Tamamlandığında Türkiye'de ilk olacak

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde ?Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Çorlu Deri OSB, Veliköy Islah OSB, Velimeşe Islah OSB ile Ergene-2 Islah OSB'nin içerisinde yer aldığı dev kanal projesinde çalışmalar devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca hazırlanan eylem planlarının uygulamaya konulduğunu söyleyerek ?Bu bağlamda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Veliköy Islah OSB, Çorlu Deri OSB, Çorlu Ergene-2 Islah OSB, Velimeşe Islah OSB bu proje üzerinde çalışıyor. Ortak bir komisyon oluşturduk. Bu beş bölgeye ek olarak kuruluşunu tamamladıktan sonra Karaağaç Islah OSB ve Yalıboyu Islah OSB de projeye ortak olabilir.'' Dedi.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak çevreye ve doğaya son derece saygılı olduklarını ifade eden Özdoğan ?ÇOSB son teknolojiye sahip gelişmiş endüstriyel atıksu arıtma tesisine sahip. İki adet atıksu arıtma tesisimiz var. Bir gram kirli suyu doğaya bırakmıyoruz. Arıtma tesisimizin atıksu değerleri anlık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izleniyor. Yine atıksu havuzlarında biriken endüstriyel çamurları yakarak imha ediyoruz. ÇOSB, bu konuda yasa ve yönetmeliklere uygun önlemler alarak sorumluluklarını her zaman yerine getirdi ve getirmeye devam edecektir'' diye konuştu.

Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde endüstriyel ve evsel atık sularının nasıl zararsız hale getirileceğinin tartışıldığını belirten Özdoğan şunları söyledi: ?tartışmalar sırasında iki yöntem üzerinde duruldu. Birincisi atık suların berraklaştırılması, ikincisi derin deşarj yöntemiyle arıtılan atık suyun Marmara Denizi'ne verilmesi. Birinci şık hem çok pahalı, hem ağartılmış suyu diyelim Ergene'ye verdik su renk olarak düzelir, ancak bileşimindeki tuz ne olacak? Tuz yine Ergene nehrinin canlanmasını engeller ve bu suyla doğal olarak tarım da yapılmaz. Bu proje aslında milli menfaatler açısından önemli bir proje. Arıtılmış atık sudaki tuzu ayrıştırmak hem çok maliyetli hem elektrik enerjisi tüketimi dolayısı ile ithalata dayalı bir sistem; biz arıtılmış tuzlu suyu zaten tuzlu olan denize ulaştırıyoruz, temiz suyu ise yüzey sularını toplayıp önüne baraj yapıp kullanmayı planlıyoruz. Yani yağmur sularını denize göndermeden kullanıyoruz.''

ÇOSB Bölge Müdürü Özdoğan, kendilerinin derin deşarj yöntemiyle atık suyun ergene nehrini görmeden Marmara Denizi'ne verilmesi seçeneğini üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyleyerek ?İstanbul Teknik Üniversitesi'nin danışmanlığında çalışmalarımızı yürütüyoruz. İTÜ ile danışmanlık konusunda bir anlaşma yaptık. 45 kilometrelik atıksu kanalı kapalı mı açık mı olacak? Güzergahı ve denize nereden, nasıl deşarj edileceği bu çalışmalardan sonra belli olacak. Bir taraftan da ÇED raporu için çalışmalara başlıyoruz. Proje takriben 100 milyon euroya mal olacak. Her OSB maliyete atıksu payı ve alan büyüklüğü oranında katılacak. Halen ÇOSB'de 215, Veliköy Islah OSB'de 70, Velimeşe Islah OSB'de 173, Ergene-2 Islah OSB'de 127, Çorlu Deri OSB'de 118 sanayi kuruluşu üretimini sürdürüyor. Karaağaç'ta 35, Yalıboyu'nda ise 18 fabrika faal olarak çalışıyor.? ifadelerine yer verdi.

Proje çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Özdoğan, OSB temsilcileri arasında oluşturulan heyetin planlanan program çerçevesinde belli periyotlarla bir araya geldiklerini belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın konunun üzerinde hassasiyetle durduğunu ifade eden Özdoğan ?bu çerçevede herkesten üzerine düşeni yerine getirmesi isteniyor. Bu çaptaki proje tamamlandığında Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyacak. Türkiye'de buna benzer bir başka proje bulunmuyor.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber