Harcırah ödemesinin yapılabilmesi için hangi belgeler gerekiyor?

Sayıştay'ın, Çorum Sungurlu belediyesine yönelik denetleme raporunda, yurtiçi geçici görev yolluğu ve yurtiçi sürekli görev yolluğu ödemelerinin yapılabilmesi için gerekli olan belgelere yer verildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Kasım 2018 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Harcırah ödemesinin yapılabilmesi için hangi belgeler gerekiyor?

Sayıştay'ın, Çorum Sungurlu belediyesine yönelik denetleme raporunda, yurtiçi geçici görev yolluğu ve yurtiçi sürekli görev yolluğu ödemelerinde, görevlendirme yazıları olmadan ve ilgili personelce beyanname doldurulmadan ödemeler yapıldığı tespiti yer aldı. Sayıştay yazısında, yolluk ödemelerinin yapılabilmesi için gerekli olan belgeler, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine atıfta bulunularak gösterildi.

İşte Sayıştay'ın denetleme raporunun ilgili bölümü

BULGU 7: Harcırah Kapsamındaki Görevlendirmelerde Harcırah Kanunu Hükümlerine Riayet Edilmemesi

Sungurlu Belediyesi'nin 2017 yılı hesabının incelenmesi sonucunda Harcırah Kanunu kapsamına girebilecek yolluk ödemelerinde ekseriyetle mevzuata uyulmadığı tespit edilmiştir.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nin "Yurtiçi geçici görev yolluğu" başlıklı 19'uncu maddesinde;

'"MADDE 19 (1) Yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesinde aşağıdaki belgeler ödeme belgesine eklenir.

a) Görevlendirme yazısı veya harcama talimatı,

b) Yurtiçi/Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek: 19),

c) Yatacak yer temini için ödenen ücretlere ilişkin fatura."

Ve "Yurtiçi sürekli görev yolluğu" başlıklı 20 nci maddesinde ise;

" MADDE 20 (1) Yurtiçi sürekli görev yolluklarının ödenmesinde;

a) Atamalarda atama onayı, diğer hallerde harcama talimatı,

b) Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Bildirimi (Örnek : 20),

c) Resmi mesafe haritasında gösterilmeyen yerler için yetkili mercilerden alınacak onaylı mesafe cetveli

ödeme belgesine eklenir.

(2) Kamu görevlilerinden emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına mevzuatları gereğince verilen tazminatların ödenmesinde ise yetkili makamın onayı ödeme belgesine eklenir."

Hükümlerine yer verilmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun "Harcırahın Unsurları" başlıklı 5'inci maddesinde;

"Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olabilir" denilmektedir.

Yine aynı Kanun'un "Yurtiçinde verilecek gündeliklerin miktarı" başlıklı 33'üncü maddesinde; kanun gereğince verilecek olan gündeliklerin(yevmiye) miktarının her yıl bütçe kanunu ile tespit edileceği belirtilmiştir.

Yapılan inceleme neticesinde; belediye personelinin harcıraha tabi olabilecek harcamalarında yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine uyulmadığı, görevlendirme yazıları olmadan ve ilgili personelce beyanname doldurulmadan ödemeler yapıldığı ve yapılan ödemelerin mevzuatta belirtilen sınırları aştığı tespit edilmiştir.

Harcırah kanunu kapsamına giren bu tür harcamalarda başta Harcırah Kanunu ve Bütçe Kanunu olmak üzere mevzuata uyulması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında; özetle, belediye başkanlığı harcama yetkililerince, harcırah kapsamında değerlendirilmesi gereken harcamalarda ilgili mevzuat hükümlerinin bilinmemesi nedeniyle bugüne kadar mevzuata uyulmadığı, ancak bundan sonraki süreçte 6245 Sayılı Harcırah Kanunu ve Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümlerine uyulacağı belirtilmiştir.

Sonuç olarak Başkanlığımıza gönderilen kamu idaresi cevabında, İdarenin "Harcırah Kapsamındaki Görevlendirmelerde Harcırah Kanunu Hükümlerine Riayet Edilmemesi"ne ilişkin bulgu konusu hususa katıldığı anlaşılmaktadır. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber