Güvenli geleceğin anahtarı tasarruf yapmak

İşe aracınız yerine otobüsle gitmek, dışarıda yemek yerine evde bir şeyler hazırlamak, her gün içtiğiniz iki kahve sayısını bire düşürmek gibi çok basit değişikliklerle ve her ay gelirinizin bir bölümünü kenara ayırarak, geleceğinizi güvence altına almanız mümkün. Atalarımızın dediği gibi 'damlaya damlaya göl olur...'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ekim 2016 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güvenli geleceğin anahtarı tasarruf yapmak

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Gelir düzeyi ve ya aylık kazancınız ne olursa olsun, harcamalarınızı kısarak veya her ay köşeye bir miktar para ayırarak geleceğinizi güvence altına almanız mümkün. Evinizi işe yakın bir yerde tutmak, sıfır bir araba yerine temiz bir ikinci el araba almak, hastalanmadan önce sağlığınızla ilgilenmek ve dışarıda yenilen yemekleri azaltmak gibi basit değişikliklerin hayatınızda ne büyük sonuçlar doğuracağını birkaç ay gibi kısa bir süre deneyerek görebilirsiniz. Fazla harcamalarınızdan yapacağınız bu küçük tasarruflar ve her ay kenara atacağınız bir miktar para, hayalini kurduğunuz geleceğe ulaşmak ve mutlu bir emekliliğe ulaşmanın formülü olarak görülüyor.

YASTIK ALTINDA TUTMAK BAZI RİSKLER GEREKTİRİYOR

Tasarruf sayesinde; gelirinizi artırabilir, hep hedeflediğiniz bir mülkün sahibi olabilir, ihtiyaçlarını daha çabuk karşılayabilir ve ya o çok hayalini kurduğunuz kendi işinizi kurabilirsiniz. Bunun için her ay kenara bir miktar para ayırın. Kenara ayıracağınız bu para, yani tasarruflar bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak planlanmalı ve uygulamaya geçilmeli. Ancak tasarruf edilen paranın buhar olup uçmasını istemiyorsanız, gelir getiren bir yerde biriktirmenizde fayda var. Türk insanının en çok tercih ettiği yastık altında para biriktirmek fikri iki büyük riski beraberinde getiriyor. Enflasyon canavarı, hırsız ya da yangın gibi ummadığınız olumsuz ve beklenmedik sorunlar...

YATIRIM ÜRÜNLERİNİ İYİ DEĞERLENDİRİN

TEB Aile Akademisi uzmanlarına göre ailelerin tasarruf ettiği parasını altın, döviz, gayrimenkul ve banka mevduatı gibi tanıdık yatırım araçlarının ötesinde finansal piyasaların sunduğu yatırım ürünlerinde de değerlendirmekte yarar var. Finansal piyasalarda tasarruf sahiplerine hisse senedi, bono, tahvil, emeklilik ve yatırım fonlarına dek uzanan birçok farklı yatırım aracı sunulduğuna dikkat çeken TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "Ancak her yatırım aracının getirisi, riskleri ve istendiğinde nakde çevrilme kolaylığı farklıdır. Bu yüzden herhangi bir yatırım aracı seçmeden önce bu ve diğer başka özellikleri ile ilgili detaylı bilgi edinilmesi son derece önemli" diyor.

Yatırımın riski iyi belirlenmeli

Tasarruflar finans piyasalarındaki yatırım araçlarında değerlendirirken dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta var. Yatırım yapmaya karar verirken paranın ne kadar süreyle o yatırım aracında tutulabileceği sağlıklı bir şekilde değerlendirilmelidir. Bazı yatırımlar uzun vadede iyi getiri sağlar. Bazı yatırım araçları ise kısa vadeli yatırım yapacak tasarruf sahiplerine daha uygundur. Her yatırımın riski ve getirisi farklıdır. Getiri ihtimali arttıkça risk düzeyi de artacaktır.

Yumurtaları aynı sepete koymayın

Yatırımların çeşitlendirilmesi mutlaka hesaba katılması gereken bir seçenek. Yumurtalarınızı aynı sepete koymayın. Böylece risk dağıtılmış olur. Yatırımlarınızın gidişatını izleyin. İmzalanmak için verilen her belgeyi dikkatlice okuyun. Yatırımınıza ait kanuni haklarınızı iyi öğrenin.

Harcamalarınızı azaltmak için küçük ipuçları

PARA

Kazancınızın bir kısmını mutlaka tasarrufa ayırın.

Kredi kartını sadece 30 gün içinde parasını ödeyebileceğiniz alışverişler için kullanın.

Kredi kartı borcunuzun asgarisini değil tamamını yatırmaya gayret edin.

Cebinizde az miktarda nakit bulundurun. Böylece harcama yapma hevesinizi törpüleyebilirsiniz.

Her şeyin gerçek maliyetini hesaplayın. Örneğin yeni kiralayacağınız bir ev, işyerinize 70 km uzaklıktaysa yol masrafınızı arttıracak, zamanınızdan çalacaktır. Dolayısıyla kira maliyetine yol ve zaman giderlerini de ekleyin.

Finansal hedefler belirleyip onlara ulaşmak için yazılı bir bütçe yapın.

Yatırım yapmadan önce iyi düşünüp karar verin.

Şans oyunlarına para harcamayın; kazanma şansınız oldukça düşüktür.

Emeklilik primlerinizin yatırıldığına emin olun.

ULAŞIM

Olabildiğince toplu taşıma araçlarından yararlanın.

Kısa mesafeleri yürümeyi tercih edin.

Aracınızı aynı yöne veya yere giden arkadaşlarınızla ortaklaşa kullanın. Böylece hem yakıttan tasarruf etmiş hem de keyifli bir yolculuk geçirmiş olursunuz. Trafik sıkışıklığını azaltmaya ve çevreyi korumaya katkınız da cabası...

Sıfır bir araba almak yerine, temiz bir ikinci el araba almayı tercih edin.

Arabanızı belirli aralıklarla servise götürün.

Kullanılmış eşyalarınızı yenilemek yerine tamir edin. İyi bir cila eski bir masanın tüm havasını değiştirebilir.

Evinize ısı yalıtımı uygulayın.

Suyunuz kireçli ise kireç önleyiciler kullanın. Kireç, çamaşır ve bulaşık makinesi ve şofben gibi elektrikli cihazlarınızın ömrünü kısaltır; deterjanların verimliliğini düşürür.

Termostat ayarını düşük tutun.

Kışın evi daha çok ısıtmak yerine daha sıkı giyinmeyi tercih edin.

SAĞLIK

Yılda bir kez rutin olarak doktorunuza ve dişçinize görünün. Hastalığa yakalanmadan önlemini almak çok daha hesaplıdır.

Sigarayı azaltın. Mümkünse hiç içmeyin. Her gün azalttığınız ya da bıraktığınız sigaranın maliyeti kadar parayı köşeye koyarsanız, köşeyi dönebilirsiniz!

YiYECEK-iÇECEK

Sürekli aldığınız ürünler için indirim kuponları kullanın.

Mümkünse bahçenize sebze ekin.

Olabildiğince evinizde pişen yemeği tercih edin.

İşe sefertasınızla gidin. Böylelikle hem daha ucuz hem de sağlıklı bir yemek yiyebilirsiniz.

Kısa vadede çürüme tehlikesi olmayan sık kullandığınız kuru gıda ve baharatları çokça ve toptan alarak stoklayın.

GiYiM

Kaliteli malzemeden yapılan giyim eşyası alın ki uzun süre kullanabilesiniz.

Temel giyim eşyalarınızın sade ve çok yönlü kullanıma uygun olmasına dikkat edin. Böylece hem demode olma, hem de diğer kıyafetlerinizle uyum sağlama derdinden kurtulursunuz.

Çevrenizdeki pazar yerlerini ya da indirimleri takip edin.

Çocuk kıyafetleri konusunda eş, dost dayanışmasına girin. Ne de olsa çocuklar hızla büyüyorlar.

EV

Kullanılmış eşyalarınızı yenilemek yerine tamir edin. İyi bir cila eski bir masanın tüm havasını değiştirebilir.

Evinize ısı yalıtımı uygulayın.

Suyunuz kireçli ise kireç önleyiciler kullanın. Kireç, çamaşır ve bulaşık makinesi ve şofben gibi elektrikli cihazlarınızın ömrünü kısaltır; deterjanların verimliliğini düşürür.

Termostat ayarını düşük tutun.

Kışın evi daha çok ısıtmak yerine daha sıkı giyinmeyi tercih edin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber