TİM Başkanı: Yeni dinamiklere ulaşmanın yolu yeni bir anayasadan geçiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyanın büyük bir değişim sürecinden geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yeni dinamiklere ulaşmanın yolunun yeni bir anayasadan geçtiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TİM 19. Olağan Genel Kurulu'nda aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu davetlilere seslenen Büyükekşi, "Sivil, insan haklarına saygılı ve özgürlükleri daha genişleten, tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz." dedi. TİM Başkanı, "Bilgi teknolojileri, inovasyon ve nitelikli beşeri sermaye, ülkelerin sahip olduğu en büyük güç haline geldi. Şu anda dünya gündeminde bilgi teknolojileri, nano teknoloji, bio-teknoloji, labaratuar teknolojileri, ilaç sanayi, gıda devrimi, yeşil enerji gibi alanlar var." dedi. Büyükekşi, "Çünkü 21. yüzyıl ekonomisi, yüksek teknoloji, inovasyon, AR-GE, moda ve marka odağında gelişiyor." diye ekledi.

Dünya ülkeleri teknolojik atılımın altyapısını kurarken Türkiye'nin bu süreçte yerinde sayamayacağını belirten Mehmet Büyükekşi, "21 yüzyılda söz sahibi olmamız büyük bir atılım yapmamıza bağlı. Yeni bir hamle alanı oluşturmalıyız. İşte bu amaçla bizler 'Katma Değer Toplumu' kavramında yola çıktık." diye konuştu. Bu yeni dinamiklere ulaşmanın yolunun yeni bir anayasadan geçtiğinin altını çizen TİM Başkanı, TİM olarak en başından beri yeni bir anayasanın gelişen, değişen ve dünya ülkesi olma yolunda adım adım ilerleyen Türkiye'nin en önemli önceliklerinden birisi olduğunu vurguladıklarını bu yüzden de anayasa değişikliğini desteklediklerini aktardı.

"SİVİL BİR ANAYASAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Yeni anayasa sürecine inovatif bir katkı sağlamaya karar verdiklerini dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle devam etti:

"TİM olarak anayasaya, ekonomi gözlüğümüzle baktık. Daha önce kimsenin üzerinde durmadığı, anayasayla ekonomi arasındaki bağlantıyı kurmaya gayret ettik. Taslak anayasa metni hazırlamadık, bunun yerine dinamik ihracatcılarımızın anayasa hakkındaki görüş ve beklentilerini ortaya koyan bir anket çalışması yaptık. Hazırladığımı raporu önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu adına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e takdim ettik. Kamuoyu ve basınla paylaştık. Bunun için sivil, insan haklarına saygılı ve özgürlükleri daha genişleten, tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz."

Ekonomik gelişmenin demokrasi ile atbaşı giden bir süreç olduğunu ve ekonominin demokrasi ve bireysel özgürlüklerin egemen olduğu bir ortamda serpilip geliştiğini ve büyüdüğünü kaydeden Büyükekşi, "Bu yüzden ülkemizde barışı, kardeşliği, birlikteliği tesis ederek ayrım yapmaksızın tüm kesimleri kucaklayacak, demokrasi ve insan haklarına saygılı, herkesin bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymasını sağlayacak sivil bir anayasaya ihtiyacımız var." dedi.

500 MİLYAR DOLARLIK 2023 İHRACAT HEDEFİ DEVLET PROJESİ OLDU

Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun uzun vadeli bir strateji planı yaptığını belirten TİM Başkanı, "2023 hedefi 500 milyar dolar ihracat. Bu hedefi başaracağız. Girişimcimize genç ve dinamik insan kaynağımıza güveniyoruz. Devletimize, hükümetimize güveniyoruz. Biz 2023 İhracat Stratejisi çalışması ile 2023 vizyonunu hedeflerini başarı ölçütlerini makro ölçekte ve 24 ayrı sektörde belirledik. Bu yıl stratejisi haritasını revize ederek 22 stratejik hedef 60 eylem ve 105 ölçüte ulaştık." dedi.

Dün 7 bakan tarafından çok hızlı bir şekilde imzalanan ve gece yarısı da başbakan tarafından onaylanan 2023 500 milyar dolar İhracat Strateji Belgesi'nin, devlet projesi haline geldiğini kaydeden Büyükekşi, "Bu Türkiye ekonomi tarihinde sivil toplum kuruluşları açısından bir dönüm noktası olmuştur." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber