İSKİ'den sayaç açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), ön ödemeli kartlı sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatı ile mekanik sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatının aynı olduğunu bildirdi.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında İSKİ'nin ön ödemeli elektronik su sayaçları sistemiyle ilgili haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Konut abonesi olanlar ile iş yeri abonesi olanlara İSKİ Genel Kurulu tarafından kabul edilen esaslara uygun olarak kullandığı su miktarına göre kademeli tarife uygulandığı belirtilen açıklamada, bu uygulamada mekanik sayaç sistemine göre hiçbir fark olmadığı, sistem incelendiğinde, sistem gereği ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin sayaçlarında var olan mekanik sayaç göstergesinden de tüketimlerin kontrol edilme imkanı olduğu ve hiçbir fark bulunmadığının rahatlıkla görülebileceği vurgulandı.

Ön ödemeli elektronik su sayaçları sisteminin bir tahakkuk ve tahsilat sistemi olduğu belirtilen açıklamada, sistem sayesinde sayaç okuma, fatura dağıtımı ve borçtan kapama-açma gibi işlemlerin ortadan kalktığı, bu işlemler dolayısıyla oluşan maliyetlerin yok olduğu, bu sebeple sistemin kamu yararını gözeten avantajlı bir sistem olduğu ifade edildi.

Kartlı sayaç uygulamasına öncelikle yüksek tüketimli aboneler, yazlıkçı aboneler, oteller, restoranlar, özel okullar, özel hastaneler, iş hanları, tek sayaçtan su kullanan apartmanlar ve sitelerde başlandığı, fatura ödenmesi açısından kolaylıklar temin etmesinin amaçlandığı dile getirilen açıklamada, özellikle yazlık konutlarda kış aylarında tesisatlarda yaşanan su kaçakları nedeniyle abonelere yüksek faturalar tahakkuk ettiği, ciddi su kayıpları oluştuğu, aynı durumun bazı iş yerlerinin gece saatlerinde de sıklıkla yaşandığı için birçok yazlıkçı ve iş yeri abonesinin kuruma başvurarak kartlı sayaç takılmasını talep ettiği anlatıldı.

Açıklamada, sayaçların takılması, bakımı, sökülmesi ve uygun görülen tip ve model kullanımının 2560 sayılı İSKİ Kuruluş Kanunu'na dayalı olarak hazırlanan Tarifeler Yönetmeliği'ne göre ve abonelerle yapılan karşılıklı abonman sözleşmesi gereğince İSKİ'nin tasarrufunda olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kanun ve yönetmelik çerçevesinde sözleşmeyle yapılan bu uygulamanın yasaya aykırı gibi sunulması bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca tüm sayaçlarla ilgili tamir, bakım, arıza halinde değişim kurumumuz tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda su ve atıksu bina bağlantılarında tamir ve bakım hizmetleri de kurumumuz tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Yukarıda izah ettiğimiz şekilde belirli abone gruplarında toplam yalnızca 110 bin adet ön ödemeli kartlı sayaç takılmış olmasına rağmen 1 milyar 250 milyon dolar gibi yüksek ve anormal bir meblağın hangi hesaba dayanılarak iddia edildiğini anlamak mümkün değildir."

Basın yayın organlarında yer alan haberlerde ön ödemeli kartlı sayaçların TSE'ye uygun olmadığının belirtildiği anımsatılan açıklamada, Türkiye'deki tüm kamu kuruluşlarının tabi olduğu Kamu İhale Kanunu'na göre TSE belgesine sahip olmayan bir ürünün alınabilmesinin söz konusu olamayacağına işaret edilerek, iddiaların doğru olmadığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber