İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'MİT tırlarının ihbarcısı' suçunu inkar etti

Şüpheli İlhan ifadesinde, "Halil Mudur" kod isimli sahsın Kırıkhan ilcesinde MİT'e ait tırların durdurulmasından bir gun once yani 31 Aralık 2013 gunu aksamı saat 22.30 sıralarında kendisine vermis oldugu tuslu telefon uzerinden 2 kez aradıgını, telefon evde oldugu icin aramalarını eve gittiginde fark ettigini, eve de saat 01.30 civarında gittigini, evde "Halil Mudur"ün aradıgını fark edince gec oldugunu dusunerek aramadıgını, sabah olunca yine aramadıgını, onemli bir sey olursa yeniden arayacağını düşündüğünü söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2019 16:41, Son Güncelleme : 25 Mart 2019 17:00
'MİT tırlarının ihbarcısı' suçunu inkar etti

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014'te MİT tırlarının durdurulması olayında jandarmaya ihbarda bulunduğu belirlenen ve saklandığı gaybubet evinde yakalanan FETÖ şüphelisi Mustafa İlhan hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelinin "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "devletin guvenligine iliskin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla acıklama", "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya tesebbus etme" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis ile 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından MİT tırlarının ihbarcısı olan ve 6 Mart'ta Ordu'da saklandığı gaybubet evinde yakalanan FETÖ şüphelisi Mustafa İlhan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan 29 sayfalık iddianamede şüpheli İlhan hakkında "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya tesebbus etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'' suçundan 22,5 yıldan 30 yıla kadar, ''devletin guvenligine iliskin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla acıklama'' suçundan da müebbet hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, "7 Subat MIT krizi" olarak bilinen 7 Subat 2012'de MİT Mustesarı Hakan Fidan'ın ifadeye cagrılması girisiminde basarıya ulasamayan FETO/PDY silahlı teror örgutunün, emniyet ve adliye yapılanmalarında desifre olmamıs orgut mensuplarını kullanarak, cok daha kapsamlı ve planlı bir operasyonla MİT mensup ve yoneticilerine yonelik girisimlerine devam ettiği anımsatıldı.

İddianamede, bu kapsamda, sozde "Kudus Ordusu Teror Orgutu" sorusturmasını yuruten ve halen Istanbul 14. Agır Ceza Mahkemesince yargılamaları devam eden sanıkların, FETO/PDY elebaşı Fetullah Gulen ve orgut yoneticilerinin talimatları, yonlendirmeleri ve kamuoyu olusturma cabaları dogrultusunda, sorusturma kılıfı altında uydurma gerekce, sahte delil ve ihbarlarla kurum olarak MİT yonetici ve mensupları ile sivil toplum kurulusu mahiyetindeki IHH Insani Yardım Vakfı yonetici ve calısanlarının telefonlarını dinlemek suretiyle terorle irtibatlandırmaya calıstığı vurgulandı.

İddianamede, bu girisimin onemli halkalarından biri olarak uydurma sorusturma dosyalarına sozde delil bulmak maksadıyla, MİT'e ait tırlarını, Adana bolgesindeki adliye ve jandarma yapılanmalarındaki orgut mensupları aracılıgıyla 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilcesinde durdurarak arama girisiminde bulunduğu, bunda da basarılı olamayan orgut mensuplarının bu sefer daha kapsamlı bir calısma ile 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilcesinde MIT'e ait tırları durdurarak MIT mensuplarına zor kullanmak suretiyle arama yaptıkları hatırlatıldı.

Darbe girişimi sonrasında öğretmenlik görevinden ihraç edilen şüpheli Mustafa İlhan'ın, askerlerden sorumlu "mahrem imam" olduğu, örgüt üyeleriyle de çeşitli oyun programları üzerinden iletişim kurduğu anlatılan iddianamede, şüpheli İlhan'ın ifadelerine yer verildi.

- Suçunu ikrar etti

Şüpheli İlhan ifadesinde, "Halil Mudur" kod isimli sahsın Kırıkhan ilcesinde MİT'e ait tırların durdurulmasından bir gun once yani 31 Aralık 2013 gunu aksamı saat 22.30 sıralarında kendisine vermis oldugu tuslu telefon uzerinden 2 kez aradıgını, telefon evde oldugu icin aramalarını eve gittiginde fark ettigini, eve de saat 01.30 civarında gittigini, evde "Halil Mudur"ün aradıgını fark edince gec oldugunu dusunerek aramadıgını, sabah olunca yine aramadıgını, onemli bir sey olursa yeniden arayacağını düşündüğünü söyledi.

İddianamede yer alan şüpheli İlhan'ın ifadesi şöyle:

''1 Ocak 2014 gunu saat 10.00 sıralarında arkadaslarım aynı zamanda meslektaslarımla cay bahcesine okey oynamaya geldik, saat 13.00 sıralarında 'Halil Mudur' beni aradı. Arkadasların yanından ayrıldım, telefonla konusmaya basladım. Halil Mudur, hemen eve gecmemi, eve gecince aramamı soyledi. Hemen eve gectim ve Halil Mudur telefonda 'Reyhanlı'dan Hassa yonune dogru gidecek olan icinde silah ve muhimmat bulunan teror örgutlerine giden bir tır olacak.' dedi. 2 tır plakası verdi, tırların hangi teror örgutune gittigini sordum. Halil Mudur 'PKK teror örgutune gidiyor.' diye cevap verdi. 'Bu silahların teror örgutune gitmemesi lazım, bunu senin ihbar etmen gerekiyor.' dedi. Ben de 'Tamam.' dedim. Halil Mudur 'Ancak ihbarı benim soyledigim sekilde yapacaksın, ihbarı senin yaptıgının belli olmaması lazım, telefonda soylediklerimi iyi dinle bir daha tekrar etmeyecegim.' dedi. 'Gunes gozlugunu gozune takacaksın, telefonu yanında goturmeyeceksin, evde bırakacaksın, kendi aracınla gitmeyeceksin, dolmusla gideceksin, Habibi Neccar Camisi'nin orada kosede telefon kulubesi var, buradan arayabilirsin.' dedi.''

Mustafa Ilhan'ın da kendi adına kayıtlı tescilli 19 TT 364 plaka sayılı 2010 model beyaz renkli I30 marka aracıyla evden cıktıgı, aracını balıkcılar carsısının karsısına park ettigi, buradan Harbiye dolmusuna bindigi, Habibi Neccar Camisi duragında indigi, cami civarında telefon kulubesi aradıgı fakat kulubeyi bulamadıgı, dukkanlarda kontorlu telefon aradığı anlatılan iddianamede, kopru basında bulunan cami girisinin hemen yanındaki iddia bayisine gittigi, oradan 156'yı arayarak, örgüt imamı 'Halil Müdür'ün söylediği şekilde ihbarda bulunduğu ve bunun da şüpheli tarafından anlatıldığı yer aldı.

İhbarın ardından Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde MİT'a ait tırın durdurulduğu ve olay yerine bu olaya ilişkin davandan yargılanan eski askerler ve meslekten ihraç edilen savcının geldiği, akabinde gelişen olayların tek tek anlatıldığı iddianamede, ''Bu esnada olay yerine Hatay MIT Bolge Baskanı'nın geldigi, hakim tarafından verilen arama kararı olmadıkca tırların aranmasının yasaya aykırı oldugunu ve boyle bir karar gelmedikce tırda arama yapılmasına izin vermeyeceklerini beyan ettigi ve olay yerinde adli gorev ve yetkisi olan kolluk gorevlisinin de kalmaması nedeniyle arama islemi gerceklestirilmeden MİT'e ait tır ve ona eskortluk eden aracın yoluna devam ettigi anlasılmıstır.'' denildi.

İddianamede, şüpheli İlhan'ın ifadesinde, suçunu ikrar ettiği, pişman olduğu ve MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yargılanan sanıkları tek tek teşhis ettiği belirtildi.

- Gaybubet evinden çıktı

FETO/PDY'ye yönelik sorusturmalar kapsamında elde edilen bilgilere gore, 22 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla orgute yonelik operasyonların baslamasıyla birlikte adli makamlarca hakkında gozaltı kararı cıkarılan ve orgut yonetimince, orgut icin onem arz ettigi dusunulerek kolluk kuvvetlerine yakalanması istenmeyen kisilerin, kacak yollardan yurt dısına kacırıldıgı veya bu mumkun olmuyorsa bu kisilerin yurt icerisinde "gaybubet" adı verilen ve dıs dunyadan tamamen tecrit edilmis olarak gizli evlerde saklanmalarının saglandıgı anımsatılan iddianamede, sanık "Akif" kod adlı Hasan Bektaş'ın ifadesinde de beyan ettigi sekliyle, örgütün devlet kadrolarına sızdırdıgı kripto orgut elemanları vasıtasıyla İstanbul Cumhuriyet Bassavcılıgınca yapılan 30 Mayıs 2016'daki operasyondan yaklasık 2 hafta once haberdar olarak 18 Mayıs 2016'da suphelilerin kacmasını ve saklanmasını sagladıkları vurgulandı.

İddianamede, bu kapsamda MİT'e ait tırların durdurulması ve aranması eyleminin organizesinde gorev aldıgı tespit edilen FETO/PDY mensubu sivil sahısların tespit edilmesiyle bu suphelilere yonelik gerceklestirilen 30 Mayıs 2016 tarihli operasyon oncesinde suphelilerin orgut tarafından "gaybubet evleri"ne goturulerek 15 Temmuz hain darbe girisimine kadar bu evlerde saklanmalarının saglandıgı anlatıldı.

Hain girisimin basarıya ulasması durumunda bu supheliler hakkındaki adli islemlerin sonlandırılarak normal hayatlarına ve orgutsel faaliyetlerine devam etmelerinin planlandıgı aktarılan iddianamede, supheli Mustafa Ilhan'ın da yakalandıgı 6 Mart'a kadar orgutun "gaybubet evleri"nde saklandıgı, bununla beraber MİT'e ait tırların 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilcesinde durdurulması olayında sanık "Halil Müdür" kod adlı Hamza Ali Ece'nin talimatıyla ihbarı yaptıgı belirtildi.

İddianamede, şupheli Mustafa Ilhan'ın FETO/PDY'nin Adana ve cevresindeki bolgelerde gorev yapan tum rutbelerdeki jandarma personelinden sorumlu "mudur" statusundeki orgut yoneticisi sanık "Halil Mudur" kod adlı Hamza Ali Ece'nin talimatıyla 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilcesinde MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayında ihbarı yapan kisi oldugunu, emniyet ve savcılık ifadelerinde ikrar ettigi belirtilerek, bu dogrultuda İlhan'ın, MİT'e ait tırların durdurulması eyleminin birincil sorumlularından oldugu, kendisinin de orgut icerisinde "mudur yardımcısı" statusunde oldugunun belirlendiği kaydedildi.

İddianamede, şüpheli Mustafa İlhan'ın Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber