Maliye, davul ve zurnacıların peşine düştü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUĞLA ve çevresindeki düğünlerde davul- zurna çalarak geçimini sağlayan yerel sanatçıları, maliye tarafından kayıt altına alınmak istendikleri için sıkıntılı günler yaşıyor. Muğla'nın Milas İlçesi Dibekdere ve Selimiye köylerinde yaşayan ve geçimini yaz aylarında düğünlerde davul zurna çalarak sağlayan yaklaşık 2 bin kişi, maliye tarafından kayıt altına alınmak istenmelerine yaptıkları yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Muğla İli Milas Yöresi Davulcular ve Zurnacılar Derneği (MUZKAD-DER) Başkanı Dursun Girgin, zor şartlar altında hayat mücadelesi verdiklerini ve elde ettikleri gelirle sadece ailelerini geçindirebildiklerini söyledi. Girgin, davul zurna çalmanın dededen toruna geçen bir tutku olduğunu belirterek, ?Köy düğünlerinde yöre kültürünü yaşatıyoruz. Yılın sadece 4 ayı çalışıp, ortalama 20 düğüne gidiyoruz. Aile bütçesine az da olsa, bu şekilde katkı sağlıyoruz. Geri kalan 8 ayda ise çevre köylerde zeytin, tütün ve pamuk topluyoruz? dedi.

?VERGİ BELİMİZİ BÜKER'

Davul ve zurnacıların yüzde 99'unun yeşil kartlı olduğuna da ifade eden Girgin, kış aylarında devlet yardımlarıyla ayakta duruyoruz. Böyle zor koşullarda yaşam mücadelesi vermemize rağmen, 2006 yılından bu yana vergi mükellefi olmamız için baskı yapılıyor. Vergi, belimizi büker. Bu koşullarda, davul ve zurna çalmamız mümkün değil. Tekeden süt sağmak istiyorlar? diye konuştu.

Vergi mükellefi olmaları halinde, Bağ-Kur'a yıllık 3 bin YTL, maliyeye de 500 YTL vergi ödemek zorunda kalacaklarına dikkati çeken Girgin şunları söyledi:

?Dibekdere ve Selimiye Köyleri'nde, davul ve zurna çalarak geçimini sağlayan 500 aile var. Zor şartlar altında geçimini temin eden bu aileler, bu sanatı bırakmak zorunda kalacaklar. Bu da güzelim davul zurna kültürünün yok olmasına neden olacak. Türkiye'nin hiçbir yerinde davul ve zurnacılara, böyle bir uygulama yok. Devletten beklediğimiz, bu haksızlığa bir an önce son verilmesi. Hep birlikte zeybek kültürünü yaşatalım, destek olalım. Kültürümüz yaşasın diye, birçok açılış ve davette de ücret dahi almadan çalıyoruz.?

?ZEYBEK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORUZ'

Birçok davul zurnacının haberi olmadan vergi mükellefi yapıldığını iddia eden Girgin, ?Maliyeciler, düğünleri takip ederek birçok davul zurna çalan arkadaşımızı haberleri olmadan gelir vergisi mükellefi yapmışlar. Vergi mükellefi olduktan sonra arkadaşlarımızın ?Yeşil Kartı' iptal ediliyor ve devlet yardımları kesiliyor. Bizleri, otellerde ve restoranlarda org çalan piyanistlerle aynı kategoriye almak istiyorlar. Onlar, 12 ay sürekli her gün çalışıyor. Davul ve zurnacılar ise, yılda 4 ay iş yapabiliyor. Bu, büyük bir adaletsizlik. Yöre kültürünü ve zeybek ezgilerini yaşatıyoruz. Hiçbir org, bu kültürü yaşatamaz. Devlet, destek olması gerekirken ne yazık ki bizleri cezalandırıyor? diye konuştu.

?HAKSIZ REKABETİ ÖNLEMEK ZORUNDAYIZ'

Muğla Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ise piyanistlerden davulcular konusunda şikayetler aldıklarını belirterek, ?Haksız rekabeti önlemek için gelen ihbarları değerlendirmek zorundayız. Denetim plan ve programımızın içinde, davul zurnacıları takibe almak yok. Ancak, Denetim Koordinasyon Müdürlüğümüz ihbarları inceliyor. Sürekli bu işi yapanlar, vergi mükellefi olacaklar. Davul ve zurnacılara, her zaman kapımız açık. Gelsinler görüşelim ve bu konuda birlikte çözüm üretelim? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber