Hukukta 'uzlaşma' dönemi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'deki hukuk uygulamalarında sıkça görülen 'uzlaşma' yöntemi Türkiye'de... Mağdur ile sanık aralarında uzlaşırsa, mahkemeye gitmeyecekler.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında yeni Türk Ceza Kanunu ile hukuk hayatına giren, ancak uygulama olanağı bulamayan "uzlaşma" yöntemi, ResmiGazete'de yayınlanan kanun değişikliği ile yeniden düzenlendi. ABD'deki hukuk uygulamalarında sık görülen uzlaşma yönteminde mağdur ile sanık aralarında uzlaşırlarsa, aralarındaki uyuşmazlık mahkemeye gitmiyor. Yeni düzenlemeyle kanunda belirtilen suçlarda mağdur ile sanık arasında uzlaşma yöntemi kullanılabilecek.

ÖNCEKİ HATALIYDI

Türk hukukuna uzlaşma yönteminin yeni TCK ve yeni CMK ile girdiğini kaydeden avukat Mehmet Uçum ancak TCK'nın 73'üncü maddesinin düzenlenmesindeki bir hata nedeniyle bugüne kadar kullanılamadığını söyledi. 73'üncü maddede uzlaşma yönteminin "failin suçu kabul etmesi halinde" devreye girdiğini belirten avukat Uçum "Tabii ki kimse daha baştan 'suçu kabul ediyorum' demeyeceği için düzenleme hatalı doğdu. Zaten uygulamada da hiçbir fail suçlu bile olsa 'Önce yargılanayım belki de beraat ederim' diyerek uzlaşmaya yanaşmadı" dedi.

'UZLAŞTIRICI' DEĞİŞTİ

Eski metinde uzlaştırıcı atama yetkisinin barolarda olduğunu söyleyen Uçum, yeni düzenlemede uzlaştırıcının kim olacağı konusunda biraz sıkıntı olabileceğini, savcının şimdi isterse avukat isterse de hukuk eğitimi görmüş birini uzlaştırıcı atayabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber