2012-YDUS tercih kılavuzu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 Kasım 2012 tarihinde yapılan 2012-Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın (YDUS) sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanmıştır. Tercih işlemleri, 28 Aralık 2012 ? 4 Ocak 2013 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden elektronik ortamda yapılacaktır.

KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ

2012 TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) TERCİH KILAVUZU

DİKKAT! Başvurusunu veya tercihini yapmayan; başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan; sınava girmeyen veya giremeyen; sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan; sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan; ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran ve aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Bu kılavuzda yer alan ücretlerin dışında başvuru merkezlerine ve bankalara, başka bir ad altında herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

DİKKAT! Bu kılavuzda yer alan kurallar, Kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile ilgili kurum kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, ÖSYM tarafından belirlenir ve ÖSYM'nin İnternet sayfasından kamuoyuna duyurulur. Sınavlarla ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler de ÖSYM'nin İnternet sayfasından kamuoyuna duyurulacaktır. Bu kılavuzda belirtilmeyen durumlar için ÖSYM'ce verilen kararlara göre işlem yapılır. Bu nedenle ilgililerin ÖSYM'nin internet sayfasını sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.

Bu kılavuz, 2012-Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) Kılavuzu temel ilke ve kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır.

Sınava/yerleştirmeye başvuran adaylar Kılavuzda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. Sınav/yerleştirmelerle ilgili her türlü açıklama, başvuru ve sınav/yerleştirme sonuçlarının adaylara duyurulması, Başkanlığın İnternet sayfasından yapılır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

Başvuru Süresi : 28 Aralık 2012 ? 4 Ocak 2013

1. TERCİH BİLDİRİMİ VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Adaylar, tercihlerini, 28 Aralık 2012 ? 4 Ocak 2013 tarihleri arasında http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden yapacaklardır. Adayların tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet sayfasında verilecek olan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihler bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday tarafından elektronik ortamda yapılacaktır. Yanlışlıkla bir program yerine diğer bir programın girilmesi durumunda girilen program tercih edilen program gibi şlem görür. Tercihlerin elektronik ortama yanlış aktarılmasından doğacak sonuçlardan aday sorumludur.

Kontenjanlar Tablo 2, Tablo 3, Tablo 4 ve Tablo 5 (*)'te ilan edilmiştir. Bu kontenjanlara yine bu tablolarda kontenjanların altında bulundukları ana dalda uzman olanlar başvurabilecektir.

Adaylar Tablo 2, Tablo 3 veya Tablo 5'ten en fazla 10 tercih yapabileceklerdir. Askeri sağlık personeli olan adaylar ise sadece Tablo 4'ten en fazla 10 tercih yapabileceklerdir.

(*) Bir uzmanlık dalında eğitim verilebilecek farklı birimlerin eğitici, donanım ve portföylerini birlikte kullanmaları yoluyla eğitim kapasitesini artırmak amaçlanır. Kaynakların akılcı kullanımı amacıyla farklı birimlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan fonksiyonel yapının hedefi o uzmanlık dalının eğitimine yönelik çekirdek eğitim müfredatını eğitim standardını karşılayabilmektir. Tarif edilen bu fonksiyonel yapı uzmanlık eğitimi programı olarak isimlendirilmektedir. Programlara yerleştirilenlerin atamaları Program Yöneticisinin bulunduğu birime yapılır. Tablo 5'te yer alan uzmanlık eğitimi programları ilgili uzmanlık dalının eğitimine yönelik çekirdek eğitim müfredatı ve çekirdek eğitim standardını karşılayacak şekilde yapılanmış birimlerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan fonksiyonel yapıdan oluşmaktadır. Uzmanlık Eğitim Programları ile ilgili detaylara aşağıdaki linklerden ulaşılabilir:

http://www.tuk.saglik.gov.tr/pdfdosyalar/egitim_kurumlari.pdf

http://www.tuk.saglik.gov.tr/programlar.pdf

Giriş koşulları, ilgili dalda eğitim yapabilmek için kurumların belirlediği, yazılı sınavla ölçülemeyen özel niteliklerdir ve tercihler yapılırken adaylar tarafından mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bir program için istenen nitelikleri taşımadıkları hâlde bu programı tercih eden ve puanlarına göre bu programa seçilen adaylar, ilgili programlarca kabul edilmeyecek ve seçilmeden doğan tüm haklarını yitirmiş olaklardır.

Bir uzmanlık dalına seçme yapılırken ilgili puanda eşitlik olması hâlinde, bu uzmanlık dalını daha üst tercihinde gösterene öncelik verilir, bu durumda da eşitliğin bozulmaması hâlinde doğum tarihi daha yeni olan adaya öncelik verilir. Dolayısıyla seçme işlemi yapılırken yeterli puan alınması koşuluyla tercih sırası da önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihlerin en çok istenilen programdan başlamak üzere sıralanması adayların yararınadır.

Tercih süresi bitene kadar, sisteme kaydedilen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi http://ais.osym.gov.tr adresinden elektronik ortamda yapacaklardır. Ancak, tercih iptali yapılamaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen veya tamamen iptali vb. talepleri içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

2. KAYIT, ATAMA BİLGİLERİ VE GEREKLİ BELGELER

YDUS yerleştirme sonuçlarına göre yerleştirilen bütün adayların, yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından İnternet aracılığıyla ilan edilecektir. Bu ilan tarihinden bir iş günü sonra başlamak üzere, adayların yerleştirildikleri kurumlara 10 iş günü içerisinde kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Yerleştirilen adayların sonuç bilgileri Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından SYM'den edinecekleri şifreleri ile İnternet üzerinden ftp yoluyla edinilebilecektir. Yerleştirilen adaylar, ilan edilen başvuru tarihleri arasında ilan edilecek belgelerle birlikte ilgili kuruma başvurmalıdırlar. Herhangi bir nedenle başvuru süresi içinde başvurudavbulunmayan veya eksik belge ibraz edenlerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Bu durumdaki adaylarvyerleştirmeden dolayı kazanmış oldukları tüm haklarını kaybedeceklerdir.

YDUS yerleştirme sonuçlarına göre bir uzmanlık eğitimi programına yerleştirilen adayların hakları yalnız bir sınav dönemi için geçerlidir. Bir programa yerleştirilen adaylar, ilgili kurumun isteyeceği belgeleri hazırlamak ve ilgili kurumca duyurulacak kayıt ve atama kurallarına uymak zorundadırlar. Atamalar esnasında başvuru şartları ile ilgili mevzuata durumları uymayan veya belgelerinin eksik olduğu tespit edilen adaylar, atamalarının yapılması konusunda herhangi bir hak iddia edemezler.

Sağlık Bakanlığı kadrolarına yerleştirilen adaylar; ÖSYM'nin ilanını takip eden 10 iş günü içerisinde, ilan edilecek belgeleri Sağlık Bakanlığı Genel Evrak Birimi, Mithatpaşa Cd. No:3, 06434 Sıhhiye Ankara, adresine APS veya özel kargo ile göndereceklerdir. Elden evrak teslim alınmayacaktır. APS veya özel kargo şirketi ile gönderilen belgelerin Sağlık Bakanlığına vaktinde ulaşmaması hâlinde sorumluluk Sağlık Bakanlığına ait değildir. Belgelerin teslim edilmesi ile ilgili detaylara, dilekçe örneğine ve açıklamalara http://www.saglik.gov.tr/TR/Genel/HaberListesi.aspx adresinden ulaşılabilecektir.

3. EK YERLEŞTİRME

2012-YDUS sınavı sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi, adayların yerleştirilmesine rağmen durumlarının atanmaya uygun olmaması veya yerleştirilmesi yapılan adayların başvuru süresi içinde başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Adaylar, 2012-YDUS Ek Yerleştirme Kontenjanlarını ve rcih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sayfasından öğreneceklerdir. Ek yerleştirmeye kontenjanlarına başvurabilmek için aşağıdaki koşulların tümünü karşılamak gerekir.

a) 2012-YDUS'a girmiş olmak,

b) 2012-YDUS sonunda hiçbir programa yerleşmemiş olmak,

Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayınlanacaktır. Bu ilan tarihinden bir gün sonra başlamak üzere adayların yerleştirildikleri kurumlara 10 iş günü içerisinde kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

4. YABANCI UYRUKLU ADAYLAR

Yabancı uyruklular;

a) Kurumlarda yabancı uyruklulara ayrılan kontenjan bulunması,

b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda, Türkiye'de uzman unvanını almış olması,

c) Türkiye'de yan dal uzmanlık eğitimi yapmalarına engel hâllerinin bulunmaması,

ç) Türkiye'de ikametlerine izin verilmiş olması,

d) Uzmanlık eğitimi süresince kendilerine burs verileceğini veya Türkiye'deki giderlerinin karşılanacağını belirten bir belgenin sunulması,

e) YDUS'da ilgili alana yerleştirilmiş olunması kaydıyla uzmanlık eğitimine kabul edilir.

Yabancı uyruklular ayrıca mesleki konuları izleyebilecek derecede Türkçe bildiklerini ölçmek amacıyla Kurulun belirleyeceği bir kuruluş tarafından yapılan Türkçe dil bilgisi sınavında başarılı olduklarına dair belgeleri, uzmanlık eğitimine başladıkları tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde sunmak zorundadır. Aksi takdirde bu kişilerin uzmanlık öğrenciliği ile ilişikleri kesilir. Türkiye'deki tıp fakültelerinin Türkçe bölümlerinden mezun olanlarda, Türkçe dil bilgisi başarı belgesi aranmaz.

Uzmanlık eğitimi yapmak isteyen yabancı uyruklulara, ikili antlaşmalarla yabancı ülkelere ayrılan kontenjanlar hariç olmak üzere, uzmanlık öğrenciliği kadrolarının en çok % 10'una kadar ilave kontenjan ayrılabilir. Türkiye'de yabancı uyruklu olarak uzmanlık eğitimi görmekte iken Türk uyruğuna geçenler kadrosuz ve aylıksız olarak uzmanlık eğitimine devam eder. T.C. vatandaşı olan veya Türk soylu yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 sayılı Kanun kapsamında olanlar, KKTC uyruklular genel kontenjanlara başvurdukları için yabancı uyruklu kontenjanlarından yararlanamazlar. İkili anlaşmalar uyarınca Türkiye'de uzmanlık eğitimi yapacak olan yabancı uyruklu öğrenciler, ikili anlaşma hükümlerine göre hareket edecektir.

Yabancı uyruklu adaylar için Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde yabancı uyruklu kontenjanı ayrılmıştır. Bu kontenjanlar yalnız yabancı uyruklu adayların yerleştirilmesinde kullanılacaktır. Yabancı uyruklu kontenjanını sadece "Uyruğu" "Yabancı Uyruklular" olan adaylar tercih edebileceklerdir. Yabancı uyruklu adaylar bu kontenjanlara bu kılavuzdaki kurallar uyarınca puanları ve tercihleri göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Genel kontenjanlarda açık kalsa bile bu kontenjanlara yabancı uyruklu adaylar yerleştirilmeyecektir. Türk Cumhuriyetleri ile Asya ve Balkanlarda yaşayan Türk ve akraba topluluklarından gelerek uzmanlık eğitimi görmek isteyenlerin de YDUS'a girmeleri zorunludur. Bu adaylardan devlet bursu almak isteyenler, bu durumlarını belgelendirerek Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına (http://www.ytb.gov.tr/ veya http://www.turkiyeburslari.org/) başvurabilirler. Bu adaylar için ayrılan kontenjanlar da yabancı uyruklu kontenjanı içinde gösterilmiştir.

Tablo-2, Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5 ile İlgili Genel Açıklamalar

Tablolarda; yan dal uzmanlık kodu (1), yan dal uzmanlık adı (2), öğretim süresi (3), genel kontenjan (4), özel koşullar ve açıklamalar (6) ve bir önceki sınav döneminde oluştuysa en küçük puanlar (7) numaralı sütunda yer almaktadır. (7) numaralı sütunda 2011-YDUS sonuçlarına göre yapılan merkezi yerleştirmede genel kontenjana en küçük puanla yerleştirilmiş olan adayın puanı verilmiştir. Bu puanlar, her merkezi yerleştirmede az çok değişmekle birlikte ilgili dalın ne derecede çok istenen bir dal olduğu konusunda bir ölçüde bilgi vermektedir. Adayların, tercihlerini yaparken bu durumu da göz önünde tutmaları yararlarına olabilir. Bir önceki dönemde kontenjanı dolmamış veya yerleştirme yapılmamış olan dallar için bu sütun boş bırakılmıştır.

Bu tablolarda yer alan uzmanlık programlarını, yine bu tablolarda kontenjanların altında bulundukları ana dalda uzman olanlar tercih edebilirler.

Tablo-2, Tablo-3 ve Tablo-5'ten en çok 10 tercih yapabileceklerdir.

Askeri sağlık personeli olan adaylar ise sadece Tablo-4'ten en fazla 10 tercih yapabileceklerdir. Adaylar kendilerine tanınan tercih haklarının hepsini kullanmak zorunda değillerdir.

Tablo-2, Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5 ile İlgili Özel Koşul ve Açıklamalar

Bk.1 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültelerinde araştırma görevlileri 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre ataması yapıldıktan sonra, İş Kanunu hükümleri uyarınca üniversite tüzel kişiliği ile aralarında imzalayacakları hizmet akdine istinaden istihdam edileceklerdir. Bu araştırma görevlileri, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve bu Fakültenin bulunduğu Ankara'daki Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrenimlerine devam edeceklerdir.

Bk.2 Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara'dadır. Uzmanlık eğitimi Ankara'da yapılmaktadır. Yan dal uzmanlık öğrencileri akademik yönden Yükseköğretim Kanununa, çalışma şartları açısından ise iş kanununa tabidir.

Bk.3 Tıp eğitimi dili İngilizce olduğundan bu üniversite ile ilgili programları tercihlerinde gösterecek adayların alanlarında seminer verebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri zorunludur. İngilizcesi yeterli olmayan adaylar bu programlara yerleştirilmiş olsalar bile atamaları yapılmaz.

Bk.4 Bu üniversitenin Tıp Fakültesinde yan dal uzmanlık öğrencileri özel kanunlardaki hakları saklı kalmak kaydıyla (2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu vb.) İş Kanunu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu hükümlerine tabidir.

Bk.5 Adaylar bağlı bulundukları Kuvvet Komutanlığının yanı sıra diğer Kuvvet Komutanlıklarının kontenjanlarını da tercih edebileceklerdir. Ancak aynı branşta kendi Kuvvet Komutanlığının dışında, diğer Kuvvet Komutanlıklarının da kontenjanı mevcut ise adaylar öncelikli olarak bağlı bulunduğu Kuvvet Komutanlığının kontenjanını, daha sonra diğer Kuvvet Komutanlıklarının kontenjanını tercih edecektir. Bu kurala uyulmadığı takdirde adayın sınavı, T.C. Genelkurmay Başkanlığınca geçersiz sayılacaktır.

Bk.7 T.C. Hükümeti ile Sağlık Bakanlığı ile K.K.T.C. Hükümeti Sağlık Bakanlığı arasında 24 Mart 2008 tarihinde imzalanan ?Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma?nın 5. maddesi gereğince, bu kadrolara yalnız K.K.T.C. uyruklu doktorlar başvurabilirler. Bu dallarda uzmanlık eğitimini tamamlayanlar uzmanlık eğitimi süresi kadar K.K.T.C.'de mecburi hizmete tabi tutulurlar.

Bk.8 Bu kontenjanı Misafir Askeri Personel Tercih edebilecektir.

Bk.9 İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesinde araştırma görevlileri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine göre atanması yapıldıktan sonra, 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca üniversite tüzel kişiliği ile aralarında imzalayacakları hizmet akdine istinaden istihdam edilecektir.

Bk.10 Bu kontenjanlar 1219 Sayılı Kanunun ek 14 üncü maddesinin 2 inci fıkrası gereği açılmıştır (K.Y.).

Bk.11 Uzmanlık eğitimi programları ile ilgili detaylı bilgiye

(http://www.tuk.saglik.gov.tr/pdfdosyalar/egitim_kurumlari.pdf) ve

(http://www.tuk.saglik.gov.tr/programlar.pdf) adreslerinden ulaşılabilir.__

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber