Uykusuzlukla nasıl başa çıkılır? İşte öneriler...

Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uykuya dalmakta zorlanıyor, sık sık uykunuz bölünüyor sabahları yorgun kalkıyorsanız

Uykuya dalmakta zorlanıyor, sık sık uykunuz bölünüyor sabahları yorgun kalkıyorsanız sebebin araştırılması gerekir.

UykusuzluĞu tanımlamak, kişiden kişiye değişen bir durum olduğundan oldukça zor... Uykusuzluğun en sık görülen şekli uykuya dalma güçlüğü şeklinde ortaya çıkar. Bir diğer şekli ise uykuyu sürdürme güçlüğüdür. Bu kişiler uykuya dalmakta güçlük çekmezler, ancak kolayca uyanırlar ve tekrar uyumakta zorluk çekerler.

DEPRESYON OLABİLİR

BİR diğer uykusuzluk şekli de sabah erken kalkıp tekrar uyuyamamaktır ve bu yakınma genellikle depresyon bulgusu olarak kabul edilir.

Uyksuzluk hakkında bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Vedat Sözmen ' çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalarda orta yaşın üzerindeki kadınlarda yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 20'nin üzerinde uykusuzluk görülmüştür. Ülkemizde yapılan bir çalışmada ise toplumun yüzde 30'unda uykusuzluk yakınması tesbit edilmiştir;' diyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uykusuzluğun tedavisinde en önemli adım uyku hijyenini yani rahat uyuyabilmek için uygun şartları sağlamaktır. Yakınması olan bir kişinin çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden kaçınması, uyku saatlerini belirleyip her zaman aynı saatlerede uyumaya dikkat etmesi, bu saatler dışında, gündüz veya akşam yemeğinden hemen sonra uyumaması, gün içinde fiziksel aktiviteyi arttırarak gece yine belirlenen saatlerde uyuması gereklidir.

Uyku ortamının fiziksel şartları da önemlidir. Yatak odası oturma odası gibi kullanılmamalı, örneğin yatakta kitap okuma, televizyon seyretme ve hatta yemek yenmemelidir.

Uyku tetkiki nedir?

UykusuzluĞun tanısını koyabilmek için uyku tetkiki (polisomnografi) yapılır. Polisomnografide beyin dalgaları (EEG, hastanın uyku kalitesini değerlendirmek için), göz hareketleri (uyku sırasında uyku evrelerini belirlemek için), kas gerginliği (çene, bacak), solunum hareketleri, solunan hava miktarı, vücut hareketleri gibi birçok parametre kaydedilir. Parametreleri kaydetmek için hastaya birçok eletrot takılır ve uyuması istenir.

SEBEP ARAŞTIRILIR

Bu kayıtlarda uykuyu bozan faktörler araştırılır. Örneğin, uyku-apne sendromu olan bir hastada solunum durması, kandaki oksijen düzeyi değerlendirilir ve tedavi planlanır. Uykusuzluk yakınması olan her hastaya polisomnografi tetkiki yapılması gerekmez. Öykülerinde uykusuzluk sebebi olarak solunum bozukluğu veya uykuda kol bacak hareketleri olan hastalara tetkik mutlaka yapılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber