Ankara Barosu zorunlu avukatlık hizmetini durdurdu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2007 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanlığı, avukatların 2006 yılı içinde hakettikleri 112 milyon YTL'yi ödemeyen Adalet Bakanlığı'nın ücretleri belirleme yetkisini devralması üzerine zorunlu avukatlık hizmetini durdurdu.

Ankara Barosu Başkanlığı, avukatların 2006 yılı içinde hakettikleri 112 milyon YTL'yi ödemeyen Adalet Bakanlığı'nın, yayınladığı bir yönetmelikle ücretleri belirleme yetkisini bakanlığa vermesi üzerine pazartesi gününden itibaren zorunlu müdafi ve vekil görevlendirmesinin kurdurulmasını kararlaştırdı.

Ankara Barosu Başkanlığı, avukatların 2006 yşılı için hakettikleri 112 milyon YTL'yi ödemeyen Adalet Bakanlığı'nın, yayınladığı bir yönetmelikle ücret belirleme yetkisini bakanlığa devretmesi üzerine, 12 Mart Pazartesi gününden itibaren zorunlu avukat görevlendirmesini durdurmaya karar verdi.

Ankara Barosu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın uzunca bir süredir hem ulusal hem de uluslararası sözleşmle hükümleri gereğince üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediğini, bu bağlamda Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında zorunlu müdafillik/vekillik görevlerini yerine getiren avukatların 2006 yılı içinde verdikleri hizmet karşılığı hakettikleri 112 milyon 593 bin 385 YTL' alacaklarını ödemediği ya da ödeyemediği belirtildi. Açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın 2 Mart tarihinde yürürlüğe giren "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esasına İlişkin Yönetmelik" ile yasaya aykırı biçimde avukatların ve baroların bu konudaki tüm kazanımlarını ortadan kaldırdığı kaydedildi.

Baro açıklamasında, yönetmelikle zorunlu müdafillik/vekillik hizmeti karşılığında hak edilen ücretlerin ödenmesinde savcıyı ita amiri konumuna getirip "kendi eşitleri olan savcıların hizmetçisi konumuna sokmak suretiyle savcının emrinde bir devlet avukatlığı sistemi" yaratıldığı belirtildi. Açıklamada yönetmelikle ayrıca Avukatlık Asgari Ücret Tarifesini belirleme yetkisinin Barolar'a ait olmasına karşın müdafi ve vekillerin ücretlerini belirleme yetkisinin Adalet Bakanlığı'na verildiği bildirildi.

Zorunlu müdafi ve vekil görevlendirilmesi için Ankara Barosu'nun bir sistem kurduğu, bu sistem için Ağustos ayından bu yana 110 bin 539 YTL harcadığı bilgileri verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bütün bu neden ve gerekçelerle gelinen aşamada ortaya çıkan fiili, hukuki ve maddi imkansızlık nedeniyle ve yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ile Baro Başkanları kararı gereğince Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nca, 12.03.2007 tarihinden itibaren Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında müdafi ve vekil görevlendirmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Durumu ve verilen bu karardan doğan hukuki ve insani sorumluluğun Baromuza ve avukatlara ait olmadığı hususunu bilgi ve takdirlerinize sunarız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber