Diyarbakır'da işçi-işveren, eczacı-doktor herkes yoksulluğa karşı harekete geçti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL - Bu yılın başında yapılan araştırmaya göre sadece iki mahallesinde açlık sınırının altında 15 binin üzerinde insanın yaşadığı, işsizlik oranının yüzde 60'lara ulaştığı Diyarbakır'da, açlıkla mücadele için 'Gıda Bankası' kuruldu. Diyarbakır Yerel Gündem 21 ile Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği'nin öncülüğünde yürütülen projeye, işadamından sendikasına doktorundan avukatına kadar 43 kuruluş destek verdi. Projeyle ilk yıl 1000 aileye gıda yardımı yapılması planlanıyor. 13 çeşit temel gıda ürününden oluşan yardım paketlerine daha sonra çocuk ve kadınlara yönelik temel ihtiyaç maddelerinin katılması hedefleniyor.

Destek olmayan yok

Bugün resmi açılışı yapılacak olan 'Sarmaşık Gıda Bankası'nın finansal desteğini şimdilik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, 11. Bölge Eczacı Odası, Sanayi ve İşadamları Derneği'yle bünyesinde 34 sendika, meslek ve sivil toplum kuruluşunu barındıran Diyarbakır Demokrasi Platformu veriyor. Destek ve bağışların artmasıyla yardım paketinde yer alan ürünlerin çeşitleri de çoğaltılacak.

Hedef ilk yılda 1000 hane

2007 yılı başında Diyarbakır Yerel Gündem 21'le birlikte kentin yoksulluk haritasını çıkaran Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürebilir Kalkınma Derneği, elde ettiği verilerin ışığında üretim mekanizmalarının dışında kalan ve üretime geri dönüşü mümkün olmayanlar, sürekli tedavi gören hasta, engelli, yoksul ve muhtaçlara her ay ortalama 50 YTL değerinde temel gıda desteğinde bulunacak. İlk yıl 1000, ikinci yıl 3 bin, üçüncü yıl 5 bin haneye ulaşması planlanan yardım paketleri besin değeri yüksek olan ve bölgenin geleneksel tüketim kalıplarını karşılayan ürünler seçilerek oluşturuldu. Derneğe yapılan mali desteğin boyutları arttıkça söz konusu paketin içine çocuk mamaları ve kadın temel ihtiyaç ürünlerinin yerleştirilmesi planlanıyor.

Ürünler kalite belgeli

İlk etapta nohut, kuru fasulye, pirinç, bulgur, mercimek, makarna, şeker, çay, tuz, salça, zeytin, şehriye ve yağdan oluşan 13 kalem gıda maddesi bulundurduklarını belirten Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, "Ürünlerimiz için mutlaka ISO 9001, ISO 14001, TSE, OHSAS 18001 gibi kalite standartları arıyoruz. Ayrıca raf ömrü geçmiş veya geçmeye yakın hiçbir ürün bulundurmayacağız" diye konuştu. Camcı, yardım paketlerini fabrika alış fiyatı üzerinden hesaplayarak belirlediklerini söyledi.

Sıkı denetim yapılacak

Gıda Bankası Projesi'ni sıkı bir denetim ve şeffaf bir muhasebe ilkesine dayandırdıklarını ifade eden Şerif Camcı, Proje Yönetim Grubu'nun ilk yıl için üç ayda bir, sonraki yıllar için altı ayda bir yardım paketi sayısı, yardım edilen aile sayısı, tutarlar, işletme giderleri gibi konuları içeren temel finansal ve kurumsal raporlar hazırlayacağını ifade etti. Tüm proje ortakları temsilcilerinden oluşan bir Denetleme Kurulu'nun Gıda Bankası'nı denetleyeceğine dikkat çeken Camcı, şeffaflık ilkesi gereği ortak olmayanların da denetimine açık olacağını söyledi.

Dördü profesyonel olmak üzere 10 sürekli personeli bulunacak olan Gıda Bankası'nın 22 de gönüllü çalışanı olacak. Ayrıca, Gıda Bankası'nın yedi kişilik Proje Yönetim Kurulu bulunacak. Proje, yardım götürülen hanelere yardımcı olacak ve Gıda Bankası'nın iş yükünü paylaşacak gönüllülerin çalışmasına da açık olacak.

Katkıda bulunmak için

Girişime katkıda bulunmak isteyenler, Sarmaşık Derneği ve Gıda Bankası'na ya da İş Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi 8300 304400 1883173 YTL, 8300 0706602 avro ve 8300 0706599 dolar hesaplarıyla Ziraat Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi'nin 45700912-5001 No'lu YTL hesabına bağış yapabilecek. Çalışmalar www.sarmasik.org web adresinden takip edilebilecek.

Başvurular Gıda Bankası'na

Gıda desteğine ihtiyaç duyan hane veya bireyler, Sarmaşık Gıda Bankası'na başvuracak. Burada, 'tespit formu' dolduracak olan kişilerin başvuruları, Gıda Bankası'nın Tespit Komisyonu tarafından ev ziyaretleriyle yerinde araştırılacak. Komisyon, Proje Yönetim Grubu ve dernek yönetimi tarafından gıda yardımı almasına karar verilenlerin yardım tutarı ve süresini belirleyecek.

Yardımlar, ihtiyaç sahibine evinde değil, 'Gıda Bankası'nda teslim edilecek. İlk ay 100 haneye yardım planlandığını belirten Proje Koordinatörü Barış Dikilitaş, ikinci ay bu rakamın 200'e, üçüncü ay 300'e çıkacağını, aralıkta da 1000 haneye ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Giderler paylaşıldı

Gıda Bankası'nın mali desteğinin katılımcı kuruluşların her biriyle gerçekleştirilen protokollerle sağlandığını belirten Barış Dikilitaş, "Bu, gönüllük esasına dayanıyor. Buna göre her kuruluşun verebileceği nakdi yardım tutarları saptandı ve protokole kaydedildi. Bunun için ortak bir havuz hesap açıldı. Tüm katılımcılar ilgili miktarları bu ortak hesaba aktarıyor. Giderler de bu hesaptan karşılanıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber