Tıbbi cihazın üzerine dökülen kahve sayesinde 6 milyon dolar kar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 2000 yılında bir cihazın, üzerine kahve dökülerek bozulması üzerine 14 bin dolar tamir ücreti istenince, hastane kendi tamir, bakım ve onarım ünitesini kurdu.

İki yıl boyunca eğitim alan mühendis ve teknisyenlerin, hastane bünyesindeki bazı aletler haricindeki binlerce bakım ve onarımı, hastane bütçesine 6 milyon dolarlık tasarruf sağladı.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hüdai Çatalyürek, yaptığı açıklamada, 900 yataklı hastanede hasta güvenliğinin en önemli şey olduğunu, bunun için altyapı çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Garanti süresi dolan cihazların bakımının yüksek maliyetler tutması sonucunda Klinik Mühendisliği Birimini 1 milyon YTL'lik cihaz alarak 2002 yılında faaliyete geçirdiklerini anlatan Doç. Dr. Çatalyürek, bu birimde görevli 4 mühendis ve 4 teknikerin, hastane genelindeki cihazların yüzde 80'inin bakım, onarım ve tamirini yaptığını dile getirdi.

-GECE BİLE TAMİR YAPILIYOR-

Klinikte, meslek lisesi ve İzmir Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yıl boyunca staj da gördüğünü anlatan Doç. Dr. Çatalyürek, tıbbi cihaz malzemesi satan firmaların teknik ekibinin buradan yetiştiğini kaydetti.

Kliniklerinde, çok özel ve Türkiye'de bile zor bulunan cihazlara sahip olduklarını ifade eden Çatalyürek, radyolojik görüntüleme, radyoterapi, onkoloji, Manyetik Rezonans cihazı dışındaki binlerce cihazın bakım, onarım ve tamirinin hastane bünyesinde yapıldığını söyledi. Hastanede arızalanan cihaza, günün herhangi saatinde anında müdahale edildiğini kaydeden Çatalyürek, ''Gece burada nöbetçi arkadaşlarımız kalıyor. Bir cihaz arızalanınca gece, gündüz, hafta sonu demeden müdahale ediyor. Cihazı dışarda tamir ettirmeyerek zamandan da tasarruf ediyoruz'' diye konuştu.

-YILLIK 1 MİLYON DOLARLIK KAR-

Bu sistem sayesinde cihazların kullanım ömrünün de arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Çatalyürek, şöyle konuştu:

''İddia ediyorum ki, Türkiye'de böyle altyapısı olan başka hastane yok. Firmalar 10 yılı aşmış cihazlara teknik bakım hizmetini vermiyor. Biz, garanti süresi geçen cihazların bakımını burada yaparak, şu ana kadar 6 milyon dolarlık kar sağladık. Periyodik bakım sayesinde cihazların ömrü de uzadı. 20 yıllık kullandığımız cihazlar bile var. Tabi ki yenilenmesi gereken, günün teknolojisine göre alınması gereken cihazları alıyoruz. Eğer tamir ettirilemeyecek durumda olan bir cihaz varsa o zaman dışarda bunu yaptırıyoruz. Cihazlarımızı kendimiz tamir ederek yıllık ortalama 1 milyon dolar tasarruf ettik. Yedek parça desteği de sağlıyoruz. Cihazları daha kısa sürede, yerinde tamir edebiliyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber