Davacı sayısını çok bulan hakim, davayı 'açılmamış' saydı

Yol-İş Sendikası, 788 üyesi adına Karayolları Genel Müdürlüğüne iki alacak davası açtı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2013 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davacı sayısını çok bulan hakim, davayı 'açılmamış' saydı

Barış Kılıç - Yol-İş Sendikasının 788 üyesi adına birden Karayolları Genel Müdürlüğüne açtığı alacak davalarında, Ankara 19. İş Mahkemesi Hakimi Demet Kurtuluş, davacı sayısının çokluğunu gerekçe göstererek, "davanın açılmamış sayılmasına" karar verdi.

Hakim Kurtuluş, gerekçeli kararda, "hukukun temel prensipleri, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olarak tek dilekçeyle yüzlerce kişi adına dava açılmasının kabul edilemeyeceğini" belirterek, "İş yükü bir hayli ağır olan yargı mensuplarının bu yollarla iş yükünün daha da artırılmasına cevaz vermek mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Sendika avukatları, Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan 788 üyeleri adına iki alacak davası açtı. Birisi 380, diğeri ise 408 kişi adına açılan davalar, Ankara 19. İş Mahkemesine tevzi edildi. Hakim Demet Kurtuluş ise "davaların açılmamış sayılmasına" karar verdi.

-"Bakılması gereken dosya sayısı, "iki katına çıkacak"-

Kurtuluş, 308 işçi adına açılan davayı "açılmamış saymasına" ilişkin gerekçesinde, sendikanın avukatlarının 408 kişi adına açtığı bir dava daha bulunduğunu belirtti. Davanın, işçilerin her birinin 7 kalemden oluşan alacak talebiyle ilgili olduğuna dikkati çeken Kurtuluş, "Uyuşmazlık, makul sınırları aşan sayıda birden çok davacının bir dava dilekçesiyle dava açıp açamayacağı hususunda toplanmaktadır" görüşüne yer verdi.

Mahkemenin iki hakimli olduğu ve her bir hakimin yaklaşık 950 derdest dosyası bulunduğunu bildiren Kurtuluş, toplam 788 davacı adına açılan davanın, her bir davacı yönünden ayrılması durumunda, bakılması gereken dosya sayısının "iki katına çıkacağını" kaydetti.

"Davacılar arasında zorunlu dava arkadaşlığının değil ihtiyari dava arkadaşlığının mevcut olduğunu" ve Hukuk Muhakemesi Kanunu'nda (HMK) ihtiyari dava arkadaşlarının birlikte dava açabileceklerinin öngörüldüğünü aktaran Kurtuluş ancak bunun makul sayıda olması gerektiğini ifade etti.

-"İyi niyet ve dürüstlük" yorumu-

Davacı avukatlarının, Ankara'daki diğer iş mahkemelerinde tek dilekçeyle birden çok kişi adına açtığı davalardan örnekler veren Kurtuluş, "avukatların, bu durumu itiyat haline getirdiklerini" savundu.

Hakim Kurtuluş, "bir dava dilekçesi ile 300-400 davacı adına dava açılmasının hukukun temel ilkeleriyle bağdaştırılamayacağını" ifade ederek, "Bu yollarla yüce yargı mensuplarının iş yükünün ikiye, üçe, hatta daha fazlasına katlanarak çıkartılmaya çalışılmasının kabulü mümkün değildir" yorumunda bulundu.

Gerekçeli kararda, "Hukukun temel prensiplerine, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olarak yüzlerce, hatta binlerce davacıya ait olmak üzere tek dava dilekçesi ile dava açılmasının hukuken kabulü mümkün değildir. Öte yandan iş yükü bir hayli ağır olan yüce yargı mensuplarının ve kalem personelinin bu yollarla iş yükünün daha da artırılmasına cevaz vermek mümkün değildir" değerlendirmelerine yer verildi.

-Karar temyiz edilecek-

Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, AA muhabirine, benzer davaları önceki yıllarda da açtıklarını ve ilgili mahkemelerin davaları sonuçlandırdığını söyledi.

İşçilerin, alacakları ödenmediği için mağdur durumda olduğunu belirten Ağar, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber