Gül: Askerlerin bırakılışı eleştirilecek manzara, takdir edilecek değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye'nin hedefi terör örgütünü bitirmektir, gayet açıktır. Bu konuda da ABD'nin işbirliği yapma zorunluluğu vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak bu ülkeye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, 8 Kasım'a kadar sürecek ziyareti sırasında kendisine Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Nimet Çubukçu ile Türk iş adamlarından oluşan bir heyetin eşlik edeceğini belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile yapacağı görüşmede Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler ve işbirliğini ilgilendiren konuları tüm yönleriyle ele alacaklarını ifade eden Gül, aynı şekilde bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunacağını kaydetti. Gül, şöyle devam etti:

"Görüşmelerimizde Türkiye ile dost ve kardeş Azerbaycan arasında her alanda zaten ileri ve gelişmiş düzeyde bulunan ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi imkanlarını araştıracağız. Azerbaycan ile diplomatik ilişkilerimizin 15. kuruluş yıldönümünü kutladığımız bir dönemde gerçekleşecek bu ziyaretin, iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin, geçmişten edindiğimiz tecrübeler ışığında geleceğe yönelik bir vizyonla değerlendirilmesi imkanını vereceğine inanıyorum.

Hazar havzası ile Avrupa arasındaki enerji ulaşım koridorlarının kavşağında yer alan Güney Kafkasya, uluslararası planda stratejik önemi artan bir bölge olarak temayüz etmektedir. Çoğulcu siyasi demokrasinin, serbest piyasa ekonomisinin kök salmasının ve hukuku üstün tutan, insan haklarına saygılı bir anlayışın yerleşmesinin bölgede kalıcı bir istikrar, işbirliği ve refah ortamının oluşması bakımından gerekli olduğu görüşündeyiz.

Bölgede barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması dış politika hedeflerimizin arasında öncelikli yer almaktadır. Bu itibarla gerçekleştireceğimiz görüşmelerde, başta Yukarı Karabağ sorunu olmak üzere bölgesel barış ve istikrarın tesisi ile işbirliğinin geliştirilmesinin önündeki engelleri de kapsamlı bir şekilde değerlendirecek, bunların bir an önce çözüme kavuşturulmasında atılabilecek adımları ele alacağız." Gül, Türkiye'nin bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunacak etkili ikili ve bölgesel işbirliği ağı oluşturmaya gayret ettiğini ifade ederek, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum gibi global öneme haiz enerji projelerinin yanı sıra 7 Şubat 2007 tarihinde 3 ülkenin katılımıyla Tiflis'te Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin hayata geçirilmesi yönünde önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin vizyonunun söz konusu üçlü işbirliğinin daha da ileriye taşınması olduğunu, bu tür bölgesel işbirliği mekanizmalarının barış, iyi komşuluk ve uzlaşı kültürünü benimseyen diğer bölge ülkelerinin de katılımına açık olacağını özellikle vurgulamak istediğini kaydetti.

Gül, ziyaret sırasında Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Başbakan Artur Rasizade ile görüşeceğini ve Azerbaycan Milli Meclisi Genel Kurulu'na hitap etme fırsatı da bulacağını söyledi.

"İki kardeş ülke arasındaki ilişkiler, işbirliği, çeşitli alanlardaki hukuki-ahdi zemini, esasen bugüne kadar oluşturulmuştur" diyen Gül, bu ziyaret sırasında mevcut zemine katkı sağlayacak, zenginleştirecek mahiyette anlaşma ve işbirliği protokollerini de imzalamayı öngördüklerini kaydetti.

Azerbaycan'ın Gence kentini de ziyaret edeceğini ve bu bölgedeki yerel yönetici ve Azeri vatandaşlarla bir araya geleceğini bildiren Gül, ziyaretinin, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki mevcut yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha kuvvetlendireceğine, iki ülke ortaklığını ilerleteceğine ve bölgedeki istikrar arayışlarına katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Gül, bir gazetecinin, "Dün ABD'de Başbakan Erdoğan çok önemli bir görüşme yaptı. Kendisiyle konuşabilme fırsatınız oldu mu? İki ülke arasındaki ilişkilerin istihbarat paylaşımı noktasında olmasını tatminkar buluyor musunuz?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Sayın Başbakan gitmeden önce de zaten Türkiye kendisini hazırlamış ve bu konuyla ilgili ne yapacağını, nasıl hareket edeceğini iyice belirlemiştir. Ama, orada bir gerçek var ki Irak'ın resmi işgal gücü ABD'dir. Dolayısıyla onlarla da terör örgütüyle mücadelede işbirliği, işbirliğinin ötesinde ABD'nin sorumluluğu vardır. Çünkü Irak'ın başka bölgesinde istikrarı bozuyor diye terör örgütleriyle mücadele ederken Irak'ın kuzeyindeki terör örgütüyle mücadele etmemek mümkün değildir, dolayısıyla onların sorumluluğudur. Sayın Başbakan Türkiye'nin geldiği noktayı, verdiği kararları son bir kez daha orada gayet açık seçik bir şekilde paylaşmak için gitmiştir.

Türkiye'nin hedefi bellidir. Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine, Irak'ın istikrarına bu bölgede en çok önem veren ülke Türkiye'dir. Ama Irak'ın istikrarını sadece Bağdat'taki veya başka bölgedeki terör örgütleri bozmuyor, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü de Irak'ın istikrarını bozuyor. Bu aynı zamanda Türkiye'de de gördüğünüz gibi maalesef terörist faaliyetlerde bulunuyor. Türkiye'nin hedefi terör örgütünü bitirmektir, gayet açıktır. Bu konuda da ABD'nin işbirliği yapma zorunluluğu vardır. Bu da gayet açık seçik şekilde ortaya çıkmıştır." Bir başka gazetecinin, "Terör örgütünce askerlerin serbest bırakılması sırasındaki manzara eleştiriliyor. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Gül, "Tabii ki eleştirilecek bir manzaradır. Herhalde takdir edilecek bir manzara değil" karşılığını verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber