MEB atama ve yer değiştirme sistemini yeniden ele almalı (1)

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Kasım 2017 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB atama ve yer değiştirme sistemini yeniden ele almalı (1)

MEB'in mevcut yapı ve sistem ile yer değiştirme yapması maalesef çok büyük sorunlar yaratmaktadır. Mevzuatların neresine bakarsak bakalım puan üstünlüğüne göre atamadan söz edilir ama puan üstünlüğü kavramı maalesef kendi arasında üstünlüğe dönüşmüş durumda.

Örneğin; bugünlerde norm fazlası atamalar yapılmakta. Bu atamalarda boşalan ya da norm güncellemesi sonucu yeni açılan kadroya çok yüksek puanlı öğretmen istese de başvuramıyor. Çünkü norm fazlası değil.

Ya da en yüksek puanlı öğretmenlerin yarıştığı il içi /il dışı atamalarda, bu öğretmenler emeklilikten boşalan ya da yöneticilikten boşalan kadrolara başvuru yapamadılar.

Ya da ikinci il içi/il dışı vs açıldı. Birinci il içi/ildışı atamada yer değiştirenler ikinci atamada boşalan yerlere gidemediler.

MEB'in öncelikle tutarlı olması gerekiyor. Yani keyfe keder yeniden atama, ikinci atama süreçlerine girmemesi gerekiyor. Her yeni iş yeni mağdurlar yaratır durumda maalesef.

Bakanlık sendikaları eleştiriyor ikinci il içi/il dışı ya da özür istiyorsunuz diye. Siz neden eğitim öğretim sürecini ya da yaratılan mağduriyeti düşünmüyorsunuz diyorlar... Oysa ki yukarıda bahsettiğimiz ve normun güncel olmaması, yöneticilikten ve emeklilikten boşalan kadroların sisteme yansıyamaması nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetleri minimize etmek adına talepler oluyor.

MEB'in koşulsuz, kadro olup olmadığına bakılmaksızın ilçe emri atama yapması da doğru olmamıştır. Örnek: Sivas'ın Yıldızeli ilçesine meslek dersi öğretmeni istemediği (özür ikinci aşamada başvurmadığı halde ) atandı. Öğretmenin alanı yok hiçbir okulda.

İşte Tüm Bu Sorunları Aşabilmek Adına Gerekçeleriyle Bir Taslak Öneri Sunmak İstiyoruz

Bakanlık Diğer Birimlerinin Çalışmaları

Atama süreci başlamadan önce bakanlığın diğer birimlerinin tüm iş ve işlemlerini tamamlaması gerekir. Özellikle de atama ve eğitim öğretime ilişkin konularda.

Örneğin;

- Okul dönüşümleri (İlkokula, Ortaokula, Meslek Lisesine, Anadolu Lisesine, Fen Lisesine, İmam Hatip Lisesine, İmam Hatip Ortaokuluna... vb)

- Gelecek öğretim yılında açılacak yeni okulların açılış işlemleri tamamlanmalı,

- Haftalık ders çizelgelerinde yapılacak değişiklikler tamamlanmalı,

- Seçmeli derslerin öğrencilere seçtirilmesi işlemleri tamamlanmalı,

- İkili eğitimden normal eğitime ya da zorunluluk halinde tam tersi durumla ilgili durumlar netleştirilmeli

- Alan dal açılması, kapatılması...Örnek;

- Ortaöğretime Öğrenci Yerleştirme,

- İlköğretimde (ilkokul/ortaokul) öğrenci yerleştirme.

...

İşte bu süreçlerin atama dönemi başlamadan bitirilmesi kaçınılmazdır. Bunun için de maksimum 30 Haziran baz alınmalıdır. Bu tarihe kadar bunların tamamlanmaması için bir sorun yoktur. Öğrenci yerleştirmeleri bu şekilde sona ererse çocuklar/ gençler de veliler de tatillerini sağlıklı yaparlar.

Devamı Var...

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber