Genelkurmay Başkanlığının YÖK yasa taslağında karşı çıktığı maddeler bugün basında yer aldı

Haber Giriş : 17 Eylül 2003 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmay Başkanlığının YÖK yasa taslağında karşı çıktığı maddeler bugün basında yer aldı

Genelkurmay, yeni YÖK taslağındaki, ÖSS'de meslek liselilerin diğer lise mezunlarıyla eşit şartlarda yarışmasını öngören maddesine, "İmam Hatipler yararlanır" diye karşı çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı, yeni YÖK taslağının, meslek liselilerin diğer lise mezunlarıyla eşit şartlarda yarışmasını öngören maddesine, "İmam Hatipler yararlanır" diye karşı çıktı. Üniversitelerde hak ve özgürlükler ile fırsat eşitliğini gözeten ilkelerin yasa taslağında bulunmasına da karşı çıkan Genelkurmay, ayrıca YÖK'teki temsilcisinin profesör değil asker olabilmesini de istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bünyesindeki üniversite düzeyindeki okullar nedeniyle Genelkurmay'a da yeni YÖK taslağını göndererek, görüş istedi. Genelkurmay da, görüşlerini MEB'e iletti. İşte sadece Yeni Şafak'ın ulaştığı rapordan bazı satırbaşları:

Meslek liselilere ayrımcılık kalsın

Yasa taslağında Genelkurmay'ı rahatsız eden düzenlemelerden ilki 47. maddede bulunuyor. Taslağın bu maddesi, "üniversiteye giriş sınavında meslek liselilere yapılan ayrımcılığın kaldırılmasını ve onların da ÖSS'de diğer lise mezunlarıyla eşit şartlarda yarışmasını" öngörüyor. Ancak Genelkurmay, hükümetin bu düzenlemeyle meslek liselilere eşit hak tanımayı değil, "İmam Hatip Liseleri'nin önünü açmayı amaçladığını" öne sürerek, karşı çıkıyor. Meslek liselilerin puanının düşük katsayı kullanılarak hesaplandığı bugünkü ÖSS sisteminin "iyi işlediğini" ve korunması gerektiğini ifade ediyor.

Hükümet 8 üye seçmesin

Genelkurmay'ın endişe duyduğu bir diğer madde de, YÖK üyelerinin seçimine ilişkin. Taslağa göre YÖK üyelerinin 8'ini Bakanlar Kurulu, 6'sını Üniversitelerarası Kurul, 2'sini Cumhurbaşkanı ve 1'ini ise Genelkurmay seçiyor. Genelkurmay, en fazla üye seçme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmesini eleştirerek, bu durumda YÖK'ün hükümetin etkisi altına gireceğini savunuyor.

Demokratik seçime gerek yok

Bu çerçevede, üniversitelere siyasetin karışacağı gerekçesiyle taslaktaki Geçici 1, 5, 7, 8 ve 10. maddelere de itiraz ediliyor. Sözkonusu geçici maddelerde, "yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte YÖK ve Üniversitelerarası Kurul üyeleri ile üniversite rektörleri, dekanlar ve yüksekokul müdürlerinin görevinin sona ereceği; ancak yeni yönetici seçilene kadar görevde kalabilecekleri; ikinci kez seçilemeyecekleri" hükmü yer alıyor. Genelkurmay bu düzenlemeyi de "tasfiye hareketi" olarak tanımlıyor.

'Bilimadamı yerine asker üye verelim'

Hükümetin fazla üye seçmesinin üniversiteyi "siyasallaştıracağını" öne süren Genelkurmay, Genelkurmay'ın seçeceği bir üyenin "profesör" değil "asker" olabilmesine imkan verilmesini istiyor. Taslakta, Genelkurmay'ın seçeği üye için "Genelkurmay Başkanlığı'nca, kendi yükseköğretim kurumlarında görev yapmış ya da yapmakta olan profesör öğretim üyeleri arasından seçilir" deniliyor. Ancak, Genelkurmay bu üyenin profesör olma şartının kaldırılmasını, taslak maddesinin "asker üye" atamaya imkan verecek şekilde değiştirilmesini istiyor.

'Adalet, özgürlük ve fırsat eşitliği maddeleri gereksiz'

Yasa taslağının 2. bölümünde "Yükseköğretimin Ana İlkeleri" sıralanıyor. Genelkurmay ise bu 13 ana ilkeden "üniversitelerde fırsat eşitliğini" vurgulayan 3'ünün taslaktan çıkarılmasını istiyor. İşte, Genelkurmay'ın "yasada yer verilmesine gerek yok" dediği ilkeler:
c) Evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa ve kanunlarda öngörülen temel hak ve hürriyetler ile adalet, özgürlük ve eşitlik gibi kavramları bilimsel alanda gözetmek,
ç) Hukukun üstünlüğünü ve evrensel insan haklarını savunmak ve bu bilincin toplum geneline yerleşmesi için faaliyette bulunmak,
g) Her türlü eylem ve işlemde, herkesin eğitim-öğretim hakkını, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde gözeterek fırsat eşitliğini sağlamak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber