İhalenin yankıları... 'Petkim'de bu fiyatları beklemiyorduk, şaşırdık'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PETKİM özelleştirme ihalesine katılan Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu'nda bulunan Naksan Plastik'in Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıboğlu, ihalede 2 milyar 50 milyon dolar teklife ilişkin olarak, ''Bu fiyata çıkmasını beklemiyorduk'' dedi.

Taner Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PETKİM'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirmesi ihalesinde, son üçüncü yazılı turda en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu'nun elendiğini hatırlattı.

Nakıboğlu, ''İhale heyecanlı, güzel geçti. Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu olarak, yazılı turda teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükseldiğinde elendik'' dedi.

Taner Nakıboğlu, ihalede açık artırmada büyük bir rekabet yaşandığını ifade ederek, PETKİM özelleştirilmesi ihalesini 2 milyar 50 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Kazak kökenli TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nun kazandığını hatırlattı.

Nakıboğlu, verilen en yüksek teklife ilişkin olarak, ''Bu kadar beklemiyorduk. Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu olarak, bu fiyatlara çıkmasını beklemiyorduk. Herkes şaşırdı'' dedi.

ÇOLAKOĞLU: "DÜZGÜN, İYİ VE GERÇEKÇİ BİR FİYAT OLUŞTU"

Kurumun eski yöneticileri Uğur Yüce ve Kemal Çolakoğlu da fiyatı olumlu karşıladı.

TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubunda kalan ihaleyle ilgili açıklamalarda bulunan Uğur Yüce, Petkim'in tek bir ünite halinde satılmasına karşı olduklarını, ancak bu haldeki satışla ortaya çıkabilecek en iyi fiyatın oluştuğunu kaydetti.

Petkim'in ihalede çıkan sonuçla değerinin 4 milyar 20 milyon dolara yaklaştığını belirten Yüce, "Çok iyi fiyat, 3 milyar doların altına kalırsa (çok yazık olur) iddiasındaydım. 1 milyar dolar altyapı, 1 milyar dolar arazi, 1 milyar dolar da kendisi olarak hesap ediyorduk. Fiyat makulün üstünde cazip bir fiyattır. Bu kadar parayı veren insan da orayı en iyi şekilde değerlendirecektir" dedi.

Türkiye'nin dünya ekonomisi içinde yükselen bir yıldız olarak gözüktüğünü, bunun son dönemdeki ihalelerde ortaya çıkan fiyatlardan da belli olduğunu dile getiren Yüce, Petkim'i alan grubun bu kuruma ait atıl durumdaki arazileri kimya sanayinin gelişimi konusunda değerlendirmesini umduklarını ifade etti.

Kemal Çolakoğlu ise oluşan fiyatın düzgün, gerçekçi ve iyi bir fiyat olduğunu belirtti. Yeni yapılacak yatırımlarla Petkim'in hem bölge için hem Türkiye'nin petrokimya ihtiyaçlarını karşılayabilecek konuma gelebileceğini aktaran Çolakoğlu, "Şirketi tanımıyorum ama umarız ki Petkim'i devler arasına sokacaktır. Yatırımların devam etmesi gerekiyor. Yatırım yapılırsa Petkim'in kapasitesi en az iki misline çıkarılabilir" dedi.

Eski başkanlardan Ali Nail Kubalı ise Petkim'in blok halde satılmasıyla Türkiye'nin bu kurumdan alması gereken geliri elde edemediğini ifade etti.

Kubalı, ünitelerin ayrı ayrı özelleştirilmiş olması halinde, ortaya çıkacak değerin bu fiyatın çok üstünde olacağını ileri sürdü.


Petkim'in gizemli ortağı!

Petkim'in yüzde 51 hissesi için yapılan ihaleyi 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle kazanan TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu gizemli yapısıyla dikkat çekiyor. Konsorsiyum yetkilileri ihale öncesi sır vermezken, ihaleyi kazandıktan sonra küçük bir basın toplantısıyla grup hakkında kısa bilgiler verdiler.

TransCentralAsia yetkililerinin, ihalenin öncesinde ve sonrasında sorulan sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçındılar.

Daha sonra kısa bir basın toplantısı düzenleyen konsorsiyum danışmanı Haluk Recai Ulusoy, ortaklığın 3 ayaklı olduğunu açıkladı. Bunlardan finansal ortağın Troyka Dyala adlı bir Rus bankası olduğunu söyleyen Ulusoy, stratejik ortakların ağırlıklı olarak Kazakistan'da petrol çıkarma ve işletme işi yapan firmalar olduğunu söyledi. Ulusoy, konsorsiyum danışmanlığını ise Şekerbank'ın şu andaki ortağı Turan Alem Group'un yaptığını açıkladı.

Konsorsiyumun Petkim ile ilgili büyük hedefleri olduğunu söyleyen Ulusoy, rafineri için ciddi bir çalışmanın hemen başlayacağını açıkladı. Bunun dışında enerji yatırımları ve liman ile ilgili gelişktirme projeleri olacağını belirtti. Ulusoy, Kazaklar'ın bankacılık alanında da önemli yatırımları bulunduğunu hatırlattı.

Ulusoy, ödemenin nasıl yapılacağına henüz karar verilmediğini, konunun ortaklar tarafından görüşüldükten sonra netleşeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber