Hizmet birleştirmesinde çıkan 2 bin TL'yi kim ödemeli?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Haziran 2021 00:05, Son Güncelleme : 08 Haziran 2021 14:40
Hizmet birleştirmesinde çıkan 2 bin TL'yi kim ödemeli?

İşçilik sürelerinin intibakı nedeniyle memurdan prim farkı alınır mı?

SORU: Emekli olacağım, hesaplama işlemleri yapılmış. 15 yıl önce hizmet birleştirmeyi yapmış fakat hesaplamalar yapılırken 6 yıl çalıştığı Garanti Bankası döneminden dolayı 2.000 TL'ye yakın bir vergi ödemesi çıkmış. Kamuda farklı alınır pay deniyor.

CEVAP:

5434'e tabi memurlar için hizmet birleştirme SGK kesintilerini artırır, ANCAK, 5510 a tabi memurlar hizmet birleştirince SGK kesintileri artmaz.

Detaylar:

Kişilerin tüm çalışma süreleri bazı durumlarda tek bir statüde geçmemektedir. Bu çalışmalar içerisinde işçilik, esnaflık, memurluk gibi hizmet süreleri de olabilmektedir. Hem 5434 hem de 5510 a tabi memurlar için hizmetlerin bütünleşmesi gerekli olmaktadır. Yani kişi, hizmetlerimi birleştirmeyeyim diyemez. Zira, tüm hizmetler üzerinden emeklilik hizmet ve emeklilik yaş hesaplamasının yapılması gereklidir. Ayrıca, her zaman için emeklilik öncesinde hizmetlerin bütünleşmesi zaman kaybı ve 5434 e tabi memurlar için de prim kesinti farkını önlemek açısından memurluğa başlar başlamaz yapılmasının faydalı olacağını değerlendirmekteyiz.

-2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti olan ve haklarında 5434 hükümleri uygulananlarda işçi, esnaf olarak geçen çalışmaları hizmet bütünleşmesi yapılarak intibak işlemine tabi tutulur ve SGK prim kesintileri az da olsa artmış olur.

- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanların ise işçi, esnaf olarak geçen çalışmaları hizmet bütünleşmesi yapılır, ANCAK zorunlu intibak işlemine tabi tutulmaz, SGK prim kesintilerine dahil edilmez, kesinti tutarlarını artırmaz.

Hizmet bütünleşmesi ne zaman yapılmalıdır?

Memur, hizmet birleştirme işlemini emeklilik sonuna bırakmamalıdır. Sitemizde de zaman zaman değerlendirdiğimiz ve sıkça sorulara muhatap olan bir konudur. Değerlendirmemiz memurluk hizmetine başlar başlamaz memurun daha önce çalışmış oldukları işçilik, esnaflık gibi sürelerinin bütünleştirilmesi gerekir, bu bütünleşme işleminin 5434 sayılı Kanun ek madde 18 hükmü ve 657 sayılı Kanun maddeleri uyarınca bir gereklilik olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle 5434'e tabi memurlar, özel veya resmi sektör işçilik veya esnaflık sürelerini emekliliğe yakın birleştirmeye tabi tutarsa; intibak işlemi kişinin devlet memurluğuna başlangıç tarihi itibariyle yapılarak hesaplanır ve SGK kesinti tutarlarına isabet eden tutardan devlet memurunun payına düşen kısmı devlet memurundan, kurumun payına düşen kısmı da ilgili kurumdan karşılanır ve faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edileceğini bilmelidirler.

5434 e tabi memurlar için sigortalı hizmetlerin intibak işlemine tabi tutulmasını sağlayan kanuni dayanak:

5434 sayılı Kanun Madde 14 hükmünde, memurların emekli keseneklerinden % 16 oranında, ve kurumlarca da % 20 oranında prim kesintilerinin SGK ya gönderilmesi gerektiği,

Ayrıca, bu kesintilerin süresinde gönderilmemesi halinde yasal faiz uygulanmak suretiyle tahsil edileceği,

Madde 17 hükmünde de prim ödemelerinin SGK ya gönderilmesinde Kurumların sorumlu olduğu,

5434 sayılı Kanun Ek Madde 18 hükmünde de, memurluk dışındaki hizmetlerin emeklilik keseneklerine etki edecek şekilde derece ve kademe aylığında uygulanacağı,

belirtilmiştir.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz:

Garanti Bankası, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıklar kapsamındadır. Bu kurumlarda geçen sigortalı süreler, memurluğa başladığında sigortalı hizmet olarak işlem görür ve hizmet bütünleştiğinde intibak işlemi de yapılır.

Sosyal güvenlik işlemlerinde, memurun, memurluktan öncesi sigortalı çalışmalarından dolayı bir vergi borcu olmaz, prim borcu olur. Vergi borcundan anladığımız sizin memurluk öncesinde işçi statüsünde geçen sürelerinizin göreve başladığınız tarihten bugüne kadar olan süre için yapılan intibak işleminden dolayı SGK prim farklarının olduğunu değerlendirmekteyiz.

Bu durumdaki işlemlerden ilk önce Kurumların bu işlemi yapması gerektiğidir. Bu işlem yapılırken SGK primlerinden sizden kesilecek kısım SGK primleri toplamının % 16 şahıs kesintisine tekabül eden kısmı olur, % 20 lik kısmı da kurumlara aittir.

Tavsiyemiz, belirttiğinizden anladığımız işlemden hareketle, yani durumunuzun vergi borcu değil de zamanında yapılması gereken ancak yapılmamış olan intibak işleminden doğan prim farkı olduğunu değerlendirdiğimizden, konuyla ilgili olarak emekli olduğunuz Kurumunuzla irtibata geçmeniz olacaktır.

Hizmet bütünleşmesinin zamanında yapılmasına yönelik olarak sitemizde sıklıkla yaptığımız değerlendirmelerimizden örnekler için,

https://www.memurlar.net/haber/221419

https://sorucevap.memurlar.net/soru/1929/hizmetlerimi-birlestirmek-istedigimde-sahis-keseneginin-yaninda-kurum-kesenek-farkini-da-ben-mi-odemeliyim.html

adreslerimiz ziyaret edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber