Emek Platformu Başkanlar Kurulu, kamuda reform yasa tasarılarının, Emek Platformu bileşenlerinin taleplerini karşılamadığı gibi, hazırlanma süreci ve içeriği bakımından da kabul edilemez buldu.

Haber Giriş : 30 Eylül 2003 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emek Platformu Başkanlar Kurulu, kamuda reform yasa tasarılarının, Emek Platformu bileşenlerinin taleplerini karşılamadığı gibi, hazırlanma süreci ve içeriği bakımından da kabul edilemez buldu.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu kamu yönetim taslağı ve ülke gündemine ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere toplandı. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, Emek Platformu Bileşenlerinin Kamuda reform yasa tasarılarını, Emek Platformu bileşenlerinin taleplerini karşılamak bir yana, gerek hazırlanma süreci ve gerekse içeriği bakımından kabul edilemez bulunduğu belirtildi. Kamu yönetimi düzenlemelerinin en geniş katılımla, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, ilgili kamu kuruluşları ve halkın demokratik katılım süreçleri işletilerek uzlaştırıcı kültür içinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ''Bu düzenlemeler, ulusal bütünlüğü ve sosyal devleti zedeleyici nitelikte olmamalıdır'' denildi.

Açıklamada, sendikal örgütlenmeyi engelleyen, çalışma koşullarını esnekleştiren, çalışanların iş güvencesi ve sosyal güvenlik haklarını ortadan kaldıran düzenlemelerin Emek Platformu bileşenleri tarafından kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi. Kamu kurum ve ve kuruluşlarının etkinliği, başarı ölçüleri, tasarılarda belirtildiği şekilde, kriterleri belli olmayan performansa göre değil, verdiği hizmetin niteliğine, yaygınlığına, herkese eşit bir biçimde ulaşabilirliğine, toplumsal ihtiyaçları karşılayabilme ve üretebilme yeteneğine göre dayandırılması gerektiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

''Bütçeden eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, adalet, altyapı gibi kamu harcamalarına ayrılan pay artırılmalı, herkese eşit, nitelikli, ulaşılabilir bir kamu hizmeti sağlanmalıdır. Bölgesel eşitsizliklerde göz önüne alınarak, merkezi planlamaya önem vermeli, yatırım harcamalarına ayrılan pay artırılmalıdır. Toplumsal yarar göz önüne alınarak, kamu hizmetleri, payasaya devredilmemeli, özelleştirme uygulamaları durdurulmalıdır. Kamu yönetimi düzenlemelerinde, uluslararası dayatma ile gündeme getirilen, kamu yönetiminde yerli ve yabancı sermaye odaklarını etkinleştiren yönetişim modeli terk edilmelidir. Halkın, kamu bilgisine erişimi, kararlara katılımı ve alınan kararların uygulamalarını denetleme süreçlerinde etkin rol alması kolaylaştırılmalıdır''.

Açıklamada, yerel yönetimlerde kentsel rantların kamuya dönüşümü sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtilerek, kentleşme ve planlamada kent ve çevre suçu kavramı getirilerek, hazine arazileri ile orman arazilerinin toplum yararına değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Yerel yönetimlerde borçlanmayı özendirecek, sermayeye bağımlılık ilişkisi yaratacak yasal zeminin oluşturulmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, yerel yönetimlerde çalışanların ücretlerinin öncelikle ve zamanında ödenmesi için yasal güvencelerin sağlanması gerektiği kaydedildi.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber