İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

BİMER veya CİMER'e başvuran memura disiplin cezası verilir mi?

Danıştay; Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Aralık 2018 11:05, Son Güncelleme : 31 Aralık 2018 09:38
BİMER veya CİMER'e başvuran memura disiplin cezası verilir mi?

Memurlar.net 2011 tarihinde yayımlanan "Üst makamlara bilgi edinme başvurusu yapan memura ceza verilebilir mi?" başlıklı haberde, "Bilgi edinme başvurularında devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiğinden üst makamlara başvuran memura makam atladığı gerekçesiyle ceza verilemez." değerlendirilmesinde bulunulmuştu.

Ayrıca konu hakkında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun 30.03.2005 tarih ve 337 sayılı yazısı ile Bilgi Edinme Kanununun 6. maddesinde bilgi edinme başvuruları için devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlendiği bu nedenle memurlara üst makamlara başvurulmasında dolayı ceza verilemeyeceği, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Bilgi Edinme Biriminin, 01.04.2005 tarih ve 66 sayılı yazısı ile tüm valiliklere bildirilmiştir.

Bu duruma rağmen "Memurun amirini BİMER'e şikayet ederse, disiplin cezası alır mı?" dosyasında yer verilen olay dava konusu olmuş ve Adana 1. İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında; "tüm vatandaşların dilek ve şikayetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir. Bu yerlere yapılan şikayetler neticesinde iddialar üzerinde araştırma yapılmaksızın memur hakkında soruşturma başlatılarak cezalandırılması bir nevi şikayet hakkının kullandırılmaması neticesini doğuracaktır.

Davacı tarafından BİMER'e verilen şikayet dilekçeleri incelendiğinde, ciddiye alınabilecek iddiaların bulunduğu, idare tarafından bu iddiaların kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekirken davacının gereksiz yere amirlerini şikayet ediyor gerekçesiyle cezalandırıldığı, böylece Anayasa ile güvence altına alınan dilekçe hakkının ve BİMER'e şikayet etme hakkının engellenmeye çalışıldığı sonuç ve kanaatine varıldığından, davacıya verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır." hükümlerine yer vermiştir.

Adana 1. İdare Mahkemesinin 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararı aşağıdaki Danıştay kararı ile onaylanmıştır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber