Ne olacak bu adliye personelinin hali!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şüphesiz; Kamu çalışanlarının çoğunun mesleki konularda sorunları vardır ve gerek mesleki konularda gerekse özlük hakları konusunda sorunları olan kamu çalışanları bu sorunlarını çalışmış oldukları bakanlık tarafından çözüme kavuşturulmasını beklemektedirler.

Çalışma şartları bakımından diğer kamu çalışanlarına nazaran büyük bir özveri ile çalışan Adliye Personeli de diğer kamu çalışanları gibi çalışma koşulları ile ilgili bir çok çözüme kavuşturulmasını beklediği sorunları vardır.

Adliye Personelinin içinde bulunduğu sorunların başlıcaları şunlardır;

3717 SAYILI YASA YANİ ADLİYE PERSONELİNİN YOL GİDERİ;

3717 sayılı yasa; Adli Personel ile Devlet Davalarını takip edenlere yol gideri ve tazminatı verilmesi hakkındadır.Konuyla alakalı Anayasa Mahkemesi kararı 21.11.2007 tarihinde resmi gazetede yayımlanmış ve Anayasa mahkemesi kararı uyarınca verilen bir yıllık süre ise 21.11.2008 tarihinde sona ermiştir. Adalet Personeli; 21.11.2008 tarihinden beri Adalet Bakanlığı'ndan Anayasa Mahkemesi'nin kararının uygulanmasını beklemektedir.

TAYİN KONUSU;Normal şartlarda tayin talebinde bulunan Adliye Personeli'nin tayin işleminin gerçekleşmesi büyük bir mücizedir, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen istisnalar dışında ( eğitim, eş durumu vs.gibi) ki bu istisnalar dahilinde olmuş olsa da yine de Adliye Personelinin tayin konusunda sorunlar yaşamaktadır, bağlı bulunduğu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından mazereti olduğu halde tayin işlemleri yapılmayan ve tayin işlemleri yapılmadığından dolayı idare Mahkemeleri'ne başvuran ve başvurusu lehine sonuçlanan bir çok Adliye Personeli bulunmaktadır, 2008 ve 2009 yıllarında Adalet Bakanlığı'nın yapmış olduğu Havuz Tayini, tayin konusunda sıkıntı yaşayan Adalet Personeli'nin sıkıntısını kısmen de olsa çözüme kavuşturmuştur fakat nedendir bilinmez Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü havuz tayinlerine ilişkin 2010 yılında herhangi bir duyuru yapmamıştır. Adliye Personeli'nce; Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün havuz tayinlerine ilişkin yapacağı duyuru elzem bir önem arz ettiği gibi, havuz tayinlerine ilişkin duyurunun da biran önce yapılmasını beklenmektedir.

ADLİYE PERSONELİNİN YARGILANMA ŞEKLİ; Adliye Personeli yani Zabıt Kâtibi, Mübaşir, Yazı İşleri Müdürü ve İcra Müdürleri özlük hakları itibari ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi iken, yargılama şekilleri Hakim ve Savcılar gibi yapılmaktadır, yani Adliye Personeli'nin yargılama usulü 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre değil Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre yapılmaktadır. Böyle bir tezat durum Adliye çalışanlarınca Bakanlığından beklediği diğer sorunlarından bir tanesidir.

ÇALIŞMA ORTAMININ FİZİKİ YETERSİZLİĞİ;Diğer kurumlara nazaran Adliye çalışanlarının çalışma koşulları fiziki olarak yeterli değildir, çalıştığı ortamın fiziki yetersizliği adliye personelinin çalışmasını olumsuz yönde etkilemektedir.

ÖZLÜK HAKKI ve MAAŞ YETERSİZLİĞİ;Çoğu Adliye Personeli mesai bitimi olan saat: 17.00'den sonra, Adliyede kalarak gün içerisinde yetiştiremediği işlerini yapmaktadır, maalesef çok çalışıp kıt kanaat geçinmeye çalışan Adliye Personeli büyük bir özveri ile gerek hafta sonu gerekse mesai bitimi olan saat:17.00'den sonra çalışmaya devam etmektedir, özellikle Mülhakat adliyelerinde personel sıkıntısı oldukça fazladır şöyle ki; il merkezlerinde bir mahkemede en az 2 zabıt katibi ve 1 mübaşir çalışmakta iken mülhakat adliyelerinde bu sayı maalesef 1 zabıt katibi ve müşterek mübaşir ki bazı mülhakat adliyelerinde 1 mübaşir 4-5 mahkemeye de bakmaktadır.Canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için hava,su nasıl ki olmazsa olmaz ise, yardımcı personelde yargılamanın süratle sonuçlanmasında elzem önem arz etmektedir.

GÜVENLİK; Bazı adliyelerin girişlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olması bütün adliyelerin girişlerinde benzer güvenlik önlemlerinin alındığı anlamına gelmemektedir. Adliye çalışanlarının adliyelere girişlerinde yaşadıkları güvenlik sorunlarının giderilmesi ve Adliye Personeli'nin giriş yapacağı müstakil giriş kapılarının olması güvenlik konusunda önem arz etmektedir.

EĞİTİM; Hakimler ve Savcılar haricindeki diğer yardımcı personeller mesleki konulara yönelik gerekli eğitimleri almadan göreve başlamaktadırlar, mesleki konulara yönelik bilgileri ise türlü sıkıntılar sonucunda öğrenmektedirler. Hizmet içi Eğitimler Adliye Personeli için olmazsa olmazlardandır.Eğitimli Adliye Personelinden alınan verim maddiyatla ölçülemeyecek kadar büyük bir öneme sahiptir.

Yaptığı işlerden dolayı sorumluluğu oldukça fazla olan ve büyük özveri ile çalışan fakat çalıştığı işin karşılığını tam olarak alamayan adliye personelinin sorunları oldukça fazladır, Adliye çalışanları yani Yardımcı Personel Adalet Bakanlığı'ndan sorunlarına çözüm beklemektedirler.

Adalet Personeli forum editörü ? ÇOTANAK ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber