Oramirallikten 'er'liğe düşen Erdil, hapse giren ikinci paşa oldu

Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde eşi ve kızıyla birlikte 'haksız mal edinme' suçundan yargılanan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, çarptırıldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasını çekmek için Saray Kapalı Cezaevi'ne girdi. Erdil, cezaevine giren ikinci paşa oldu. 1948 yılında da 33 kişiyi kurşuna dizmekten idam cezasıyla yargılanıp mahkum olan Orgeneral Mustafa Muğlalı hapse girmişti.

MUĞLALI OLAYI

1943 yılında Van'ın Özalp İlçesi'nin sınır bölgesinde İran'a kaçmaya çalışan bir grup, güvenlik güçleri tarafından sıkıştırıldı. Dur emrine uymayan 33 köylü, Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın talimatı ile öldürüldü. Orgeneral Muğlalı, bu olay sonrası yargılandı ve idam cezasına çarptırılarak cezaevine konuldu. Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılananan Muğlalı, 33 kişiye kurşuna dizme emrini verdiğini itiraf etmişti. İdama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, 20 yıl ağır hapse çevrildi. Askeri Yargıtay kararı bozdu ancak, dava yeniden görülmeden, Mustafa Muğlalı Aralık 1951'de hapiste öldü. Muğlalı'nın 33 kişiyi kurşuna dizmesi, şair Ahmet Arif'in 33 Kurşun adlı şiirine de konu olmuştu.

MAHKUM OLAN PAŞALAR

Emekli Oramiral Erdil gibi Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanan 5 general daha hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Erdil dışındaki paşaların aldığı hapis cezası İnfaz Kanunu'na göre ertelendi. İşte, hapis cezasına çartırılan diğer paşalar: Deniz Harp Okulu eski komutanı Emekli Tümamiral Aydın Gürül: Askeri Yargıtay, Deniz Harp Okulu Komutanı olduğu dönemde bir ihalede müteahhide haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle yargılanan emekli Tümamiral Aydın Gürül'ü 5 ay hapse mahkum etti. Ceza tecil edildi. Milli Savunma Bakanlığı eski İç Tedarik Daire Başkanı, emekli Tuğgeneral Rasim Vaz: Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda Rasim Vaz hakkında, 'görevi kötüye kullanma' suçundan mahkumiyet kararı çıktı ve 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası para cezasına dönüştürülen Vaz, ayrıca Hazine zararı olarak tespit edilen 135 milyar lirayı, 2000 yılından bu yana işletilecek yasal faiziyle birlikte ödemeye mahkum edildi. Karar, Askeri Yargıtay'a gitti ve Vaz'ın cezası onandı. Hakkında soruşturma izni verilen generallerden Rasim Vaz, 1999'da toplanan Yüksek Askeri Şura kararıyla Tuğgeneralliğe terfi etmişti. Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi eski Komutanı emekli Tümgeneral Çetin Dizdar: Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Dizdar'ı Askeri Ceza Kanunu'nun 115/1. maddesinde düzenlenen 'Memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmak' suçunu işlediği gerekçesiyle 30 gün hapis cezasına çarptırdı. Ceza 2006'da iyi halden 75 YTL adli para cezasına dönüştürüldü. Cezası ertelenen Dizdar, 5 yıl içinde aynı suçu işlemezse suç işlememiş sayılacak. 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı: Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 8. Kolordu Komutanlığı'nda 2002-2003 yıllarındaki inşaat ihalesine ilişkin davada, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanık, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adli para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına çarptırıldı. Karar, Askeri Yargıtay tarafından da onandı. Erdağı, görevi başında hapse mahkum olan en üst rütbeli komutan oldu. Bu yıl yapılacak olan Yüksek Askeri Şura toplantısı'nda Erdağı'nın emekliye sevk edilip edilmeyeceği veya Orgeneralliğe terfi edip etmeyeceği de belli olacak.

Oramirallikten 'er'liğe düştü

Haksız mal edindiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Erdil, artık sivil bir vatandaş olacak. Erdil, rütbesi de alındığı için "er" statüsüne düşmüş oldu. Mahkumiyet kararının kesinleşmesinin ardından Erdil, rütbesiyle birlikte bugüne kadar aldığı madalyaları da iade etti. Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapis cezasının yanı sıra ?askerlikten çıkartılma' cezasına çarptırılan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, hapisten çıktıktan sonra yaşamını sivil bir vatandaş olarak sürdürecek. Kuvvet komutanlığının ardından emekli olan Erdil, rütbelerini kullanamayacağı için rütbesiz asker olarak terhis edilmiş sayılacak. Erdil, aldığı cezanın ardından askeri kimlik kartına da iade etmek zorunda kalmıştı. Bu kararla birlikte Erdil ve ailesi askeri tesis ve kurumlara giremeyecek.

Seferberlik halinde kişilerin terhis olduğu son rütbesi esas alınıyor. Erdil, rütbesi alındığı için seferberlik halinde askerliğe "er" olarak çağrılacak. Ancak 69 yaşındaki Erdil, sefer görev emri gönderilmesinde 64 yaş sınırı olduğu için davet edilmeyecek.

TSK'dan emekli olan muvazzaf subaylara verilen, yaptığı hizmet nedeniyle teşekkür belgesi, hangi rütbe ve kadrodan emekli olduğunu belirten belge iki belge de Erdil'den geri alındı. Erdil'in gıyabında yapılacak işlem, daha sonra yazılı olarak Erdil'e iletildi. Rütbenin geri alınma işlemi, verilen hapis cezası çekilmeye başlanmadan yapıldı. Erdil, rütbesiyle birlikte bugüne kadar TSK mensubu olarak aldığı bütün nişan ve madalyaları da iade etmek zorunda kaldı.

KORUMALAR KALIYOR, SİLAH TAŞIYAMAYACAK

Erdil'in maaşında bir değişiklik olmayacak. Ancak, Erdil bundan böyle sivil vatandaş olduğu için hapisten çıktıktan sonra silah taşıyamayacak. Erdil'e verilen korumaların alınmayacağını belirten yetkililer, "Korumalar silah taşıyabilecek. Ancak, Erdil silah taşıyamayacak" değerlendirmesinde bulundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber