Tercih edilmeyen bölümlerde, kadro ilanı verilmemeli!

Hakkari Üniversitesi son yıllarda öğrencilerin tercih etmediği Fen Bilgisi Eğitimi programında Doktor Öğretim Üyesi kadrosu ilan etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2019 14:14, Son Güncelleme : 11 Eylül 2019 10:17
Tercih edilmeyen bölümlerde, kadro ilanı verilmemeli!

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurulu tarafından geçtiğimiz yıl alınan kararla yükseköğretim kurumları bünyesinde bölüm, program açılması ile ilk defa öğrenci alım tekliflerinde devlet üniversiteleri doluluk oranının %90 olarak belirlenmesine karar verildiğini 22 Ekim 2018 tarihinde gündeme getirmiştik.

Bu karar doğrultusunda, üniversiteler ilk defa açacakları bölümler ile halihazırda daha önceden açılmış ancak kadro yetersizliği sebebiyle öğrenci alımı yapılamamış programlarla ilgili tekliflerinde belirlenen doluluk oranı üzerinden hareket etmektedirler.

Ancak, Hakkari Üniversitesi tarafından 09 Eylül 2019 tarihli ve 30883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan öğretim üyesi kadrolarını incelediğimizde her ne kadar geçtiğimiz yıl kontenjanların azalması sonucunda belirli bir düzeyde iyileşme sağlansa bile yaklaşık son üç yıldır doluluk oranı ciddi oranda düşen Fen Bilgisi Eğitimi bölümüne 2 (iki) adet Doktor Öğretim Üyesi kadrosu ilanı verildiği görülmektedir.

2019 yılı YKS sonuçlarında Fen Bilgisi Öğretmenliği durumuna baktığımızda;

a) 66 devlet üniversitesinde bu programın yer aldığı,

b) 66 devlet üniversitesinin 35'nin %100 oranında doluluk oranına ulaştığı,

c) Sadece iki üniversitenin %90 doluluk oranını yakalayabildiği,

d) 29 devlet üniversitesinin Yükseköğretim Kurulunun koyduğu %90 doluluk oranına ulaşamadığı,

e) 16 devlet üniversitesine 10 ve altında öğrencinin yerleşmesi sebebiyle kapanma durumuyla karşı karşıya olduğu,

Görülmektedir.

Dolayısıyla, Fen Bilgisi Öğretmenliği programına öğrenci talebinin her geçen gün azalması, öğrencilerin coğrafi koşulları göz önüne alarak tercih yapması ve özellikle bu alanda zaten yeterince mezun ve ihtiyaç fazlası öğretmen olduğu gerçeği birlikte değerlendirildiğinde, Hakkari Üniversitesinin öğrenci alımı yapabilmek için ilan ettiği 2 (iki) doktor öğretim üyesi kadrosu sadece belirli kişilere kadro vermekten başka bir anlam taşımayacaktır.

2019 YKS sonuçlarına göre üniversite bazlı fen bilgisi öğretmenliği programlarının doluluk oranlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

YILLARA GÖRE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ DOLULUK ORANLARI

YIL

PROGRAM ADI

DOLULUK ORANI

2017 ÖSYS

Fen Bilgisi Öğretmenliği

%69

2018 ÖSYS

%57

2019 ÖSYS

%80

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber