Çocuğum yemek yemiyor, 'ne yapabilirim' mi diyorsunuz?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANNE BABALARIN ÇOCUĞUM YEMEK YEMİYOR SENDROMU

Birçok aile çocuklarının yemek yememesinden yakınırken, zaman zaman bu sorun ailede huzurun kaçmasına neden olabiliyor. Çocuklar yapılanları beğenmiyor, yemek seçiyor ve yemek zamanlarını inanılmaz kabuslara dönüştürüyor.

Türkiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Cido, çocukların yemek yememesi olayına yaklaşırken sebeplerini araştırmak gerektiğini belirterek, "Çocuklar özellikle 'Hayır' dönemlerinde (yaklaşık 18 ay ile 3 yaş arası) kişilikleri ve varlıklarını ispatlamak ve söz geçirmek için birçok şeye itiraz ettiği gibi yemek yemeye de karşı gelecek veya yaptığınız yemekleri beğenmeyip problem yapacaktır. İlerleyen yaşlarında bebeklik dönemindeki kadar hızlı büyümediği için yemek yemesi de azalacaktır. Eğer o anda onu çok meşgul eden bir şeyle ilgileniyor veya oyun oynuyorsa, kendini de bu yaptığından alamıyorsa kesinlikle buna ara verip yemek yemek istemeyecektir. Daha sonra yemek yiyebileceğini düşünebilir ve o anda daha acıkmamış veya istemiyor olabilir. Önüne koyduğunuz yemekleri beğenmiyor olabilir" dedi.

Çocukların istenildiği gibi yemek yememeleri durumunda neler yapılabileceği konusunda pratik önerilerde bulunan Dr. Şükrü Cido şu bilgileri verdi:

"İlk olarak sakin ve kararlı bir tutum sergilemelisiniz. Olaylara bilinçli bir şekilde yaklaşıp, aile huzurunuzu ve sinirlerinizi bozmadan yemek saatini geçirmelisiniz. Çocuğa ceza vererek veya bağırarak hiçbir şeyi çözemediğiniz gibi işleri daha da karıştırırsınız. Kesinlikle baskı uygulamayın ve onu anlayışla karşılayın. Çocuğunuz yemek yemiyor veya yemek seçip az yiyorsa yapılan yemeklerin daha besleyici ve kalorili olmasını sağlayabilirsiniz. Yemek yaparken çocuğunuzun ağız tadını da biraz göz önünde bulundurun. Aslında makarna ve pilavdan başka bir şey istemeyecektir, ama yine de yedekte onun sevdiği ve reddetmeyeceği yemekler bulunsun. Yemek yaparken veya sofrayı hazırlarken, sonrasında da toplarken size yardım etmesini isteyin. Bu çok hoşuna gidecek ve yemek yemesini motive edecektir. Yemek yeme saatlerini düzenleyin, yemek zamanı acıkmış olsun. Mümkünse yemeğe tüm aile bireyleri birlikte otursun ve çocuğunuz tüm ailenin yemek yediğini görsün. Yemek yeme ve yemek saati alışkanlıklarını kazandırmaya çalışın ve yemek yemenin herkes için bir gereksinim olduğunu anlatın. Yemek yerken onunla sohbet edin, başka şeylerle ilgilenip onun da dikkatini dağıtmayın. Kendi kendine yemek yemesine izin verin, belki üzerini ve etrafını kirletecektir ama yemeğini yiyecek ve bundan hoşlanacaktır. Ara sıra ellerini bile kullanmasına izin verebilirsiniz. Yemek yemeyen veya reddeden çocukların yemek aralarında abur cubur yemesine engel olun. Devamlı aynı yemekleri vererek sevdiği yemeklerden bile çocuğunuzu soğutabilir ve yememesini sağlayabilirsiniz. Devamlı yediği yemeklere yeni ve değişik tatlar ekleyerek bunu engelleyebilirsiniz. İçeceklerin önemini unutmayın, çocuğunuza verdiğiniz süt miktarı yemek yemesini etkileyebilir. Yemek sırasında herhangi bir şey içecekse bu 1 bardakla sınırlı olmalıdır."

Dr. Şükrü Cido, anne babalara çocuğum yemek yemiyor diye paniğe kapılmamalarını önererek, "Bunun bir sebebi olmalı?' diye düşünün. Ve bu sebebi bulun. Çocuğunuzun sevdiği yemekleri uygun bir biçimde verin. Azarlamayın. Yemek yemeyi sevdirmeye çalışın. Bunu bir doğallık içinde yapın. Hepsinden önemlisi, yemek yesin diye baskı yapmayın, ceza vermeyin" şeklinde konuştu.



Çocuklar kalabalık ortamlarda daha fazla yemek yiyor

ABD'de çocuk obezitesiyle ilgili yapılan bir araştırma, çocukların kalabalık ortamlarda daha fazla yemek yediklerini ortaya çıkardı.

Michigan Üniversitesi araştırmacılarının 2 buçuk ila 6 buçuk yaşları arasında 54 çocuğun yeme alışkanlıklarını değerlendirdikleri çalışmada, çocuklara 2 kamerayla izlendikleri odalarda sınıf öğretmenlerinin gözetimi altında yemek verildi. Her masaya bir tabak bisküvi konulurken içecek olarak süt, meyve suyu ve su önerildi. Öncelikle 3 kişilik bir gurupla yapılan deney, daha sonra 9 çocuktan oluşan bir gurupla tekrarlandı. Çocukların atıştırmalarını bitirmeleri için bir süre verilmezken, her iki gurupta da bu sürenin ortalama 10 ila 15 dakika olduğu görüldü. İki gurubun da yemeklerini bitirmesinin ardından çekilen filmleri ve tabakta kalan yiyecekleri inceleyen araştırmacılar, atıştırma zamanın kısa olması durumunda çocukların 3 kişilik guruptakine nazaran 9 kişilik gurupta biraz daha fazla yediğini saptadı. Yemek süresinin uzun olması durumunda ise çocukların az kişilik guruba göre 9 kişilik gurupta yüzde 30 daha fazla yedikleri belirlendi.

Michigan Üniversitesi'nin İnsan Gelişimi Merkezi'nden Julie Lumeng, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, yiyeceklerin aşırı tüketilmesinde ses, gurup aktiviteleri gibi etkenlerin belirleyici olduğunu ifade etti. Lumeng, "Aşırı yemek yiyen bir çocuk için aşırı tüketimin nedeni, özellikle fast-food restoranlarda olduğu gibi kalabalık ve karmaşık ortamlarda yemek yemesi olabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber