Yargıtay'ın zirvesi, ikinci 'baba oğul' vakası ile sarsılıyor

Haber Giriş : 29 Ocak 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'ın zirvesi, baba-oğul Güryel'in ardından, baba-oğul Cevheroğlu davasıyla sarsılıyor

Yargının zirvesi, ikinci kez Yargıtay üyesi baba-avukat oğul davasına sahne oluyor.
Yargıtay'daki ilk baba-oğul vakası geçen yıl yaşandı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekilliği de yapan dönemin Yargıtay üyesi Ergül Güryel'in oğlu Cenk Güryel, Neşter Operasyonu kapsamında "çete kurarak yargıyı etkilediği" iddiasıyla gözaltına alındı. Soruşturma sonunda Güryel hakkında bu suçtan dava açıldı. Ergül Güryel'in de bazı dosyalar için yargıçlardan istekte bulunduğu açığa çıktı.

Telefon dinlemesi
Güryel hakkındaki soruşturmayı Yargıtay 10. Ceza Dairesi Başkanı Şener Güngör yaptı. Güngör, Güryel için ceza davası açılmasını ve disiplin cezası verilmesini istedi. Yargıtay Başkanlar Kurulu, beklenmedik bir karara imza atarak "aleyhte telefon dinlemeleri delil olmaz" görüşüyle, Güryel hakkında ceza davası açılamayacağını kararlaştırdı. Yargıtay Disiplin Kurulu ise Güryel için en ağır cezayı verdi ve "meslekten çekilmeye davet" kararı aldı. Güryel, zorunlu olarak emekliye ayrıldı, ancak ceza davasından kurtuldu.

Rüşvet suçlaması
Cenk Güryel'in Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada da en çok tartışılan isim Ergül Güryel oldu. Cenk Güryel hakkındaki yargılama halen sürüyor.
Yargıtay'da, önceki gün duyulan ikinci baba-oğul vakasında, 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu ile avukat oğlu Ömür Cevheroğlu'nun ismi geçiyor. Ömür Cevheroğlu, Bolu'da iki genç kıza tecavüz iddiasıyla tutuklanan çete sanığı Yusuf Bayrak'ın tahliyesi için emekli Bolu Hâkimi Selami Bereket'e 15 bin YTL rüşvet vermekle suçlandı. Cevheroğlu hakkında "rüşvete aracılık", Bayrak ve Bereket hakkında da "rüşvet vermek-almak" suçlarından dava açıldı.

Baba davadan çekildi
Davaya bakmakla Cevheroğlu'nun babası Hayrettin Cevheroğlu'nun başkanı olduğu 5. Ceza Dairesi görevlendirildi. Cevheroğlu'nun çekilmek zorunda kaldığı davaya, bazıları Ömür Cevheroğlu'nu küçüklüğünden bu yana tanıyan daire üyeleri bakıyor.

Davanın önceki günkü duruşmasında mütalaa veren Yargıtay Başsavcılığı, 15 bin YTL'nin Bayrak'ın Cevheroğlu'na vereceği avukatlık ücreti olduğunu, tahliye kararının verildiği duruşmada hâkim Bereket'in heyette bulunmadığını, bu nedenle beraat gerektiğini belirtti. Başsavcılık, Ömür Cevheroğlu'nun "yargıyı etkilemeye çalışmak" suçundan 2 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi. Duruşma ertelendi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber