Türk kedisi, Windows'u tırmalıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET SAKİN

Özgür yazılımın Türkiye'deki kalesi Pardus, genç kadrosuyla başarılara imza atıyor. Yaş ortalaması 25 olan yazılım ekibinde 3 de 17 yaşında liseli öğrenci var.Şehir dışı toplantılara velilerinin izniyle katılabilecek kadar küçük yaşta olan liseliler, boylarından büyük projeye katkıda bulunuyor.

Gençlerin ürünü Pardus, kullanıcı kitlesiyle yerli yazılım adına geleceğin ipuçlarını veriyor. Lisanslı yazılıma bağımlılıktan kurtarması beklenen Pardus, ekonomiye de katkıda bulunacak. Asker Alma Daire Başkanlığı (ASAL)'nın, bilgisayarlarına Pardus kurmayı tercih etmesiyle 1 buçuk milyon dolar tasarruf sağlandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'na bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE)'nün özgür yazılımcıları bir araya getirmesiyle ortaya çıkan Türk kedisi Pardus, emin adımlarla ilerliyor. Üniversitelerden kamu kurumlarına, şirketlerden yerel yönetimlere kadar geniş bir alanda kullanılmaya başlayan Pardus, adını leopar türündeki büyük kedilerin Anadolu'daki son temsilcilerinden, Anadolu parsından alıyor. Bilgisayar yayınları aracılığıyla ilgili kitleye ulaşmaya çalışan yerli işletim sistemi, 500 bin dergiyle dağıtım gerçekleştirdi.

Pardus, bilgisayar kullanıcıları ile bilişim okur-yazarlarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanan Linux geliştirme projesi. UEKAE'nin desteklediği platform, Türkiye'de yazılım alanında bilgi birikimini artırıp üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. Pardus geliştiricisi Erkan Tekman, 13 kişilik UEKAE çalışanının yaş ortalamasının 25 olduğunu söylüyor. İçerisinde İtalyan, Brezilyalı, Fransız ve Hollandalı olmak üzere 7 yabancı ile birlikte 40 kişilik bir ekip çalışıyor. 10 milyon satırlık Linux koduna 50 bin satır ekleyen ekibi bir de ?yazılım hatası var mı?' diye kontrol eden bin 500 kişilik kullanıcı grubu var.

Erkan Tekman, yeni bir sürüm çıktığında güncelleme yapanların sayısından yola çıkarak 50 bin kullanıcı olduğunu tahmin ediyor. Tekman, ?Türkiye'de yaklaşık 6 milyon bilgisayar var. Her yıl bu sayı bir milyon artıyor. Eğer bu bilgisayarlarda korsan yazılım kullanılmıyorsa her bilgisayar başına 100 dolardan yazılım maliyeti hesaplandığında karşımıza yüksek bir meblağ çıkıyor. Biz Pardus'la bu rakamı aşağılara çekmeyi hedefliyoruz. Böylece ekonomiye de büyük oranda katkısı olacak. Şu an birçok üniversite, kamu kurumu, yerel yönetim özgür yazılım kullanmaya başladı. Her gün yeni bir kullanıcı haberi alıyoruz. İlk resmî kullanıcımız ASAL'daki tasarruf bile neler yapabileceğimizin ipuçlarını veriyor. ASAL projesi diğer yazılımla yapılmış olsaydı 1 buçuk milyon dolar civarında lisans bedeli ödenmesi gerekiyordu. Çünkü 4 bin 500 kullanıcı bilgisayarı, 600 civarında da sunucu bilgisayara lisanslı yazılım alınacaktı. Lisans bedeli sıfır olan Pardus tercih edildiği için bu para tasarruf edildi.? dedi.

Pardus, internete girmek, sohbet etmek, yazı yazmak gibi ofis yazılımları kullanmak, CD ve DVD yazmak, MP3 dinlemek, dosya aktarımı yapmak gibi temel bilgisayar kullanıcısının ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Program sorunsuz çalışan oyunlarla geliyor. Erkan Tekman, Türkiye'deki bilgisayar kullanıcılarının yüzde 95'inin temel bilgisayar kullanıcısı olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: ?Programımız kullanıcıların yüzde 95'inin ihtiyacını karşılıyor. Hatta kullanıcının davranışlarına göre kendini geliştiren spam filtresi ile rahatsız eden e-postalardan yüksek oranda kurtuluyorsunuz. Eczane, hastane yönetimi, muhasebe programlarındaki gibi programlar için henüz hazır değiliz. Şimdiki hedefimiz bir KOBİ'nin uğraşmadan kullanılabileceği programları bir araya getirmek. Bunu da bir yıla kadar hazırlayabileceğimize inanıyorum.?

Pardus'un ?Çalışan CD'si sayesinde mevcut işletim sisteminize zarar vermeden deneyebiliyorsunuz. Bu CD'yi bilgisayar dergilerinden elde etmek mümkün. Ayrıca www.pardus.org.tr sitesinden indirip bir CD'ye yazdırarak da çalışan CD yapabiliyorsunuz.

Başta kamu kurumları ve eğitim kurumları olmak üzere bazı projelerde Pardus kullanılmaya başlandı. Bunlardan bazıları şunlar: Fatih Üniversitesi derslik ve laboratuvarı, Denizli'de bir sağlık ocağı, Çorum Belediyesi, ASAL, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Petrol-İş Sendikası, Neziroğlu Otomotiv, Bergama Belediyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi kütüphanesi ve bilgisayar laboratuvarı ile Işık Üniversitesi. Okan Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ise hazırlık yapıyor.

Sayı:21

Bölüm:Teknoloji

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber