İhale yolsuzluğunu şirkette 'işçi' gibi çalışan polis çözdü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Haziran 2010 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Antalya merkezli temizlik şirketinin girdiği bazı belediye ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nın koordinasyonuyla 7 Haziran'da operasyon düzenlendi.

Antalya merkezli olarak 4 ilde ilçe ve belde belediyelerine yönelik düzenlenen 'Kasırga' operasyonunun detayları ortaya çıkmaya başladı. Polisin, çeteyi çökertmek için ihaleleri usulsüz olarak alan temizlik şirketine 'işçi gibi' girerek delil topladığı öğrenildi.

Antalya merkezli temizlik şirketinin girdiği bazı belediye ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla 7 Haziran'da başlatılan operasyonun polisteki gözaltı, soruşturma ve ifade aşaması tamamlandı. 55 zanlıdan 6'sı ifadelerinin alınmasının ardından savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe ise savcılıktaki sorgularının ardından 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'rüşvet almak' suçlamasıyla, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Savcılık, iki belediye başkanının yanı sıra aralarında Buca Belediye Başkan Vekili H.K. ile görevinden ayrıldığı iddia edilen Kepez Belediye Başkan Yardımcısı A.F.U'nun da yer aldığı 7 kamu görevlisini de 'İhaleye fesat karıştırmak' ve 'rüşvet almak' suçlamalarıyla nöbetçi mahkemeye sevk etti. Savcılıkça ifadesi alınan iki kadın belediye çalışanı ise serbest bırakıldı.

4 ildeki ilçe ve belde belediyelerinin ihalelerine fesat karıştırıldığına yönelik tespitlerle düzenlenen eşzamanlı operasyonun, soruşturma ayağının yaklaşık 1 yıl önceye başladığı ortaya çıktı. Soruşturmada, Aziz Yılmaz isimli şahsın sahibi olduğu Antalya merkezli temizlik şirketinin Muratpaşa Belediyesi'nden 2003 yılında girdiği ilk ihaleyi kazanmasının ardından 7 yıllık süreçte çok sayıda belediyenin ihalesini almasıyla ilgili birçok ihbarın ilgili birimlere ulaştığı öğrenildi. Belediyelerin üst düzey bürokratlarına ya da ihale komisyonlarındaki bazı personele 'rüşvet vererek' ihaleyi kazandıkları, başka firmaların da ihalelere girmesini engelledikleri iddia edilen şirket yöneticilerinin, kullandıkları yöntemlere ilişkin polisin 1 yıllık süreçte 6 ayrı uzman bilirkişi raporu aldığı öğrenildi. Bu tespitlerin yanı sıra savcılığın koordinasyonunda polisin, 'şirkette işçi gibi çalışma' ve kamu görevlilerine yönelik olduğu iddia edilen 'para trafiği'ne ilişkin birebir fotoğraflı ve dinleme yöntemiyle teknik takip yaptığı öne sürüldü.

Bu süreçte, belediyelerde görevli bazı kamu görevlileri ile temizlik şirketinin yöneticileri arasında telefon görüşmelerinin de gerçekleştiği iddia edilirken, rüşvet istenmesiyle ilgili, 'beton dökeceğiz, 100 metre beton lazım', 'emaneti getirin' gibi ifadelerin kullanıldığı iddia edildi. İhale için şirket çalışanları ve aracıların 'nikahımız var' ifadesiyle bağlantılı oldukları kişilere çağrı yaptıkları tespit edildi. Polisin, 1 yıllık soruşturma ile 3 günlük gözaltı sürecindeki ifade, telefon görüşmeleri, teknik ve fotoğraflı takip delilleriyle elde ettiği 150 klasördeki 75 bin sayfalık evrakı savcılığa ilettiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber