Demiryollarına eleman yetiştiren okul tasarruf gerekçesiyle kapalı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul mezunlarının bile makinist olduğu ülkemizde, demiryollarının ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştiren Eskişehir Demiryolu Meslek Okulu, 6 yıldır kapalı.

Sakarya'da meydana gelen hızlandırılmış tren kazası, demiryolu personeli yetiştirmedeki eksikliğimizi de gündeme getirdi. Türkiye'de son 6 yıldır yeterli demiryolu eğitimi verilmiyor. Ülkemizin en köklü demiryolu eğitim kurumu olan 62 yıllık Eskişehir Demiryolu Meslek Okulu, 1998'de tasarruf gerekçesiyle kapatıldı. Sakarya Üniversitesi'ne bağlı Demiryolları Araçları Meslek Yüksekokulu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Demir İnşaat ve İşletmeciliği Yüksekokulu da kapalı.

Demiryollarına halen eleman yetiştiren tek kurum Eskişehir Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu'nun Raylı Sistemler Bölümü. Bu bölümden yılda sadece 50-60 kişinin mezun olması eksikliğin boyutunu gözler önüne seriyor. 1942 yılında kurulan Eskişehir'deki okulun daha önce üç kez kapatılıp açıldığına işaret eden Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği İzmir Şube Başkanı Soner Baş, demiryollarının geleceği için okulun tekrar faaliyete geçmesi gerektiğini belirtti. Demiryollarına hareket memuru, makinist ve orta kademe yönetici gibi teknik eleman yetiştiren ve her yıl 120 mezun veren meslek okulu, 1998'de kapatıldıktan sonra demiryolları yetişmiş elemandan yoksun kaldı. Hükümetin hızlandırılmış tren projesi sebebiyle atağa geçtiği son dönemde önemi daha iyi anlaşılan okulun mezunları, kurdukları dernek aracılığıyla okullarının tekrar açılması için çalışıyor. Devlet Demiryolları, eleman ihtiyacını halen bünyesinde açılan kurslarla telafi etmeye çalışıyor. Ayrıca kuruma dışarıdan altı senedir mesleki eleman da alınmıyor.

Demiryollarına işletme (hareket memurluğu, seyrüsefer, dispiçer, trafik kontrol), yol (raylı sistemler, altyapı), makina, (makinist, telefon, vagon), tesisler (sinyalizasyon, elektrifikasyon, elektrik, telekomünikasyon), orta kademe yönetici, makinist ve kondüktör gibi teknik eleman yetiştiren Eskişehir Demiryolu Meslek Okulu, yüksekokul olarak eğitime devam edeceği gerekçesiyle kapatıldı. Ancak, 1942'den 1998'e kadar 20 dönemde toplam 4 bin 184 mezun veren Demiryolu Meslek Okulu'nun yerine aradan 6 yıl geçmesine rağmen henüz bir meslek yüksekokulu açılmadı. Anadolu Üniversitesi'nin açacağı söylenen Demiryolu Meslek Yüksekokulu'nun yerine sadece bir bölüm açıldı. Porsuk Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Raylı Sistem Teknik Bölümü'yle yetinildi.

Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği, kapanan okulun tekrar açılması için çalışıyor. Derneğin İzmir Şube Başkanı Mehmet Soner Baş, demiryollarının yeniden yapılanması sürecinde bu okulun büyük önem taşıdığını vurguladı. Eskişehir'den sonra Yıldız Üniversitesi'nde iki yıllık Demir İnşaat ve İşletmeciliği Yüksekokulu'nda eğitim gördüğünü belirten Baş, bu bölümün de kapatıldığını söyledi. TCDD'de 23 bin memur ve 6 bin faal işçi olduğuna dikkat çeken ve halen demiryollarında önemli miktarda işgücü açığı olduğunu belirten Baş şunları söyledi: ?Sakarya Üniversitesi'ne bağlı Demiryolları Araçları Meslek Yüksekokulu da kapatıldı. Yalnızca Eskişehir Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu'na bağlı Raylı Sistemler Bölümü var. Bu bölümden yılda 50-60 kişi mezun oluyor. İş garantisi olmadığı için bölümü seçen az. Üstelik onları eğitecek öğretmen de yetişmiyor.?

Eskişehir Demiryolu Meslek Okulu'nun 10 yıl müdürlüğünü yaptıktan sonra şu anda Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif Sanayii'nde genel müdür müşaviri olarak görev yapan Fikret Marım, dünyadaki ulaştırma politikalarının demiryolu lehine değiştiğini ifade ediyor. Marım, ?Okul, çürümeye terk edildi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ne devredilerek yerine Demiryolu Meslek Yüksekokulu açılacağı vaat edildi. TCDD'den 25 yıllığına kiralanan okulumuzda açılan Porsuk Meslek Yüksekokulu bünyesine birkaç bölüm açıldı; ancak burada okuyanlar, yatılı olarak 14 yaşında alınıp yetiştirilenlerin yerini tutamaz. Artık özverili demiryolcu bile yetişmiyor. İş garantisi, genel müdürlüklerince verilen tapu kadastro ve sağlık meslek liseleri faaliyete devam ediyor. TCDD Genel Müdürlüğü maddi destek sağlasaydı okul kapanmazdı.? şeklinde konuştu. TCDD Genel Müdürlüğü'nün maddi desteği sağlaması halinde okulun tekrar açılmasını istediğini ifade eden Marım, ?Siz demiryollarına modern makineler alabilir, son model işletim sistemleri de getirebilirsiniz. Ancak bunları kullanacak insanları nereden bulacaksınız? Okulun tekrar eğitime açılması için kanun çıkarılması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı'nı ve Meclis'i göreve davet ediyoruz.? görüşlerini ifade etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber