Sınırsızca tüketim hakkımız yok

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Muhlis Akar, Ramazan'da israfa varan tüketime dikkat çekerek, "Kur'an-ı Kerim'de 'Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz' buyruluyor. Helal ve meşru yollardan elde ettiğimiz nimetleri tüketme hakkına sahibiz ama bunu yaparken sorumsuzca ve sınırsızca tüketim hakkımız yok" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Mayıs 2018 08:00, Son Güncelleme : 21 Mayıs 2018 08:24
Sınırsızca tüketim hakkımız yok

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı Ramazan ayı temasını 'İsraf olmasın' olarak belirledi. Bununla ilgili vaazlar, afişler ve yayınlar hazırlayan Diyanet, vatandaşları israfa karşı dikkatli olmaya davet ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Muhlis Akar, Diyanet'in 'israf' temasını belirlemesinin nedenini açıkladı.

EN BÜYÜK AHLAKİ PROBLEM

İsrafın şahsi, sosyal ve kamu hayatındaki en önemli ahlaki problemlerden biri olduğunu ifade eden Akar, Ramazan ayında bu temayı ön plana çıkararak toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti. İsraf kavramının genel ve iktisadi anlamı bulunduğunu ve "had" ve "sınırı aşmak" anlamına geldiğini hatırlatan Akar, "Rabbimiz, bizim dünya ve ahiret mutluluğumuza vesile olacak kitap, peygamber gönderdi ve fıtrata uygun, Müslüman'ca bir hayat yaşamamızı istedi. İnsanın fıtratında inanma duygusu var. İnanmamak ise haddi aşmaktır" diye konuştu.

ŞİRK ANLAMI DA VAR

Akar, israfın inanç alanındaki bir anlamının da "inandığı halde inancına şirk karıştırmak, beşeri varlıklara kutsiyet atfetmek" olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti: "Yüce Allah, Asr suresinde asra ve vakte yemin ediyor. 'Asra, vakte, zamana yemin olsun ki insanlar zarardadır.' Ne yapıyorlar da zararda oluyorlar? Ömürlerini, gençliklerini israf ediyorlar. Yani bunları yaratılış amacının dışında kullanıyorlar. Bir şeyi amacının dışında kullanmak ise israftır."

İHTİYACI ESAS ALMALIYIZ

Ramazan ayının temasının belirlenmesinde, israfın özellikle iktisadi anlamının belirleyici olduğuna işaret eden Akar, iktisadi değerleri amacının dışında kullanmanın israf olduğunu söyledi. Akar, Müslümanların helal kazançlarını Allah'ın haram kıldığı alanlarda harcayamayacaklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Müslüman'ın tüketim ahlakına sahip olması gerekir. Allah'ın haram kıldığı bir şeye harcama yapıyorsak o tamamen israftır, haramdır. Helal alanlarda ise ihtiyacı esas alacağız. Kur'an-ı Kerim'de 'Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz' buyruluyor. Helal ve meşru yollardan elde etiğimiz helal nimetleri tüketme hakkına sahibiz ama bunu yaparken sorumsuzca ve sınırsızca tüketim hakkımız yok. İhtiyacımız oranında harcama, tüketim yapacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber