Konut kredisinde frene basıldı kaynak bulmak zorlaşabilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ağustos 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İş Bankası Genel Müdürü Özince, "Dış piyasalardaki dalgalanma konut kredileri için uygun maliyetli dış kaynak sağlamayı zorlaştırabilir. Bankalar bu kredilerde biraz frene bastı" dedi

KADİFE ŞAHİN

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, piyasalardaki dalgalanmanın iç piyasayı da etkilediğini, bankaların uzun vadeli konut kredisinde frene bastığını, konut kredisi için kullandırılan uygun maliyetli dış kaynakları bulmanın zorlaşabileceğini söyledi.

ABD'de geri dönmeyen konut kredileriyle başlayıp uluslararası piyasalarda likidite kriziyle devam eden dalgalanmayı değerlendiren Özince, şöyle dedi:

"Bankalarımız mali bünyelerinin güçlü olması nedeniyle çok fazla etkilenmeyecekler. Ancak özellikle uzun vadeli konut kredisi için uygun maliyetli dış finansman bulmak, dalgalanma nedeniyle zorlaşabilir."

Özince şöyle konuştu:

'Kira öder gibi olmaz'

"Ülkemizde orta ve uzun vadeli konut kredilerinin finansmanı yerli değil uygun maliyetli dış finansmanla sağlandı. Bu tip çalkantılardan sonra karşılaştığımız en temel olgulardan biri de bu tür finansman kaynaklarının gerek vade gerekse de uygun fiyatta sağlanmasının güçleşmesidir.

Kira öder gibi ev sahibi olma sloganını çok yanlış buluyorum. Çünkü gayrimenkul fiyatları son 3 - 4 yılda yüzde 100 oranında artış gösterdi. Kira bedellerinde de yüksek artışlar var. Sistem böyle sağlıksızken kira öder gibi uygun maliyetli konut kredisini nasıl vereceksiniz? Burada kabul edilemez bir dengesizlik var.

Orta gelir grubunun gayrimenkul edinme imkânını ortadan kaldırırsanız sistem sağlıklı yürümüyor demektir."

"Faiz artışı olacak'

İş Bankası'nın yeni nesil konut kredisiyle müşterisine uzun vadeli olarak hizmet vermeyi hedeflediğini söyleyen Özince, kredi faizlerinin düşme değil, artış yönünde seyredeceğini belirtti. Özince, İş Bankası'nın sisteme güven kazandıracak bir yaklaşım içinde olacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Biz uzun vadeli konut kredilerinde vatandaşlarımızın birinci tercihi olan banka olmayı istiyoruz.

Bu nedenle ilişkimizi güven üzerine kurmak istiyoruz. Yarın öbür gün İş Bankası'nda elden ele satılan konut kredileriyle karşılaşmak istemiyoruz. Müşterilerimize konutunun ömrü değil kendi ömrü boyunca çalışmak istiyoruz."

Kriz skandallarla daha da uzayabilir

Özince, piyasadaki dalgalanmayı şöyle değerlendirdi:

"Kriz daha önce yaşananlardan farklı. Ne zaman tamamlanacağını tahmin etmek zor. Geçmişte yaşanan olayları bu boyutta yaşamadık. Kaygım, bu olayların temellerine bakıldığında mali sorunlar ve yönetişim hataları nedeniyle büyük skandalların ortaya çıkmasıdır.

Çünkü, bu öyle basit bir para piyasası dalgalanması değil. Aldıkları riskleri yatırımcıları paylaşmayan bazı büyük kuruluşlar ciddi kredibilite kaybıyla karşılaşabilirler. Bu, dalgalanmanın durulmasını geciktirebilir."

Rekabet hedefimiz uluslararası

İş Bankası'nın rekabetteki temel stratejisinin artık uluslararası büyük bankalar olduğunu anlatan Ersin Özince, sektördeki hızlı yabancı girişini yeterince öngöremediklerini itiraf etti.

"Doğrusu ben ve arkadaşlarım yabancı girişinin bu kadar hızlı olacağını tahmin etmemiştik" diyen Özince, bankanın sermaye ihtiyacı bulunmadığını belirterek yabancı ortak düşünmediklerini söyledi.

Buna karşın yabancı olgusunun banka içinde en çok tartışılan konulardan biri olduğunu ifade eden Özince, "İhtiyacımız yok diye bu konuda hiçbir zaman olamaz diye peşin hüküm verecek durumda değiliz" dedi.

Kurullardan iyi yönetişim bekliyoruz

TMSF'nin BBDK'ya yönelttiği eleştirileri, sadece spesifik ve ilginç haberler olarak gördüğünü söyleyen Ersin Özince, sektörün çok önemli değişimler başardığını belirterek bağımsız iki otoriteden sektörün yararına tavırlar beklediklerini söyledi.

Özince, "BDDK ve TMSF bağımsız iki otoritedir. Ancak bağımsızlık demek karşılıklı koordineli çalışmamaları anlamına gelmiyor.

Bu bağımsız iki kuruluşun iyi bir koordinasyonu içinde olmalı. Sorumlu ve yetkili kişiler bunu yerine getirecektir. Böyle tereddütleri ortadan kaldırmak gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber