Vatandaş sağlık harcamalarını kıstı; özellerin hasta sayısı yüzde 40 azaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2009 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel mali kriz özel sağlık kuruluşlarını vurdu. Vatandaş, yüzde 30 fark ücreti alan hastane ve tıp merkezleri yerine kamu hastanelerine yöneldi. Özellerin hasta sayısı yüzde 40'a varan oranlarda düştü. Bunun yanında devlet özel hastaneye giden hastalardan 10 Türk Lirası katılım payı alınca sağlık kuruluşları iyice zor durumda kaldı.

Özel sağlık kuruluşlarına gitmek vatandaş için lüks oldu. Hastanelerin aldığı fark ücretinin ardından devlet 10 TL katılım payı koyunca sigortalı hasta yeniden kamu hastanelerine döndü. Söz konusu tabloyu anlatan sektör temsilcileri fark ücreti sınırlamasının biran önce yukarıya çekilmesini ve 10 TL katılım payının 5 TL'ye indirilmesini istiyor. "Özel hastaneye gelen hastalar 10 TL ile cezalandırılıyor." diyen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, geçen yılın aynı dönemine göre hasta sayılarında yüzde 40 azalma yaşandığını söyledi. Özel sağlık kuruluşlarının bankalardan aldıkları kredileri ödeyemeyecek duruma geldiklerine dikkat çeken Bahat, "Kamuya giden hastadan 3 TL katılım payı alınırken bizden 10 TL alınması eşit değil. Vatandaş kamuyu tercih ediyor." diye konuştu. Hükümet kanadının yüzde 30 fark sınırını yukarıya çekme sözü verdiğini dile getiren Bahat, 200 bin kişiyi istihdam eden sektörün rahatlaması için elemanı çıkarmamak için direndiğini belirtti.

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da geçen yılın Ocak ayında 50 hasta kotasını çok rahat doldurduklarını, bu yıl günde en fazla 30 hasta bakabildiklerini belirtti. Hasta sayılarında yüzde 30 düşüş olmasının ardından birçok hastane ve tıp merkezinin fark almamaya başladığını kaydeden Karataş, "Bu mevsimde aralık ayından şubat başına kadar en yüksek hasta sayısı olması gerekiyor. Ancak biz hasta bulamıyoruz. Bu hastalar yok tamamen kamuya yöneldi. Bize gelen hastalardan sevk edilmesi gerekenleri sevk ediyoruz kamuda boş yer yok." bilgisini verdi. Hasta sayısındaki düşüşe paralel olarak özel sağlık sektöründe işçi çıkarmaların yaşandığına dikkat çeken Karataş, kendisinin çalıştırdığı tıp merkezindeki personel sayısını 90'dan 65'e düşürdüğüne işaret etti.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSAD) Başkanı Kürşad Özdemir ise yüzde 30 fark uygulamasının ardından gelen 10 TL'lik katılım payının özel sektörü bitirme noktasına getirdiğini söyledi. "1 liranın hesabını yapan emekli 10 TL katılım payı vermemek için özel sağlık kuruluşuna gitmiyor." diyen Özdemir, katılım paylarının kamu hastaneleriyle 5 TL'de eşitlenmesini istedi. Devletin verdiği paket fiyatların maliyetleri kurtarmadığını dile getiren Özdemir, fizik tedavi merkezlerinde 1 seansın 32 TL olduğunu ifade etti. Özdemir, bunun zararının hastaya yansındığını vurguladı. Özdemir, "Devlet bize seans başına 20 TL ödüyor. Bu fiyatlarla maliyet karşılanamadığı için bazı merkezler tedaviden kısıyor." dedi.

Son dönemde 10 bin TL'nin üzerinde maaş alan doktor maaşlarını aşağıya çektiklerini söyleyen Özdemir, doktor maaşlarını devletin yükseltmesinden yakındı. Özdemir, "Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesine göre bir branştaki doktor ayrıldığında 45 gün içinde yerine yenisini almazsak o branş kapatılıyor. Bu durumda doktorlar yüksek paralar istiyor. Sağlık kuruluşları da mecburen istediği maaşı vermek zorunda kalıyor." diye konuştu.

ÖZELLERİN ALDIĞI FARK ÜCRETİ ARTACAK

Söz konusu sıkıntıları çözmek isteyen hükümet yüzde 30 fark sınırlamasını yukarıya çekmek için harekete geçti. Hastaneleri sınıflandıracak olan Çalışma ve Sağlık Bakanları yüzde 30 fark ücreti standardını yüzde 70'e çıkarmak için talimat verdi. Buna göre, hastaneler büyüklüklerine, yatak sayısına ve cirolarına göre sınıflandırılacak. A-B-C-D sınıflarına göre alınan fark ücreti artacak. A sınıfı hastaneler yüzde 70 alırken, B grubu sağlık kuruluşları yüzde 60, C yüzde 40-50 alacak. D grubundaki sağlık kuruluşları ve tıp merkezleri yüzde 30'da kalacak. Kısa süre içinde hayata geçmesi beklenen düzenlemenin ardından büyük özel hastanelere giden sigortalı hastalar devletin paket fiyatının yüzde 70'ini ödeyecek.

Böylelikle hastanelerin kasasına giren para bugünkünden daha fazla olacak. Mevcut durumda muayeneden 8 TL fark alan hastaneler yüzde 70 olması durumunda 17,5 TL alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber