yöneten mevcut anlayışa karşı adaylığını koyan Meslekte Birlik Grubu, mali müşavirlik mesleğine yeniden hak ettiği itibarı kazandırmak için düğmeye bastı. Meslekte Birlik Grubu İSMMMO Başkan Adayı Adem Çalışkan, 26 yıldır İSMMMO'yu yöneten grubun, tek taraflı yönetim anlayışı ve ideolojik yaklaşımlarla mesleğingerçek sorunlarına duyarsız kalıp hiçbir sıkıntıya çözüm bulamadığını söyledi.

İTİBARDA DÜNYANIN GERİSİNDEYİZ

"Artık ideolojik söylemlerle koltuğu koruma politikalarından vazgeçip mesleğin sorunlarına odaklanma vakti" diyen başkan adayı Çalışkan, Meslekte Birlik Grubu olarak ilk önce mesleğin yapısal sorunlarına odaklanacaklarını ifade etti. Mali müşavirlerin en büyük sorununun mesleki itibar olduğuna dikkat çeken Çalışkan, "İstanbul ve Türkiye'de mali müşavirlerin saygınlık sırası 34. Dünya genelinde ise mali müşavirler ilk 3'te yer alıyor. Öncelikli olarak mesleki saygınlığı kazanmak için TÜRMOB (üst birlik) öncülüğünde tüm paydaşlar nezdinde girişimlerde bulunacağız. Mali müşavirliği Türkiye'deki en itibarlı ilk 10 meslek arasına sokacağız" değerlendirmesini yaptı.

BEYİN AMORTİSMANI İSTENECEK

Mesleğin ayrıca haksız rekabet, bedelsiz iş yükü, yüksek üyelik aidatı, yetersiz mesleki eğitim gibi sorunlarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Çalışkan şunları kaydetti: "Hizmet akdi ile çalışan meslek mensuplarımıza yönelik 'taban ücret' uygulamasının hayata geçirilmesi hedeflerimizden biri. Mali müşavirlerin KOSGEB desteklerinden yaralanması için girişimlerde bulunacağız. Meslek mensuplarımızın ihtiyacı olan finansman desteğiyle ilgili çözümler üreteceğiz. Meslek camiamızda beyin gücü amortismanına yönelik düzenleme dahil, emeklilikte yıpranma payı gibi bir düzenleme yapılması için en üst düzeyde girişimlerde bulunacağız. Oda aidatlarını yarı yarıya düşüreceğiz."

Bakanlar sorunları dinleyecek

Meslekte Birlik Grubu, 26 Mayıs'ta Haliç Kongre Merkezi'nde saat 19.00'da düzenleyeceği 'İstanbul Odası Yönetimine Yürüyüş Programı' ile mesleğin sorunlarını ve meslektaşlarının beklentilerini sivil toplum kuruluşu olarak ilk kez Maliye ve Sosyal Güvenlik bakanlarına iletecek.

Her yıl 20 milyon TL boşa gitti

Mali müşavirlerin kayıtlı ekonominin omurgası durumunda olduğunu dile getiren Çalışkan, böyle önemli bir mesleğin gerekli eğitim standartlarına kavuşması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Çalışkan ayrıca meslek mensuplarının geleceğine yönelik akademik çalışmalara imkan verecek bir üniversite kurulması için çalışma başlatacaklarını dile getirdi. 26 yıllık oda yönetiminin 40 bin üyeden aldığı aidatlarla yıllık 20 milyon TL gelir sağladığına dikkat çeken Çalışkan, "Ancak bu kaynak çarçur ediliyor. Biz yönetime geldiğimizde Anadolu ve Avrupa yakasında birer sosyal tesis projesi geliştireceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber