Şiddete eğilimli öğrenci, öğretmene zimmetlenecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda şiddetin önüne geçmek için 3 yıldan bu yana devam ettirdiği 'Polis Abi' uygulamasına, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek yeni bir projeyi daha ekledi.

Okullardaki şiddetle daha etkin mücadele etmek ve şiddete meyilli çocukların eğitime yönlendirmesinin amaçlandığı projede, sorunlu öğrenciler öğretmenlerine zimmetlenecek. Öğrencilerin beynindeki 'şiddet' düşüncesini silmeyi öngören projeyle okullarda kitlesel başarı düzeyinin artması hedefleniyor.

Projenin uygulanması için eğitim döneminin ilk 1 aylık bölümü altyapı çalışmasına ayrıldı. Öğretmenler, 45 dakikalık dersler sırasında öğrencileri tek tek analiz edecek. Bu analizler sırasında suça eğilimli öğrenciler tespit edilerek, proje kapsamına alınacak. Çalışmanın ardından Milli Eğitim Müdürlüğü, suç potansiyeli olan öğrenciyi öğretmene zimmetleyecek. Öğretmen, tıpkı bir psikolog gibi öğrenciyi telkinlerle suç eğiliminden kurtarıp öğrenmeye yönlendirecek.

Okullardaki şiddetin polisiye tedbirler ve disiplinle çözülemeyeceğini belirten Kayseri Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, "Çocuklarımıza değerlerimizi örnekleriyle anlatmalı ve okulları daha güvenli mekanlar haline getirmede onlara yardımcı olmalıyız." dedi. Öğrencileri fikren şiddet olgusundan uzaklaştırmanın önemini vurgulayan Ayata, şöyle devam etti: "Okulda başarılı-başarısız, kavgacı öğrenci kim, öğretmenler tarafından bilinir. Öğrenci zimmetlenen öğretmen, onun velisi, abisi, babası, arkadaşı gibi olacak. Hem dertlerini paylaşacak hem de dersleri ile ilgilenecek. Bu arada okul dışında farklı mekanlara gidip, kötü alışkanlık ediniyorsa onları da çözecek. Hatta aile ve ekonomik durumunu bile saptayıp, bu konularda da yardımcı olacak."

'Polis Abi Projesi'ne devam

Kayseri'de iki yıl önce başlatılan Polis Abi Projesi'nden üstün verim alınınca İl Güvenlik Koordinasyon Kurulu, okullardaki şiddet olaylarını azaltan uygulamanın bu yıl da devam etmesini kararlaştırdı. 14 okulda görevlendirilen 'polis abi'lerin okul giriş-çıkışlarını kontrol etme, okul çevresinde öğrencileri suça teşvik eden yerlerde denetleme yapma gibi görevler üstlendiğini kaydeden İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, geçen yıl liselerde 31, ilköğretim okullarında ise 18 asayiş olayı meydana geldiğini, bu olayların büyük çoğunluğunu kavgadan dolayı yaralama olaylarının oluşturduğunu anlattı.

Bakan Çelik: Okuldaki şiddetin sebebi, başarısız öğrenciler

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullardaki şiddetin en önemli sebebini "başarısız öğrenci"ler olarak gösterdi. 15 milyon öğrencinin ders başı yaptığı ilk haftada dün İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında okullarda güvenliğin sağlanması amacıyla protokol imzalandı. Protokolle eğitim ortamında güvenlik şartlarının iyileştirilmesi, şiddet olaylarının önüne geçilmesi ve öğrencilerin zararlı alışkanlıklar ile örgütlü faaliyetlerden korunması hedefleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen'deki binasında yapılan törende, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Okul önlerinde işsiz, güçsüz, boşta gezenlerin mesken tutması önlenecek. Öğrencilerin zararlı alışkanlıklara yönelmesine fırsat verilmeyecek, uyuşturucu satıcılarına göz açtırılmayacak." dedi. Atalay, endişeli velilere de seslendi: "Öğrenciler güvenle okullarına gitsin, kimse çocuğuyla ilgili endişelenmesin."

Öğrencinin zamanının çoğunu okul dışında geçirdiğine dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "İlköğretim veya ortaöğretimde okuyan bir öğrenci haftada 30 saatini okulda geçiriyor. Geri kalan 138 saatte ise dışarıda. Çocukları zararlı alışkanlıklardan korumak, toplum olarak hepimizin görevidir." dedi. Başarısız öğrencilerin şiddete yöneldiğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı, "Şiddetin failleri başarısız öğrencilerdir. Bundan sonra sınıfta kalan öğrenciye af yok." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber