Branş öğretmenliğine geçen ilköğretim öğretmeni, İLKSAN'dan aidatlarını aldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2008 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
ANKARA
3.İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2007/66
KARAR NO :2007/2169

DAVACI : Mahmut Yıldırım

VEKİLİ : Av. Murat Çakır

Hastane Cad Özok İş Merkezi Kat:4 No:11 Van

DAVALI :İlokul Öğretmenleri Sağlık Yardım Sandığı Genel Müdürlüğü / Ankara

VEKİLİ :Av.Kamil Barutçuoğlu

Taşkent Sokak No:25 Kurtuluş/ An kara

DAVANİN ÖZETİ :Muş Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi öğretmeni olarak Görev yapan davacının, 1.1.1999-6.9.2004 tarihleri arasında İlkokul Öğretmenleri ve Sosyal Yardım Sandığına ödediği aidatlarının geri ödenmesi istemiyle yaptığı başvurusunun reddedilmesine ilişkin 14.08.2006 gün ve 11420 sayılı davalı idare işleminin, ödememe işleminin dayanağı olan Yönetmelik maddesinin Danıştay tarafından iptal edildiği ileri sürülerek iptali ve Sandık üyesi olduğu donem içinde ödediği aidatların başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tarafına ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 20. maddesine göre, Sandıktan ayrılan üyelere birikmiş aidatlarının geri ödenebilmesi için en az 5 yıl aidat yatırılmış olması gerektiği, davacının 3 yıl 6 ay boyunca aidat ödediği, bu nedenle şartları tutmayan davacıya ödeme yapılmasının mümkün olmadığı belirtilerek davanın reddinin gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Ankara 3. İdare Mahkemesince gereği görüşüldü:

Dava, Muş Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi öğretmeni olarak görev yapan davacının, 1.1.1999-6.9.2004 tarihleri arasında ilkokul öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığına ödediği aidatların geri ödenmesi istemiyle yaptığı başvurusunun reddedilmesine ilişkin U 08.2006 gün ve 11420 sayılı davalı idare işleminin, iptali ve Sandık üyesi olduğu dönem içinde ödediği aidatların başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tarafına ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

4357 Sayılı Kanunun 14'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasını değiştiren 3179 Sayılı Kanuna göre hazırlanarak yürürlüğe giren Anastatü'nün 17'inci maddesi gereğince hazırlanan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin, 1. maddesinde, Yönetmeliğin amacının, Sandık üyelerinin yardımlara nasıl hak kazanacağını, yapılacak yardım miktarını, müracaat şeklini ibrazı gereken belgelerle ilgili iş ve işlemlerin esasların, tespit etmek olduğu 2 maddesinde bu Yönetmeliğin. Sandık tarafından üyelerine karşılıksız olarak yapılacak evlenme, ölüm.emeklilik maluliyet, tabii afet yardımları ve karşılıklı olarak yapılacak ikraz ile ilgili hususları kapsayacağı, Tanımlar başlıklı 4. maddesinin ( f) bendinde Üye'nin, İlkokul öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'na üye olanları ifade ettiği, 18 maddesinde, Sandığın üyelerinin, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden maaş alan İlkokul öğretmenleri, ilkokul yardımcı stajyer öğretmenleri, arızalı çocuklara ilk tahsilini veren müesseselerin öğretmenleri, milli eğitim müdürleri, İlköğretim müfettiş ve denetmenleri, uygulama okulu öğretmenleri, İlköğretim Genel Müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüklerinde görevli memurlar ile Sandık işlerinde çalışan memurların olduğu, 20. maddesinde, üyeliklerine son verilenlerden en az beş yıl aidat yatıranların birikmiş aidatlarının Sandık Genel Kurulunca tespit edilecek usul ve esaslara göre tasfiye edileceği, hükme bağlanmıştır.

Danıştay Onuncu Dairesinin 29.03.2006 tarih ve E:2004/6077 ve K:2006/2171 sayılı kararıyla, İlkokul öğretmenleri, Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 20. maddesi; "4357 sayılı Yasanın 11. maddesinde sayılan görevlere atanan kişilerin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak Sandığa üye yapıldıkları, istekleri dışında aylık ve ücretlerinden bir kısmının aidat olarak kesildiği, yine başka görevlere atanmaları üzerine Sandıkla üyeliklerinin isteklerine bakılmaksızın sona erdirildiği, konunun Anayasayla güvenceye bağlanmış mülkiyet hakkını da ilgilendirdiği dikkate alındığında, aidat yatıranların birikmiş aidatlarının tasfiye şeklinin yoruma açık olmayan objektif kurallara bağlanması gerekirken, Sandık Genel Kurulunca tespit edilecek usul ve esaslara bırakılmasında kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı" gerekçesiyle iptal edilmiş bulunmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının sınıf öğretmeni olarak çalıştığı dönemde İlkokul Öğretmenleri Yardımlaşma Sandığına 1.1.1999-6.9.2004 tarihleri arasında 3 yıl 6 ay boyunca aidat ödediği, branş öğretmeni olarak atandığından bahisle Sandıkla ilişiğinin kesildiği, Sandıkta birikmiş aidatlarının iadesi için yaptığı başvurunun, Yönetmeliğin 20. maddesi gereğince üyelikten ayrılanların birikmiş aidatlarının en az 5 yıl ödenmiş olması halinde iade edilebileceği belirtilerek reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, ödememe işleminin dayanağı olan İlkokul Öğretmenleri, Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 20. maddesi Danıştay Onuncu Dairesince iptal edildiğinden, ödememe işleminin yasal dayanağı kalmamıştır.

Bu durumda, davacının Sandık üyeliği boyunca ödediği aidatların davalı İdare tarafından davacıya iade edilmemesi yönünde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, Sandık üyesi olduğu dönem içinde ödediği aidatların İdareye başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte hesaplanarak davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 47,50 -YTL yargılama giderleri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 325,00-YTL vekalet ücretinin davalı İdareden alınarak davacıya verilmesine, artan tebligat gideri avansının istemi halinde davacıya iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere 23.10.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE

NEŞE SARI ERTAN ERKAN MURAT DOĞAN

27055 37973 101108

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber