Dekan fakülteyi askeri yöntemlerle idare ediyor

Haber Giriş : 06 Kasım 2004 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin öğrenci ve öğretim görevlileri Dekan Prof. Dr. Hasret Çomak'tan dertli.

İddialara göre, aynı zamanda emekli albay olan Çomak, fakülteyi askeri yöntemlerle idare ediyor. Şikayetler Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Kishalı'ya kadar ulaşmış. Kishalı, "Bunlardan Rektör Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun da haberi var." diyor. 2003 yılında göreve geldikten sonra farklı uygulamalarıyla dikkat çeken Dekan Çomak, geçen ay ?Koordinatör Öğretim Üyeliği' sistemi getirmiş. 15 maddelik bir talimatname hazırlayan Çomak, bunu 14 Ekim'de yardımcı doçentlere imza karşılığında dağıtmış. Uyulup uyulmadığının denetimi için de yine bir Yard. Doç. görevlendirmiş. Talimatnamede akademisyenlerden ilginç isteklerde bulunuluyor. Tuvalet temizliğinin kontrolünden dersliklerdeki malzemelerin emniyetine, fakültede sigara içilmesinin önlenmesinden duyuru panosunun düzenine kadar bir dizi görev sıralanıyor.

Gelişmeler hakkında sürekli dekana bilgi verilmesi de istenen talimatname, öğretim görevlilerini ve öğrencileri bunaltmış. Tepkilerin en önemli dayanak noktasını Dekanın uygulamaları oluşturuyor. Amacını fakülte binasını korumak şeklinde açıklayan Prof. Çomak ise iddiaları reddediyor: "Burada, 3 lisans, 2 yüksek lisans, 2 doktora yapmış, uluslararası bilim camiası tarafından takdir edilen bir profesör sıfatı ile bulunuyorum, albay sıfatı ile değil. Benimle ilgili iddialarda bulunanlar devlete hizmet etmeyen asalaklardır.?

1980 darbesinde İstanbul'da sıkıyönetim şube müdürlüğü yaptığını, yeraltı dünyasının çökertilmesi için 96 saat uyumayarak çalıştığını hatırlatan dekan, kendini eleştirenlere şu sözlerle meydan okuyor: "Veremeyecek hiçbir hesabım yok. Gücü yeten beni YÖK Genel Kurulu kararı ile görevden alır."

2000 yılında Deniz Harp Okulu'ndan emekli olan Doç. Dr. Hasret Çomak, 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi'ne geçti. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı'na getirilen Çomak, 2002 yılında profesör unvanını aldı. Şermin Tekinalp'in görevden alınması üzerine 2003 yılında İletişim Fakültesi Dekanlığı'na getirildi. Fakültede köklü değişikliklere giden Çomak; temizlik, düzen, binanın korunması gibi konuların üzerinde hassasiyetle durdu.

Bütün bunları belli bir disiplin yöntemi içinde uyguladı. Akademisyenlerin görev anlayışlarında büyük bir değişime giden Çomak, farklı uygulamalarıyla gerek öğretim görevlilerinin gerekse öğrencilerin tepkisini çekmeye başladı. ?Bahçede birkaç arkadaş topluca oturamıyoruz. Heryerden gözetleniyoruz. Kendimizi kışlada hissediyoruz.? diyen öğrencilerin yanında, öğretim görevlileri de şu sözlerle tepki gösteriyor: ?Bize akademik konularda talimatlar vermek yerine bina içi teftiş yaptırıyor.?

Dekan Çomak ise, İletişim Fakültesi'nde kaliteli ve AB normalarının üstünde eğitim vermek için geceli- gündüzlü çalıştıklarını savunurken, buna uymayanların kendisi hakkında çeşitli iddialarda bulunduğunu öne sürdü. Bir kimsenin devletten aldığı maaşın hakkını vermesi gerektiğini, kendisinin de sadece bunu talep ettiğini ifade eden Çomak kendini şöyle savunuyor:

?Vukuatları bana bildirin'

?Ben çalıp çırparak para yememişim, hırsızlık yapmamışım. Sabah 08.00'den gece 10.00'a kadar görevimin başındayım. Ben uluslararası hukukçuyum, İstanbul barosu avukatıyım. Bu ülkede görev yapıyorsam, sorumluluk anlayışına sahipsem, devletime vatanıma milletime sahip çıkıyorsam ve bunlar suçsa ben suçluyum.? Yayınladığı görev talimatnamesi ile daha iyi ve aksaksız bir eğitim vermeyi amaçladığını dile getiren dekan tuvalet temizliğinin kontrolü gibi istekleri ise şöyle açıklıyor: ?Ben de fakültemin bütün tuvaletlerine sabah gelir gelmez giriyorum. Tuvaletler pis olsa öğrenci bana küfretmez mi? İstanbul Büyükçekmece'den öğrenci okula geliyor. Ancak benim elemanım ortada yoksa, öğrenci bana küfretmez mi? Görev talimatı ile görevlendirdiğim elemanlarım benim yetkimi kullanıyor. Görevli kişi tuvaletlerin temiz olmadığını bana bildirecek, rapor edecek. Şu derslikte vukuat var, ya da kapı kırılmış bana bildirecek. Ben de bunun önlemini alacağım. Günde 20 defa fakülteyi geziyorum. Bir sürü iş ve görevime rağmen aksaklıkları çözmezsem bu benim otorite zaafımı gösterir.?

Çomak'a göre, fakültedeki ortam tamamen demokratik. Rektör Prof. Dr. Baki Komsuoğlu bile, üniversiteye gelen heyetleri örnek okul diye İletişim Fakültesi'ne getiriyor. Ölüm tehdidi aldığını öne süren Çomak, kendisini suçlayanlar hakkında işlem yapacağını vurgularken, ?Ben İstanbul Barosu hukukçusuyum. Hakkımı aramasını bilirim. Hiç merak etmeyin nice basın mensupları, mafya geldi ve gördüm. Ya ölürüm ya da bu işi yaparım. Kuvvetli iseniz YÖK Genel Kurulu kararı ile görevden alırsınız.? diyor.

YÖK Kanunu'nun öğretim üyelerinin çalışma esaslarını belirleyen 36. maddesinde ?Yardımcı doçentler ve üniversite ve bağlı birimlerinde sadece devamlı statüde çalıştırılırlar.? ifadesi yer alıyor. Yükümlülükleri ise kanunun c fıkrasında şöyle anlatılıyor: ?Devamlı statüde bulunan öğretim üyeleri ile aylıklı öğretim yardımcıları en az devlet memurları için kabul edilmiş olan haftalık çalışma süresi kadar bir süre eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve yönetim görevleriyle üniversite organlarınca verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdürler.?

İşte dekanın yardımcı doçentlere imzalattığı talimatname

nGünlük ders programları gereğince verilecek dersleri kontrol etmek.

nMazeretleri nedeniyle derse gelmeyen ve/veya derse girmeyen öğretim elemanlarının durumunu dersin başlamasını müteakip ilk 15 dakika içinde dekana bildirmek.

nÖğretim elemanlarının ve personelin bürolarının temizliğini denetlemek.

nDersliklere ders saatinden önce giderek bakım ve temizliğiyle ilgili dekana bilgi vermek.

nDersane malzemelerinin başka bir dersaneye taşınmasına izin vermemek.

nSınıf temsilcilerine dekanın duyurularını haber vermek.

nYazılı duyuruları duyuru panosuna astırmak ve bu panodaki bilgileri sürekli güncel tutmak.

nDuyuru panosunun düzenli olmasını sağlamak.

nSigara içilmesini önlemek ve denetlemek.

nDerslerin bitimini müteakip dersliklerde bir hasar olup olmadığını kontrol etmek.

nFakültenin tuvaletlerinin temiz olup olmadığını kontrol etmek.

nKonferans, panel ve sempozyum gibi faaliyetleri ilgili öğretim üyesi ile koordine etmek ve dekanın vereceği görevleri yerine getirmek.

nKulüplerce yürütülecek bir toplantı veya diğer bir faaliyet hakkında dekana bilgi vermek.

nKonferans, panel ve sempozyum için gelen konukları, öğretim elemanlarını ve devlet büyüklerini karşılamak ve bu faaliyet süresince Dekan adına nezaret etmek.

nFakülte binasında ve çevresinde tespit ettiği aksak ve eksik kısımları dekana bildirmek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber