Yılın öğretmeni nasıl seçiliyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 08:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yılın Öğretmeni uygulaması ilk defa 1981 yılında yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği ile yürürlüğe konulmuştur.

Akabinde 1981 yılında yayımlanan yönetmelik yürürlükten kaldırılarak 1982 yılında yeniden yayınlanmış ve 1982 yılında yayımlanan yönetmelik de yürürlükten kaldırılarak 1983 yılında yeniden yayımlanmıştır.

Bu yönetmeliklere göre; Meslekteki kıdemi en az 30 yıl, olanlar (Daha sonraki yönetmeliklerde 20 yıl olarak düzeltilmiştir), Atatürk İlke ve inkılaplarına içtenlikle bağlı bulunanlar, öğretmenlik süresince siciline işlenmiş ceza almamış olanlar arasından biri, Aldığı takdirname ve başarı belgeleri, mesleği ile ilgili eserleri, çevre ve ülke kalkınmasına katkıları, eğitim alanındaki buluşları da dikkate alınarak, o ilde ?Yılın Öğretmeni?, tüm illerden seçilen yılın öğretmenleri arasından, yine yukarıdaki kriterlere göre biri de Türkiye'de ?Yılın Öğretmeni? seçilmekteydi.

Fakat Yılın Öğretmeni uygulaması Yılın öğretmeni seçimlerinde objektiflikten uzaklaşıldığı, bu unvanın, hak edenlere değil, eşe dosta verilmeye başlandığı gözlemlendiğinden 10 yıl sonra 1992 yılında yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği 26.11.1992 tarih ve 21417 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış ve daha sonra yapılan 2 değişikliğin işlendiği son hali ile mevzuat.gov.tr adresinde yer almaktadır.

Bu on yıllık arada ise yine 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 81 ilden Ankara'ya gelen öğretmenler Milli Eğitim Bakanı başkanlığında Cumhurbaşkanı tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilmişlerdir.

Günümüzde ise; 26.09.2012 tarih ve 27251 sayılı yazıları ile ?24 Kasım Öğretmenler Günü' kutlamalarının ana temasının ?Öğretmenlik Mesleğinde Fark Yaratanlar? olarak açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı bu yazıda belirlediği kriterlere göre birinci, ikinci ve üçüncü olan öğretmenlerin Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne gönderilmesini istemiştir.

İl Millî Eğitim Müdürlüklerince belirlen bu 3 öğretmen arasından bakanlık il birincisini seçmektedir. Bu uygulamada öğretmenlerin bir başvurusu bulunmamaktadır.

İlerden gelen listeler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafında değerlendirilerek 81 il temsilcisi öğretmen listesi yayımlanmıştır. Bu öğretmenler 24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde, 23-24-25 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara'da görevlendirilmişlerdir.

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.Net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber