Perinçek'in 'Beni Anayasa Mahkemesi yargılasın' istemi kabul edilmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2008 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve parti avukatlarının, kendileri yönünden dosyanın ayrılarak Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki talebi ile dava dosyasının "yetkisizlik kararı" ile Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki istemlerini reddetti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda süren davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, avukatlarca iddianamenin kabul kararı okunmadan yapılan işlemlerin usulsüz olduğuna yönelik talepleri olduğunu ifade etti.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde yapılan işlemlere de değinen Başkan Şengün, öğleden önceki oturumda aldıkları ara kararlar açıklanırken avukatlarca bunun yarıda kesildiğini ve yeniden toplanan heyetin tekrar karar aldığını söyledi.

Mahkemenin iddianamenin kabulünden önceki aşamada, tüm talepler hakkında karar verebileceğini belirten Şengün, davanın bu aşamasına kadar alınan ara kararların geçerliği olduğunu ifade ederek, aksi yöndeki taleplerin reddine hükmetti.

Mahkeme heyetinin Cumhuriyet Gazetesi Vakfı ve Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş. ile Şebnem Korur Fincancı'nın müdahilliklerini kabul ettiğini anlatan Başkan Şengün, tutuklu sanıklardan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve parti avukatlarının, kendileri yönünden dosyanın tefrik edilerek, Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki talebi reddettiğini bildirdi.

Köksal Şengün, yine dosyanın "yetkisizlik kararı" verilerek Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki talebin de "Ergenekon örgütünün" merkez yapısı dikkate alınarak mahkemece kabul edilmediğini, tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in de avukat olduğu için duruşma salonundaki yerinin değiştirilmesine ilişkin isteminin de reddedildiğini kaydetti.

Başkan Şengün, ayrıca sanıkların yaklaşık 1,5 yıldan beri tutuklu olması ve yeni bir duruşma salonunun yapılmasının uzun zaman alacağı için bu aşamada sanıkların adil yargılanmalarına engel olacağı gerekçesiyle yargılamanın bu aşamada buradaki duruşma salonunda yapılmasına da karar verdiklerini bildirdi.

Duruşma salonunda yer tartışması

Başkan Şengün, ardından müdahilliği kabul edilen Şebnem Korur Fincancı'nın salonda 5 avukatının bulunduğunu ve sanık avukatlarının 3 ile sınırlandırıldığını ve bazı sanık avukatlarının buna itiraz ettiğini ifade ederek, Cumhuriyet Savcısı'ndan görüşünü sordu.

Cumhuriyet Savcısı da salonunun darlığı dikkate alınarak, sanık avukatlarına ilişkin aynı uygulamanın müdahil vekilleri için de uygulanmasını istedi.

Bu sırada, duruşma salonundaki bazı az sayıdaki müdahil avukatı ile sayısı daha fazla olan sanık avukatlarından bazıları arasında oturulacak yer konusunda tartışma yaşandı.

Duruşmada söz alan avukat Vural Ergül, bir an önce davanın esasına geçilmesini ve tahliye talebi isteklerini dile getirmek istediklerini söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, "Bu duruşma salonunda hepimiz bir yargılamanın içindeyiz. Sacayağı misali. Birbirimizin sözünü kesmeden dinlemeliyiz" dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, heyetin "yetkisizlik" konusundaki taleplere ilişkin kararını açıklayacağı sırada bazı sanık avukatları söz almak istedi.

Bu sırada söz almak isteyen sanık Kemal Kerinçsiz de, "Toptan redci anlayışı kabul edemeyiz. Usul hükümlerine uyalım. Savcılar da bugüne kadar usul hükümlerine uymadı. CMK'nın 191'inci maddesine göre iddianamenin kabul kararı okunmadan duruşma açılmış olmaz. Celse açılmadığı için bugüne kadar yapılanlar yok hükmündedir" dedi.

Şengün, ara karar okunduğu sırada avukatlar Mehmet Tolga Akalın, Necip Yenişen, Kadir Kartal'ın söz almak istemesi üzerine bölümün okunmasından vazgeçildiğini bildirdi.

Tutuklu sanık Oktay Yıldırım duruşmanın canlı olarak yayımlanması gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, "Tarafıma en azından bir bebek katiline tanınan hakların tanınmasını istiyorum. Bunun için gereken her türlü bedeli ödedim" dedi.

Heyet başkanına alkış

İlhan Selçuk'un avukatı Prof. Dr. Uğur Alacakaptan da duruşma açılmadan bazı kararlar alındığını belirterek, bunların düzeltilmesini istedi.

Sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağsu, duruşmanın TRT'nin TBMM kanalından yayımlanabileceğini belirterek, salondaki sanık avukatlarının hepsinin cep telefonlarının dinlendiği, elektronik postalarının incelendiği, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve 3 soruşturma savcısının tehdidi altında olduğunu düşündüklerini savunan Ağsu, avukatların fiziki ve teknik takibe maruz kalmaması için önlem almasını istedi.

Bunun üzerine Başkan Şengün'ün "Hakimin dinlenmediğini kim iddia edebilir" demesi, sanık avukatları ve yakınları tarafından alkışla karşılandı.

Müdahil avukatların talepleri

Müdahil olma isteminde bulunmalarının sanık avukatlarının bazı taleplere katılmama sonucunu doğurmayacağını anlatan avukat Özkan Yücel, "Evet duruşma açılmamıştır, tutuksuz sanıkların ayrı yargılanması doğru değildir, bu salonda duruşma yapılamaz. Biz bu taleplere katılıyoruz. Bir hukukçunun bunlara katılmaması söz konusu olamaz. Ancak müdahil olma taleplerimiz nedeniyle bizim buradan gitmemizi istiyorlarsa bilsinler ki biz gitmeyeceğiz, onlar gitsinler. Bu dava kontrgerilla faaliyetleriyle ilgilidir" dedi.

Yücel'in sözlerinin sanık avukatlarının sözleriyle kesilmesi üzerine Başkan Şengün, duruşmaya ara verdiğini açıkladı.

Bu arada, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı da duruşmayı izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber